LIVE TEXT | Războiul din Ucraina, ziua 282. Noi atacuri ale forțelor ruse la Zaporojie
Războiul din Ucraina a ajuns vineri în ziua cu numărul 282, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Forțele ruse au lovit în timpul nopții orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei.
Primarul orașului, Anatoly Kurtev, a anunțat atacul vineri dimineață, pe Telegram.
Kurtev a informat că serviciile de urgență sunt la fața locului și nu există informații potrivit cărora ar fi fost înregistrate victime, potrivit The Guardian.
„În această noapte, inamicul a lansat din nou un atac cu rachetă asupra orașului Zaporojie. Scopul său a fost distrugerea infrastructurii industriale și energetice. Ca urmare, (în urma atacului) a izbucnit un incendiu. Conform datelor disponibile, nu există victime”, a informat un alt oficial local.
Forțele armate ucrainene au pierdut până acum între 10.000 și 13.000 de soldați în războiul împotriva Rusiei, a declarat joi consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak pentru o televiziune ucraineană.
„Avem cifre oficiale de la Statul Major, (numărul militarilor morți, n. red.) este între 10.000 și 12.500, până la 13.000 de morți”, a declarat Podolyak.
Președintele Volodimir Zelenski va face publice datele oficiale „la momentul potrivit”, a adăugat el.
Generalul american Mark Milley a declarat luna trecută că peste 100.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina, forțele de la Kiev probabil suferind pierderi umane similare.
Principalele evenimente ale zilei în Ucraina
UPDATE: Trei morți în urma unui atac în Herson
Trei persoane au fost ucise și șapte rănite în urma bombardamentelor rusești din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, în ultimele 24 de ore, a declarat guvernatorul regional.
Guvernatorul Yaroslav Ianușevici a scris pe Telegram că trupele ruse au bombardat orașul Herson și alte părți ale regiunii de 42 de ori în ultimele 24 de ore.
Orașul Herson a fost eliberat de către forțele ucrainene la jumătatea lunii noiembrie, după luni de ocupație rusă, dar de atunci a fost ținta atacurilor trupelor ruse care s-au retras pe malul opus al Niprului.
UPDATE: Agenția Internațională pentru Energie Atomică speră să ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina
Agenția Internațională pentru Energie Atomică speră să ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina pentru crearea unei zone de protecție la centrala nucleară de la Zaporojie până la sfârșitul anului, a declarat șeful Agenției, Rafael Grossi.
Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, furniza aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei și a fost forțată să funcționeze în regim de avarie în repetate rânduri de la începutul războiului.
Centrala este controlată de forțele ruse, iar atacurile repetate din zona acesteia au stârnit îngrijorări cu privire la un potențial accident nuclear.
„Angajamentul meu este să ajungem la o soluție cât mai curând posibil. Sper că până la sfârșitul anului”, a declarat Rafael Grossi.
UPDATE: Rusia a testat un nou sistem de apărare antirachetă
Rusia a testat un nou sistem de apărare antirachetă, a anunțat vineri Ministerul Apărării de la Moscova.
Sistemul a fost testat într-un poligon militari din Kazahstan, a anunțat Ministerul Apărării.
În afară de a susține că testul a fost un succes, instituția nu a oferit alte detalii.
UPDATE: Sanna Marin: Europa nu este suficient de puternică fără SUA
Premierul Finlandei, Sanna Marin, a cerut Europei să-și construiască propriile capacități de apărare în urma războiului din Ucraina, spunând că fără ajutorul SUA, Europa nu este suficient de puternică.
„Ar trebui să ne asigurăm că suntem mai puternici. Și voi fi extrem de sinceră, Europa nu este suficient de puternică. Am avea probleme fără Statele Unite”, a declarat Marin, aflată la Sydney.
Marin a insistat că Ucraina trebuie să primească de la statele occidentale „orice este nevoie” pentru a câștiga războiul, adăugând că Statele Unite au jucat un rol esențial în furnizarea de arme, bani și ajutoare umanitare Kievului.
„Trebuie să ne asigurăm că putem construi acele capacități atunci când vine vorba de apărarea europeană, industria europeană de apărare și să ne asigurăm că putem face față diferitelor tipuri de situații”, a adăugat ea.
UPDATE: Statele Unite discută cu două state din Orientul Mijlociu privind aprovizionarea Ucrainei cu sisteme de apărare
Statele Unite discută cu două țări din Orientul Mijlociu pentru a transfera sistemele avansate de apărare anti-aeriană NASAMS în Ucraina în următoarele trei până la șase luni.
„Există sisteme NASAM desfășurate în Orientul Mijlociu, iar unii dintre aliații noștri NATO și noi (SUA, n. red.) lucrăm de fapt cu câteva țări din Orientul Mijlociu care angajează în prezent astfel de sisteme și încercăm să le trimitem în Ucraina”, a declarat Greg Hayes, directorul general al producătorului de armament Raytheon Technologies.