LIVE TEXT | Ucraina intră în a patra lună de război: Volodimir Zelenski ar negocia încetarea războiului doar cu Putin: „El decide totul”

Publicat: 24 05. 2022, 15:41
Actualizat: 24 05. 2022, 16:05

Marți se împlinesc trei luni de când Rusia a invadat Ucraina. UE este aproape de semnarea unui acord care ar interzice importurile de petrol rusesc, spune ministrul german al Economiei. Dar el a avertizat că acest lucru nu va afecta imediat Rusia, ale cărei venituri din exporturile de petrol au crescut din cauza prețurilor ridicate. Anterior, președintele Ucrainei Zelenski s-a adresat Forumului Economic Mondial de la Davos, cerând „sancțiuni maxime împotriva Rusiei”, inclusiv embargoul petrolului. Rusia și-a intensificat atacul asupra Severodonețk, un oraș cheie din Donbas, în încercarea de a captura regiunea strategică. Analiștii spun că toate criticile față de eșecul Rusiei sunt tot mai mari și din partea naționaliștilor pro-război, pe măsură ce conflictul militar se prelungește.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00- Soldații ruși, „carne de tun” în Ucraina: „Avem haine roase de molii și armele ni se blochează în mod constant”

Soldații ruși care se pregătesc să lupte în Ucraina trebuie să-și cumpere singuri echipamentele, din banii lor, potrivit unor militari care au discutat cu The Moscow Times, sub protecția anonimatului.

UPDATE ora 13:40 – Discuții în spatele ușilor închise la Kremlin: S-ar pregăti „debarcarea” lui Vladimir Putin

Ultimele informații venite din Rusia sugerează că „scoaterea din scenă” a lui Vladimir Putin ar fi pregătită la Kremlin. În tot acest timp, 500 de civili sunt ținuți ostatici în Kherson. La rândul său, Serghei Lavrov spune că Rusia se gândește „serios” să reia legăturile cu Occidentul.

UPDATE ora 13:30 – Greu de ucis | Vladimir Putin a scăpat cu viața din CINCI tentative de asasinat, din Marea Britanie până în Azerbaidjan. Ce a făcut liderul de la Kremlin pentru a se proteja

Se spune că președintele rus Vladimir Putin a reușit să scape din cinci tentative de asasinat și acum îi este atât de frică pentru viața sa încât s-a înconjurat de o echipă de lunetiști de elită. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 13:00 – Duterte, mesaj dur pentru Putin: „Eu omor criminali, nu omor copii și bătrâni”

Controversatul președinte filipinez Rodrigo Duterte l-a criticat dur pe liderul rus Vladimir Putin pentru uciderea civililor nevinovați din Ucraina, spunând că, în timp ce amândoi au fost etichetați drept „criminali”, „eu ucid criminali, nu copii și bătrâni”.

UPDATE ora 12:40 – VIDEO | Declarații halucinante la un post tv de propagandă din Rusia: „Cine studiază în Occident merge direct în Iad”

Margarita Simonian, șefa postului tv Russia Today, a declarat într-o emisiune tv de luni seară că acei copii care nu vor studia în Occident vor rămâne oameni „normali” și că dacă Rusia nu câștigă războiul va avea de pierdut întreaga omenire.

UPDATE ora 12:00 – Serghei Șoigu cere canonizarea unui comandant militar rus. Reacția patriarhului Kirill

Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat că analizează propunerea ministrului Apărării Serghei Șoigu de a-l canoniza pe comandantul Aleksandr Suvorov, unul dintre cei mai prolifici generali din istoria Rusiei.

UPDATE ora 11:00- Războiul din Ucraina afectează sectoarele economic ciclice și consumatoare de energie

Războiul din Ucraina va afecta sectoarele ciclice și consumatoare de energie, cum ar fi petrochimie, transporturi, auto, hârtie, textile-îmbrăcăminte și agroalimentar, arată un studiu Coface, citat de Mediafax.

Analizele arată că cele mai rezistente sectoare vor fi: media (un segment TIC ), un segment de produse chimice de specialitate și produsele farmaceutice.

Toate sectoarele industriale sunt vizate, dar cele mai ciclice și consumatoare de energie, cum ar fi petrochimia, transporturile, hârtia și îmbrăcămintea textilă vor fi printre cele mai afectate. Sunt sectoare tipic ciclice, care au fost influențate în ultimii ani de inovațiile tehnologice, evoluția reglementărilor de mediu și evoluția preferințelor consumatorilor. De exemplu, sectorul hârtiei se confruntă cu provocările digitalizării globale în curs a economiei și a utilizării sociale.

Sectoarele care se aflau în dificultate înainte de criză vor fi, de asemenea, probabil puternic afectate de acest nou șoc pe viitor. La nivel global, sectoarele textile-îmbrăcăminte și auto sunt deja marcate de acest șoc.

UPDATE ora 10:30 – Maia Sandu, ținta unui nou atac al Kremlinului. Ce a deranjat-o pe Maria Zaharova: „Lipsă elementară de tact”

Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova afirmă că reacția Maiei Sandu la felicitarea adresată de către Vladimir Putin cu prilejul „Zilei de 9 mai” este una nepotrivită.

UPDATE ora 10:00 – Povestea ofițerului rus care a demisionat din armata lui Putin. „Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau”

Ofițerul rus a avut nevoie de câteva săptămâni de dormit pe un pat improvizat din lăzi de grenade, în Ucraina, pentru a-și da seama că nu este războiul pe care trebuie să-l ducă.

Povestea ofițerului rus care a demisionat din armata lui Putin. „Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau” / Foto ilustrativ: Pixabay.com

UPDATE ora 09:30 – Volodimir Zelenski a fost inclus în topul 100 al celor mai influente personalităţi din lume în 2022, realizat de revista Time

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost inclus în topul 100 al celor mai influente personalităţi din lume în 2022, realizat de revista Time, potrivit DPA, citat de Agerpres.

„În preşedintele Zelenski, poporul ucrainean are un lider demn de curajul şi rezistenţa sa”, a scris preşedintele american Joe Biden într-un scurt text de prezentare a liderului ucrainean.

„Naţiunile din lumea liberă, inspirate de exemplul preşedintelui Zelenski, sunt mai unite, mai hotărâte şi mai conştiente de scopul lor decât în oricare alt moment din memoria recentă”, a adăugat liderul american.

UPDATE ora 08:30 – Dmitri Rogozin vrea denumiri rusești pentru insulele Kurile, disputate cu Japonia

Dmitri Rogozin, directorul general al agenției spațiale Roscosmos, a declarat, luni, că insulele Kurile, subiect de dispută teritorială cu Japonia, ar putea fi rebotezate după nave rusești și evenimente din războiul ruso-japonez de la începutul secolului 20.

Dmitri Rogozin vrea denumiri rusești pentru insulele Kurile, disputate cu Japonia

UPDATE ora 08:00 – „Negocieri” à la Kremlin. Putin vrea să-i învețe tocmai pe ucraineni pașii noului cazacioc

În timp ce conflictul din Ucraina va intra, din păcate, în cea de-a patra lună a ostilităților, Moscova transmite că este ”pregătită” – din nou! – să se așeze la masa negocierilor. Dacă situația nu ar fi tragică, s-ar putea crede că ironia s-a înșurubat, impetuoasă, la Kremlin, iar Vladimir Putin nu numai că-și minimalizează adversarii direcți care i-au făcut ferfeniță blitzkriegul desenat pe hărți de ofițerii Statului Major, dar dă cu tifla și întregului Vest.

UPDATE ora 07:30 – Unul dintre reprezentanții Rusiei la ONU demisionează și critică războiul din Ucraina: „Totul este despre minciuni, război și ură!”

Boris Bondarev, un reprezentant al Rusiei la Biroul Națiunilor Unite de la Geneva, și-a prezentat demisia din funcție și, mai mult decât atât, le-a trimis oficialilor ONU o scrisoare în care vorbește în termeni extrem de duri despre „războiul agresiv” al Rusiei în Ucraina.

UPDATE ora 07:00 – Zelenski ar negocia încetarea războiului doar cu Putin: „Președintele decide totul”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că președintele Vladimir Putin este singurul oficial rus cu care este dispus să se întâlnească pentru a discuta despre cum să pună capăt războiului.

„Președintele Federației Ruse decide totul”, a spus el într-un mesaj video la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Nu pot accepta niciun fel de întâlnire cu nimeni care vine din Federația Rusă, în afară de președinte”, a adăugat liderul de la Kiev, citat de HotNews.

UPDATE ora 06:30 – VIDEO | Soarta Batalionului Azov, după ce soldații s-au predat forțelor ruse (DOCUMENTAR)

După aproape trei luni de război, Rusia se laudă cu prima victorie în operațiunea specială din Ucraina: orașul Mariupol, port la Marea Azov. Armata rusă a anunțat că ultimii apărători ucraineni din orașul strategic Mariupol, ascunși săptămâni întregi în uriașul combinat siderurgic Azovstal, s-au predat. (CITEȘTE MAI MULTE AICI…)

UPDATE ora 06:00 – Vladimir Putin ar fi fost vizat de o tentativă de asasinat

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi fost vizat de o tentativă de asasinat, la scurt timp de la declanșarea ofensivei din Ucraina.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 05:00 – Alexander Lukașenko crede că Polonia și NATO vor să preia vestul Ucrainei pentru a dezmembra țara: „Ceea ce ne îngrijorează este faptul că ei sunt gata”

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, s-a declarat „îngrijorat”, în cadrul unei întâlniri la Soci cu omologul său rus, Vladimir Putin, de ceea ce a numit mișcările țărilor occidentale de a „dezmembra” Ucraina. El a acuzat Polonia că încearcă să pună stăpânire pe partea de vest a țării

UPDATE ora 04:00 – VIDEO Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Va fi un război de lungă durată. Un război de uzură”

Se conturează ca un război de uzură și de lungă durată pentru că vor continua acțiunile ofensive, a spus Generalul (r) Virgil Bălăceanu, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul.

UPDATE ora 03:00 – Reacția Kremlinului, după condamnarea pe viață a unui soldat rus pentru crime de război: „Soarta fiecărui cetățean rus e de o importanță capitală pentru noi”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis presei – după condamnarea soldatului rus Vadim Șișimarin în Ucraina, pentru crime de război – că Moscova este îngrijorată de situație și că va face tot ce va putea pentru a-l proteja.

Sursa foto: Sky News
UPDATE ora 02:00 – Epava unei drone ucrainene, recuperată din Dunăre între Sulina și Sf. Gheorghe

Forțele Navale Române au recuperat, luni, epava unei drone ucrainene, care plutea în derivă în apele teritoriale ale României, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).