Prima pagină » Război în Ucraina » LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 203: Xi Jinping și Vladimir Putin se vor întâlni la finalul săptămânii și vor discuta despre războiul din Ucraina / Vladimir Putin a respins un acord de pace cu Ucraina la câteva zile de la începerea războiului (REUTERS)

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 203: Xi Jinping și Vladimir Putin se vor întâlni la finalul săptămânii și vor discuta despre războiul din Ucraina / Vladimir Putin a respins un acord de pace cu Ucraina la câteva zile de la începerea războiului (REUTERS)

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 203: Xi Jinping și Vladimir Putin se vor întâlni la finalul săptămânii și vor discuta despre războiul din Ucraina / Vladimir Putin a respins un acord de pace cu Ucraina la câteva zile de la începerea războiului (REUTERS)

Ziua 203 de război în Ucraina. Liderul Chinei, Xi Jinping, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, vor discuta despre războiul din Ucraina și alte „subiecte internaționale și regionale” la întâlnirea de la sfârșitul acestei săptămâni. Cei doi se vor întâlni în Uzbekistan în cadrul unui summit care va prezenta o „alternativă” la lumea occidentală.


Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 22:00 – Secretarul general al ONU, pesimist după o convorbire telefonică avută cu Vladimir Putin: „Suntem departe de sfârşitul războiului”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a arătat pesimist, miercuri, după o convorbire telefonică avută cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit CNN. După acest dialog, el a precizat că nu este aproape un eventual acord de pace care să pună capăt războiului din Ucraina.

„Suntem departe de sfârşitul războiului. O încetare a focului nu este la orizont. Aş minţi dacă aş spune că se va întâmpla”, a declarat Guterres, în cadrul unei conferințe de presă.

UPDATE ora 13:00 – Critici la adresa patriarhului rus din partea Papei: Dumnezeu nu susține războiul

Dumnezeu nu susține războiul, a declarat miercuri, Papa Francisc, într-o aparentă critică la adresa patriarhului rus, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Papa Francisc a declarat miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, ceea ce reprezintă o critică implicită la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, care susține invazia Ucrainei.

Aflat în Kazahstan, Francisc s-a adresat celui de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, o reuniune care reunește creștini, evrei, musulmani, budiști, hinduși și alte religii. Kirill ar fi trebuit să participe, dar s-a retras înainte de eveniment.

Biserica Ortodoxă Rusă (ROC) a trimis o delegație condusă de numărul doi, mitropolitul Anthony, care s-a întâlnit pentru scurt timp cu papa.

„Dumnezeu este pace. El ne călăuzește întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului. Să ne angajăm, așadar, să insistăm și mai mult asupra necesității de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme și amenințări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer și demne de om: întâlnirea, dialogul și negocierile răbdătoare”, a spus Francisc.

UPDATE ora 12:00 – Zelenski, vizită surpriză la Izium, unul dintre orașele recucerite de armata ucraineană

Volodimir Zelenski a făcut, miercuri, o vizită surpriză la Izium, unul dintre numeroasele orașe recucerite de forțele ucrainene după luni de ocupație rusă.


UPDATE ora 11:00 – Vladimir Putin a respins un acord de pace cu Ucraina la câteva zile de la începerea războiului 

Trimisul-șef al lui Vladimir Putin în Ucraina i-a spus liderului rus, la începutul războiului, că a încheiat un acord provizoriu cu Kievul care să satisfacă cererea Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO, dar Putin a respins-o și a continuat campania militară, potrivit unor surse citate de Reuters.

Dmitri Kozak i-a spus lui Putin că el crede că înțelegerea pe care a încheiat-o înlătură nevoia ca Rusia să urmărească o ocupație pe scară largă a Ucrainei, potrivit acestor surse.

Putin afirmase în mod repetat înainte de război că NATO și infrastructura sa militară se strecoară tot mai aproape de granițele Rusiei, acceptând noi membri din Europa de Est și că Ucraina urmează să adere la alianță. Putin a spus public că aceasta reprezintă o amenințare existențială pentru Rusia, forțându-l să reacționeze.

UPDATE ora 09:00 – Rusia a cheltuit 300 de milioane de dolari pentru influență politică în străinătate

Rusia a cheltuit peste 300 de milioane de dolari începând din 2014 pentru a influența politicieni din peste 24 de țări, susțin SUA, conform BBC, citat de Mediafax.

Acuzația Departamentului de Stat se bazează pe o evaluare declasificată a serviciilor de informații americane.

„Credem că acesta este doar vârful aisbergului”, spune un oficial de rang înalt din administrația președintelui Joe Biden.

Rusia nu a comentat în mod public această chestiune. Moscova însăși a acuzat în repetate rânduri SUA de amestec în străinătate.

Serviciile secrete americane „evaluează că acestea sunt cifre minime și că Rusia a transferat probabil fonduri suplimentare în mod ascuns în cazuri care nu au fost detectate”, a declarat oficialul administrației Biden în timpul unui briefing telefonic.

Oficialul a vorbit sub rezerva anonimatului.

Evaluarea serviciilor secrete americane de informații nu a numit țări sau oficiali specifici despre care se crede că au fost vizați de Rusia – dar a precizat că aceștia se aflau pe patru continente.

UPDATE ora 08:00 – Joe Biden: Ucraina a făcut progrese, dar este dificil de prezis dacă va întoarce soarta războiului

Ultimele progrese înregistrate de Ucraina pe fronturile de sud şi est au dat speranţă campaniei de recuperare a teritoriilor ocupate de ruşi. Totuşi, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, este rezervat în privinţa obiectivului propus de ucraineni.

Biden vede posibilitatea atingerii obiectivului prin respectarea unui plan riguros pe termen lung.

„Este greu de precizat dacă Ucraina este într-un punct de cotitură în cadrul războiului. Este clar că ucrainenii au făcut progrese semnificative. Dar cred că este cale lungă până când vor reuşi ce şi-au propus”, a declarat preşedintele american Joe Biden, citat de Mediafax.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că aproximativ 8.000 de km pătraţi au fost eliberaţi de militarii ucraineni luna aceasta datorită contraofensivei rapide iniţiate în zona de nord-est.

„Măsurile de stabilizare au fost finalizate în aproximativ jumătate din acel teritoriu pe care l-am recuperat de la invadatori”, a declarat Zelenski.

Trupele ruse şi-au părăsit poziţiile defensive, în special în şi în jurul Harkovului, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

UPDATE ora 07:00 – Xi Jinping și Vladimir Putin vor discuta despre războiul din Ucraina în cadrul unei întâlniri

Liderul Chinei, Xi Jinping, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, vor discuta despre războiul din Ucraina și alte „subiecte internaționale și regionale” la întâlnirea de la sfârșitul acestei săptămâni, relatează BBC.

Cei doi se vor întâlni în Uzbekistan în cadrul unui summit care va prezenta o „alternativă” la lumea occidentală, a precizat Kremlinul.

Xi Jinping face prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei, scrie Mediafax.

El încearcă să obțină un al treilea mandat, în timp ce relațiile dlui Putin cu Occidentul sunt afectate de războiul din Ucraina.

Președintele chinez își începe miercuri călătoria de trei zile în Kazahstan. El se va întâlni cu Putin joi, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) de la Samarkand, care se va desfășura în perioada 15-16 septembrie.

Putin se va întâlni, de asemenea, cu alți lideri, inclusiv cu cei din India, Pakistan, Turcia și Iran – dar întâlnirea sa cu liderul Chinei „este de o importanță deosebită”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului pentru politică externă, Iuri Ușakov.

El a spus că summitul are loc „pe fondul unor schimbări politice de amploare”.

China și Rusia au căutat mult timp să poziționeze OCS, fondată în 2001 cu patru națiuni ex-sovietice din Asia Centrală, ca o alternativă la grupurile multilaterale occidentale.

Aceasta este a doua întâlnire a celor doi lideri în acest an – ultima dată s-au întâlnit la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, în februarie.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și