Prima pagină » Război în Ucraina » LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 174 – Ucraina vrea noi sancțiuni și cere lumii să „dea dovadă de putere” după bombardamentele de lângă centrala nucleară Zaporojie

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 174 – Ucraina vrea noi sancțiuni și cere lumii să „dea dovadă de putere” după bombardamentele de lângă centrala nucleară Zaporojie

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 174 – Ucraina vrea noi sancțiuni și cere lumii să „dea dovadă de putere” după bombardamentele de lângă centrala nucleară Zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie / Sursa: Shuttestock - caracter ilustrativ

Ucraina a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei și a subliniat riscurile și consecințele unei potențiale catastrofe la cea mai mare centrală nucleară din Europa, unde au avut loc noi bombardamente. Peste 40 de ţări, inclusiv România, i-au cerut deja Rusiei să îşi retragă imediat trupele de lângă această unitate.

Acuzațiile sunt reciproce între oficialii ucraineni și cei instalați de Rusia cu privire la atacurile de lângă centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, conform Reuters, citat de Mediafax.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a transmis avertizmente soldaților ruși, dacă atacă orașul Enerhodar, acum controlat de Rusia, sau dacă îl folosesc ca bază de unde să tragă.

„Dacă prin acțiunile Rusiei se produce o catastrofă, consecințele ar putea să-i lovească pe cei care pentru moment tac”, a spus liderul ucrainean într-un discurs ținut luni seara târziu.

Volodimir Zelenski a afirmat că se fac demersuri pentru sancționarea Rusiei. „Lucrăm pentru noi sancţiuni pentru Rusia şi pentru stimularea cetăţenilor statului terorist să îşi simtă partea de responsabillitate pentru ce se întâmplă. Discuţia despre restricţiile cu privire la viză în Europa pentru deţinătorii de paşaport rusesc se extinde în fiecare zi, se alătură noi state şi noi politicieni. În cele din urmă, dar putea duce la deciziile corespunzătoare”, a spus Zelenski, luni.

„Dacă acum lumea nu dă dovadă de forță și hotărâre pentru a apăra o singură centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut”, a continuat el.

Potrivtit sursei citate, organismul mondial de supraveghere nucleară a avertizat asupra unui dezastru dacă luptele nu se vor opri.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia la Enerhodar, a declarat că aproximativ 25 de obuziere M777 fabricate în SUA au lovit în apropierea centralei nucleare și a zonelor rezidențiale în decurs de două ore. „Conducerea Naţiunilor Unite şi diplomatul şef al UE nu ar trebui să vorbească despre demilitarizare, ci despre introducerea unui încetări a focului”, a declarat Vladimir Rogov, luni, agenţiei de presă de stat ruse Ria Novosti.

Agenția rusă de știri Interfax, citând serviciul de presă al administrației numite de Rusia la Enerhodar, a relatat că forțele ucrainene au deschis focul, cu explozii în apropierea centralei nucleare.

Totuși, potrivit șefului administrației districtului Nikopol, care se află peste râu de Enerhodar și care rămâne sub control ucrainean, forțele ruse au fost cele care au bombardat orașul pentru a încerca să dea impresia că Ucraina îl atacă.

„Rușii cred că pot forța lumea să se conformeze condițiilor lor bombardând centrala nucleară (NPP) Zaporojie”, a scris pe Twitter Andriy Yermak, șeful Statului Major al președintelui ucrainean.

Forțele rusești au continuat să bombardeze orașe și localități – Velika Kostryumka, în sud, și Marhanets – situate vis-a-vis de centrala nucleară Zaporizhhia, potrivit unui raport al districtului de sud al forțelor armate ucrainene pe Facebook. Acesta arată că forțele ucrainene au ucis 23 de soldați ruși și au distrus două poziții întărite.

Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele de pe câmpul de luptă.

Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă că are capacitatea logistică și de securitate pentru a sprijini o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), dacă atât Rusia, cât și Ucraina sunt de acord.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a avut o convorbire telefonică cu Guterres pentru a discuta condițiile de funcționare în siguranță a centralei, a declarat luni ministerul.

„În strânsă cooperare cu agenția și conducerea acesteia, vom face tot ce este necesar pentru ca specialiștii AIEA să fie prezenți la centrală și să ofere o evaluare veridică a acțiunilor distructive ale părții ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

Pe de altă parte, Igor Vișnevetski, adjunctul șefului departamentului de proliferare nucleară și control al armelor din cadrul ministerului de externe, a fost citat ulterior spunând că ar fi prea periculos pentru orice misiune a AIEA să traverseze capitala Kiev pentru a inspecta centrala.

„Imaginați-vă ce înseamnă să treacă prin Kiev – înseamnă că ajung la centrala nucleară prin linia întâi”, a declarat Vishnevetsky, citat de agenția de știri RIA.

Ucraina a declarat de săptămâni întregi că plănuiește o contraofensivă pentru a recuceri Zaporojie și provincia vecină Herson, cea mai mare parte a teritoriului pe care Rusia l-a cucerit după invazia sa din 24 februarie și pe care încă îl deține. Luni parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială pentru încă trei luni.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și