Prima pagină » Război în Ucraina » LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 173 – Peste 40 de ţări, inclusiv România, îi cer Rusiei să îşi retragă imediat trupele de la centrala nucleară Zaporojie

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 173 – Peste 40 de ţări, inclusiv România, îi cer Rusiei să îşi retragă imediat trupele de la centrala nucleară Zaporojie

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 173 - Peste 40 de ţări, inclusiv România, îi cer Rusiei să îşi retragă imediat trupele de la centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs către naţiune, că în cazul persoanelor cu cetăţenie rusă “tăcerea se apropie de nivelul complicităţii” şi că războiul va dura mai puţin dacă Ucraina va fi mai puternică şi Rusia mai slabă. „Lucrăm pentru noi sancţiuni pentru Rusia şi pentru stimularea cetăţenilor statului terorist să îşi simtă partea de responsabillitate pentru ce se întâmplă. Discuţia despre restricţiile cu privire la viză în Europa pentru deţinătorii de paşaport rusesc se extinde în fiecare zi, se alătură noi state şi noi politicieni. În cele din urmă, dar putea duce la deciziile corespunzătoare”, a spus Zelenski.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:30 – Ucraina afirmă că forțele ruse sugerează o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie 

Forţele ruse au sugerat o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, informează luni DPA.

„Conducerea Naţiunilor Unite şi diplomatul şef al UE nu ar trebui să vorbească despre demilitarizare, ci despre introducerea unui încetări a focului”, a declarat Vladimir Rogov, reprezentant al autorităţilor de ocupaţie ruse, luni agenţiei de presă de stat ruse Ria Novosti.

Zile în şir, Rusia a făcut responsabilă partea ucraineană pentru atacurile asupra centralei nucleare din oraşul Energodar, în timp ce ucrainenii au dat vina pe ruşi. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat săptămâna trecută asupra unui potenţial dezastru nuclear şi a cerut ca zona să fie demilitarizată, scrie Agerpres.

UPDATE ora 14:00 – Vitali Klitschko spune că a fost amenințat de biroul lui Volodimir Zelenski: „Eram și rămân un cetățean al Ucrainei”

Vitali Klitschko, primarul Kievului, afirmă într-un interviu acordat site-ului ucrainen de știri Babel că a fost amenințat de un oficial din cadrul biroului președintelui Volodimir Zelenski.

Fostul boxer profesionist a declarat că acest lucru a avut loc după ce a semnat o scrisoare deschisă care cerea returnarea cetățeniei ucrainene lui Ghenadi Korban, un om de afaceri care a ocupat funcția de șef al apărării teritoriale din regiunea Dniepropetrovsk.

Pe 22 iulie acestuia i s-a refuzat intrarea în Ucraina și pașaportul său a fost confiscat la graniță din cauza revocării cetățeniei. Grănicerii care i-au confiscat documentul l-au informat că acestuia i-a fost revocată cetățenia ucraineană prin decret al președintelui Volodimir Zelenski.

Mii de ucraineni, printre care și peste 100 de persoane publice și politicieni, au semnat scrisoarea deschisă care cerea anularea măsurii. În total aceasta a strâns 112 pagini de semnături.

„O să vă dezvălui un secret. După ce am semnat scrisoarea am avut o conversație cu o aluzie: ‘Eși atât de proactiv acum încât nu ți-am luat încă cetățenia germană’. Am răspuns: ‘Voi fi foarte surprins dacă îmi pot arăta dar și lua pașaportul meu german’”, a afirmat Vitali Klitschko în interviul acordat jurnaliștilor de la Babel, citat de HotNews.ro.

UPDATE ora 13:00 – Armata ucraineană a primit mii de obuze din Danemarca

O înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată câteva din miile de obuze pentru mortiere pe care aceștia le-au primit din Danemarca, una din țările europene care au anunțat un sprijin militar consistent pentru Kiev.

Înregistrarea a fost redistribuită și de administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker, aceștia notând că este vorba de obuze BGR M/50 produse în 1984 pentru mortiere de 120 de milimetri. Aceștia notează de asemenea că, deși inițial au fost fabricate pentru mortierele Brandt M/50 din dotarea forțelor armate daneze, obuzele pot fi folosite de orice platformă cu calibrul de 120 de milimetri, conform HotNews.ro.

UPDATE ora 11:00 – Preşedintele rus Vladimir Putin a găsit un aliat de bază în liderul nord-coreean Kim Jong Un

Rusia şi Coreea de Nord îşi vor extinde relaţiile bilaterale, după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un se laudă reciproc. Cooperarea dintre cele două ţări are ca temă preponederentă consolidarea securităţii regionale.

Preşedintele rus Vladimir Putin a găsit un aliat de bază în liderul nord-coreean Kim Jong Un. Rusia şi Coreea de Nord îşi vor extinde relaţiile bilaterale în mod constructiv prin eforturi comune.

Cooperarea strategică şi tactică reprezintă un nou vârf în solidaritatea dintre cele două ţări, aflate în opoziţie cu politica întreprinsă de Statele Unite la nivel global.

Într-o scrisoare adresată lui Kim cu ocazia zilei de eliberare a Coreei, Putin susţine că legăturile strânse ar fi în interesul ambelor ţări şi ar contribui la consolidarea securităţii şi stabilităţii peninsulei coreene şi a regiunii Asiei de Nord-Est. De asemenea, Kim i-a răspuns la scrisoare lui Putin şi a reiterat prietenia ruso-coreeană, creată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Liderul de la Phenian a dat asigurări că relaţiile bilaterale dintre cele două state vor evolua progresiv, notează Mediafax.

Coreea de Nord a fost printre primele state care au recunoscut în iulie cele două „republici populare” separatiste susţinute de ruşi din estul Ucrainei drept state independente. Au existat discuţii la nivel înalt ca muncitorii nord-coreeni să fie trimişi în noile state ca forţă de muncă pentru a ajuta la reclădirea acestora post-război. Ucraina a rupt imediat relaţiile cu Phenianul în urma acestei mişcări.

Oficial ucrainean: Vladimir Putin ar fi fost înlocuit de o sosie în vizita din Iran

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 10:00 – Doi morți și un rănit după ce o mină de război a explodat pe litoralul din Odesa

Două persoane au murit și una a fost rănită în urma detonării unui dispozitiv exploziv pe plaja din satul Zatoka din regiunea Odesa, potrivit Ukrainska Pravoda, notează Mediafax.

Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Administrației militare din regiunea Odesa, a confirmat, pe Telegram incidentul. Bratchuk a raportat că, potrivit informațiilor preliminare, oamenii au suferit aceste răni în urma exploziei unei mine de rzăboi pe plaja din Zatoka. Ulterior, el a raportat că, în urma incidentului, două persoane au murit și o persoană a fost rănită. O echipă de investigație lucrează la fața locului.

Purtătorul de cuvânt al armatei din regiunea Odesa le-a reamintit localnicilor despre interdicția de a merge pe plajele din zonă, pe coastă și să înoate în mare și în lacuri de acumulare.

Ulterior, Consiliul municipal din Odesa a raportat detaliile incidentului: „Potrivit informațiilor preliminare, un grup de bărbați erau la odihnă, care a inclus înotul în apropierea uneia dintre plaje, ignorând restricțiile anunțate privind vizitarea coastei și înotul în apele de coastă, precum și ignorarea semnelor de avertizarea timpului liber. În timp ce înotau, două persoane au fost ucise pe loc, iar o alta a fost rănită în momentul în care un dispozitiv exploziv necunoscut a fost detonat”.

UPDATE ora 09:00 – Ruşii bombardează intens regiunea Doneţk din Ucraina

Regiunea Doneţk din Ucraina este supusă bombardamentelor masive, armata rusă încearcă să spargă liniile de apărare ucrainene şi să avanseze. Trupele trimise de Putin într-o misiune specială stagnează de câteva săptămâni

Armata rusă încearcă se se regrupeze într-un nou asalt furibund în Ucraina. După ce au stagnat vreme de câteva săptămâni, ruşii vor să mute linia frontului şi să cucerească noi aşezări.

Statul Major al forţelor armate din Ucraina a raportat bombardamente masive întreprinse asupra mai multor oraşe aflate pe frontul din sud. În regiunea Herson, controlată în principiu de armata rusă, trupele ucrainene recuceresc în mod constant din teritoriu.

Comandamentul militar al Ucrainei a declarat că soldaţii ruşi au continuat să atace fără succes poziţiile ucrainene de lângă Avdiivka, care, din 2014, a devenit unul dintre avanposturile trupelor ucrainene de lângă Doneţk, conform Mediafax.

Expertul militar ucrainean Oleg Zhdanov susţine că situaţia este deosebit de dificilă în Avdiivka şi în oraşele din apropiere, precum Pisky.

„Avem putere de artilerie insuficientă şi trupele noastre cer mai mult sprijin pentru a apăra Pisky. Momentan oraşul este sub control ucrainean”, a declarat Zhdanov.

UPDATE ora 08:00 – Peste 40 de ţări, inclusiv România, îi cer Rusiei să îşi retragă imediat trupele de la centrala nucleară Zaporojie

Patruzeci şi două de ţări, inclusiv România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca Rusia să îşi retragă trupele şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie şi din vecinătatea acesteia, informează eeas.europa.eu.

“Prezenţa forţelor militare ruse la centrala nucleară Zaporojie împiedică operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi îndeplinească obligaţiile de siguranţă de siguranţă în ceea ce priveşter situaţia nucleară şi radiaţiile în conformitate cu convenîiile internaţionale şi standardele de siguranţă IAEA.

Îi cerem Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele militare şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din vecinătate şi din toată Ucraina astfel încât operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi continue responsabilităţile şi personalul legitim să îşi îndeplinească sarcinile fără amestec din exterior, ameninţări sau condiţii de muncă inacceptabil de dure”, se arată în comunicat. “Condamnăm ferm folosirea de către Rusia a dezinformării în tentativa de a-şi justifica acţiunile ilegale în Ucraina. Comunitatea internaţională va trage la răspundere Rusia pentru agresiunea sa”, menţionează cele 42 de naţiuni.

Semnatarele comunicatului sunt Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germanai, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Muntenegru, Olanda, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, Coreea de Sud, Republica Moldova, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie şi SUA, dar şi de Uniunea Europeană, scrie News.ro.

UPDATE ora 07:00 – Zelenski: Cu cât va fi Ucraina mai puternică, cu atât va fi Rusia mai slabă şi va dura războiul mai puţin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs către naţiune, că în cazul persoanelor cu cetăţenie rusă “tăcerea se apropie de nivelul complicităţii” şi că războiul va dura mai puţin dacă Ucraina va fi mai puternică şi Rusia mai slabă, informează News.ro.

„Lucrăm pentru noi sancţiuni pentru Rusia şi pentru stimularea cetăţenilor statului terorist să îşi simtă partea de responsabillitate pentru ce se întâmplă.

Discuţia despre restricţiile cu privire la viză în Europa pentru deţinătorii de paşaport rusesc se extinde în fiecare zi, se alătură noi state şi noi politicieni. În cele din urmă, dar putea duce la deciziile corespunzătoare.

Le sunt recunoscător ofiţerilor noştri de la informaţii, poliţiştilor, jurnaliştilor şi tuturor celor care muncesc pentru stabilirea datelor complete despre ucigaşii ruşi. (…)

Trebuie să ne amintim că atunci când răul ajunge la asemenea proporţii, tăcerea oamenilor se apropie de nivelul complicităţii. Dacă ai cetăţenie rusă şi rămâi tăcut, asta înseamnă că nu lupţi, că susţii ce se întâmplă.  Şi indiferent unde eşti, în Rusia şi în străinătate – vocea ta ar trebui să susţină Ucraina, drept urmare să fie împotriva războiului”, a spus Zelenski.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și