Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru. Anunțul a generat reacții contradictorii la nivel internațional. Mai mulți analiști militari occidentali consideră că anunțul Rusiei este unul real, determinat de dorința Kremlinului de a salva unele dintre cele mai bune trupe și echipamente ale sale și de a evita repetarea retragerii haotice din regiunea Harkov în septembrie. Președintele american Joe Biden a declarat, la o conferință de presă, că se aștepta la această decizie „de ceva timp” și că retragerea reflectă „probleme reale” pe care le are armata rusă. Dar autoritățile ucrainene par să fie sceptice față de mișcarea tactică a Rusiei.
UPDATE ora 15:00 – UE propune un plan de apărare cibernetică
UE propune un plan de apărare cibernetică din cauza îngrijorările legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.
Comisia Europeană a propus joi două planuri de acțiune pentru a aborda deteriorarea situației de securitate în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Strategiile își propun să consolideze apărarea cibernetică și să permită forțelor armate să se deplaseze mai repede peste granițe.
Oficialii UE au explicat că atacurile cibernetice rusești asupra țărilor Uniunii Europene și a partenerilor lor au fost un semnal de „alarmă”. Este nevoie de mai multe măsuri pentru a proteja cetățenii și forțele armate, iar cooperarea cu NATO ar trebui intensificată, este concluzia reprezentanților UE, scrie Mediafax.
„Războiul s-a întors la granițele noastre, iar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei subminează pacea și sistemul internațional bazat pe reguli la nivel global. Ne afectează și trebuie să ne adaptăm politicile de apărare la acest nou mediu”, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, în cadrul unei conferințe de presă.
Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat cu privire la amenințările tot mai mari din spațiul cibernetic, menționând atacurile recente împotriva sateliților, a infrastructurii critice și a departamentelor guvernamentale, în special ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
UPDATE ora 13:00 – Ucraina a recucerit un oraș important aflat pe drumul principal către Herson
Armata ucraineană a recucerit orașul Snihurivka din sudul țării. Victoria este importantă deoarece orașul se află pe drumul principal către Herson.
Armata ucraineană a recucerit Snihurivka, un oraș din sudul regiunii Nikolaiv care se află pe drumul principal către orașul Herson, ocupat de ruși.
Potrivit unor imagini, joi dimineață trupele ucrainene au intrat în piață principală a orașului, ținând în mână steaguri ucrainene, în timp ce un grup de localnici aplaudă.
„Astăzi, 10 noiembrie, așezarea Snihurivka a fost eliberată de către batalionul 131 de cercetași”, spune un soldat, potrivit CNN, citat de Mediafax.
Recucerirea localității Snihurivka este o victorie importantă pentru armata ucraineană în înaintarea ei spre orașul Herson. Aceasta apare la o zi după ce ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat retragerea forțelor rusești de pe malul vestic al râului Dnipro, în regiunea Herson.
UPDATE ora 11:00 – Bloggerul Nekoglai, expulzat de Rusia în Republica Moldova, după ce a parodiat armata rusă
Un tribunal din Rusia a decis expulzarea bloggerului Nekoglai în Republica Moldova, după parodierea armatei ruse.
Tribunalul Presnenski din Moscova a decis miercuri expulzarea forțată din Rusia a cetățeanului moldovean Nikolai Lebedev, cunoscut în mediul online ca bloggerul Nekoglai.
UPDATE ora 10:00 – Procurorii moldoveni deschid un dosar penal în privința rachetelor rusești
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și a Cazurilor Speciale din Republica Moldova a anunțat pe 9 noiembrie că a deschis un dosar penal pentru a ancheta cazul de pe 10 octombrie, când trei rachete au traversat spațiul aerian moldovenesc și pe 31 octombrie, când epava unei rachete a căzut în satul Naslavcea.
UPDATE ora 09:00 – Ucraina rămâne sceptică cu privire la retragerea Rusiei din Herson
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru. Anunțul a generat reacții contradictorii la nivel internațional.
Mai mulți analiști militari occidentali consideră că anunțul Rusiei este unul real, determinat de dorința Kremlinului de a salva unele dintre cele mai bune trupe și echipamente ale sale și de a evita repetarea retragerii haotice din regiunea Harkov în septembrie.
Președintele american Joe Biden a declarat, la o conferință de presă, că se aștepta la această decizie „de ceva timp” și că retragerea reflectă „probleme reale” pe care le are armata rusă.
Dar autoritățile ucrainene par să fie sceptice față de mișcarea tactică a Rusiei, scrie The Guardian.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus în discursul său de miercuri seara că „inamicul nu ne aduce cadouri” și „nu pleacă pur și simplu”. Zelenski afirmă că Hersonul și alte zone ocupate vor fi recucerite de Ucraina.
Șeful administrației prezidențiale a Ucrainei, Andri Yermak, a sugerat că Rusia încearcă să păcălească Ucraina.
„Cineva crede că sunt foarte vicleni, dar suntem cu un pas înainte”, a scris Yermak.
În mod similar, consilierul Zelenski, Mihailo Podaliak, a scris miercuri seara pe Twitter că Ucraina nu a văzut nicio dovadă că Rusia ar pleca fără luptă și că trupele ruse sunt încă prezente în orașul Herson.
„Ucraina eliberează teritorii pe baza informațiilor, nu pe declarații TV puse în scenă”, a spus el.
Actions speak louder than words. We see no signs that Russia is leaving Kherson without a fight. A part of the ru-group is preserved in the city, and additional reserves are charged to the region. 🇺🇦 is liberating territories based on intelligence data, not staged TV statements.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) November 9, 2022
UPDATE ora 08:00 – Peste 100.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina, potrivit Statelor Unite
Peste 100.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a estimat miercuri şeful de stat major al SUA, generalul Mark Milley, adăugând că pierderile sunt probabil similare de partea ucraineană, relatează France Presse.
„Sunt peste 100.000 de soldaţi ruşi ucişi şi răniţi”, a declarat generalul Milley, care s-a exprimat în faţa New York Economic Club. „Probabil acelaşi lucru (este valabil) de partea ucraineană”, a adăugat el, citat de Agerpres.
Cifrele date de generalul Milley, care nu au putut fi confirmate independent, sunt cele mai precise furnizate până în prezent de Washington, notează AFP.
Înaltul responsabil militar american şi-a exprimat totodată speranţa că vor avea loc negocieri pentru a pune capăt războiului, considerând că victoria militară nu este posibilă nici pentru Rusia şi nici pentru Ucraina.