Prima pagină » Război în Ucraina » LIVE TEXT | Ziua 272 de război: Raiduri la o mănăstire veche de 1.000 de ani din Kiev, unde se bănuiește că ar opera o rețea rusă de spionaj / Întreruperile de curent vor dura probabil până în martie 2023, spun oficialii ucraineni

LIVE TEXT | Ziua 272 de război: Raiduri la o mănăstire veche de 1.000 de ani din Kiev, unde se bănuiește că ar opera o rețea rusă de spionaj / Întreruperile de curent vor dura probabil până în martie 2023, spun oficialii ucraineni

LIVE TEXT | Ziua 272 de război: Raiduri la o mănăstire veche de 1.000 de ani din Kiev, unde se bănuiește că ar opera o rețea rusă de spionaj / Întreruperile de curent vor dura probabil până în martie 2023, spun oficialii ucraineni
Mănăstire din Kiev / Sursa foto: Profimedia

Ziua 272 de război. Rusia s-a dedat la „crime de război sistemice” oriunde a desfăşurat trupe în Ucraina, a acuzat luni ambasadoarea americană responsabilă de justiţia penală internaţională, Beth Van Schaack, declarându-se încrezătoare că responsabilii ruşi vor fi în cele din urmă aduşi în faţa justiţiei. „Există tot mai multe dovezi că această agresiune (invazia rusă) a fost însoţită de crime de război sistemice comise în toate regiunile unde au fost desfăşurate forţele ruse”, a declarat presei Beth Van Schaack, citând execuţii sumare, cazuri de tortură sau tratament inuman sau chiar deplasarea forţată a persoanelor şi copiilor.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 19:55Mircea Geoană, despre posibilitatea unor negocieri de pace între Rusia și Ucraina: ”Astăzi nu există condiţii pentru un minim de teren”

În prezent, nu există „condiţii pentru un minim de teren” pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, a declarat marți secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Trebuie să spunem că, din punct de vedere politic, de această dată, nu vedem condiţii pentru o negociere între cele două părţi în viitorul apropiat, dintr-un motiv care este evident. (…) Poziţiile sunt atât de diferite şi atât de masiv îndepărtate una de alta, încât, astăzi, nu vedem condiţii pentru un minim de teren unde să se poată ajunge la un început de negociere”, a afirmat Geoană, adăugând că perioada de iarnă „va conduce probabil la o încetinire relativă a intensităţii războiului”. Citește mai mult…

UPDATE ora 18:30Avertismentul lui Olaf Scholz: „Trebuie să fim pregătiţi pentru o escaladare a războiului”

Cancelarul Olaf Scholz a declarat, marți, că Germania trebuie să fie pregătită pentru o escaladare a situației din Ucraina, având în vedere declinul vizibil cu care se confruntă armata lui Vladimir Putin pe frontul din Ucraina.

„Având în vedere evoluția războiului și eșecurile vizibile și crescânde ale Rusiei, trebuie să fim pregătiți pentru o escaladare”, a declarat Scholz la o conferință organizată la Berlin.

Aceasta ar putea include distrugerea totală a infrastructurii critice a Ucrainei, a adăugat el.

Citește mai mult…

UPDATE ora 13:30 – Volodimir Zelenski le cere ucrainenilor să facă și mai multă economie de energie

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la ucraineni să economisească energia pe fondul atacurilor ruse care au redus deja la jumătate capacitatea de generare a țării.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat asupra faptului că situația sistemului energetic național din Ucraina ar putea duce la un dezastru umanitar în această iarnă.

„Daunele aduse sistemului nostru energetic național din cauza atacurilor lansate de teroriștii ruși sunt atât de considerabile încât toți oamenii și întreprinderile noastre ar trebui să fie atenți și să-și redistribuie consumul pe tot parcursul zilei. Încercați să vă limitați consumul personal de energie electrică”, a transmis Volodimir Zelenski.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că sute de unități sanitare din Ucraina nu au suficient combustibil, apă și electricitate pentru a satisface nevoile de bază ale oamenilor. Citește mai mult…

UPDATE ora 12:00 – Raiduri la o mănăstire din Kiev. Autoritățile suspectează o rețea de spionaj

Membri ai poliției și ai serviciilor de securitate au făcut, marți, un raid la o mănăstire creștin ortodoxă veche de 1.000 de ani din capitala Ucrainei. Autoritățile ucrainene suspectează că o rețea de spionaj rusă operează în mănăstire.

Complexul Pechersk Lavra din Kiev este considerat o comoară culturală ucraineană și este sediul aripii susținute de Rusia a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cunoscută sub numele de Patriarhia Moscovei, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Raidul a fost efectuat pentru a împiedica utilizarea mănăstirii ca „centru al lumii rusești”, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Acesta a adăugat că existau suspiciuni „cu privire la utilizarea spațiilor… pentru adăpostirea grupurilor de sabotaj și recunoaștere, a cetățenilor străini, pentru depozitarea de arme”.

Acesta nu a intrat în detalii cu privire la rezultatul raidului.

În luna mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei a rupt legăturile cu biserica rusă din cauza invaziei Ucrainei.

De asemenea, l-a condamnat pe patriarhul Kirill, șeful bisericii ruse, pentru sprijinul acordat invaziei.

UPDATE ora 11:00 – Întreruperile de curent vor dura probabil până în martie 2023

Cel mai probabil ucrainenii vor trăi cu pene de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie, a avertizat șeful unui important furnizor de energie, informează The Guardian, citat de Mediafax.

Jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei a fost avariată de atacurile rusești, a declarat președintele Volodimir Zelenski, lăsând milioane de oameni fără electricitate și apă, în timp ce iarna se instalează și temperaturile scad sub zero grade.

Serghei Kovalenko, șeful YASNO, principalul furnizor privat de energie din Kiev, a declarat că muncitorii se grăbesc să finalizeze reparațiile înainte de sosirea frigului.

„Aș vrea ca toată lumea să înțeleagă: Ucrainenii vor trăi cel mai probabil cu pene de curent până cel puțin la sfârșitul lunii martie”, a declarat Kovalenko într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Scenariul de bază este că, dacă nu vor exista noi atacuri asupra rețelei electrice, atunci, în condițiile actuale de generare a energiei electrice, deficitul de energie ar putea fi distribuit în mod egal în întreaga țară. Acest lucru înseamnă că întreruperile vor fi peste tot, dar mai puțin durabile”, a adăugat acesta.

Pană masivă de curent în Republica Moldova după atacurile ruse asupra infrastructurii din Ucraina

Sursa foto: Pixabay

UPDATE ora 08:30 – Rusia nu va livra petrol sau produse petroliere către ţările care impun un plafon de preţ pentru exporturile sale de petrol

Rusia nu va livra petrol sau produse petroliere către ţările care impun un plafon de preţ pentru exporturile sale de petrol şi ar putea, de asemenea, să reducă producţia de ţiţei, a declarat luni viceprim-ministrul Alexander Novak, citat de Reuters, transmite News.ro.

El a reiterat că Rusia rămâne un furnizor de petrol de încredere şi că introducerea unui plafon de preţ pentru petrolul rus va declanşa o scădere a ofertei.

Uniunea Europeană va aplica un embargou asupra importurilor de petrol din Rusia, care va intra în vigoare pe 5 decembrie, urmat în februarie de un embargou asupra importurilor de produse petroliere din această ţară, din cauza invaziei ruse în Ucraina

UPDATE ora 07:00 – Washingtonul acuză Rusia de „crime de război sistemice”

Rusia s-a dedat la „crime de război sistemice” oriunde a desfăşurat trupe în Ucraina, a acuzat luni ambasadoarea americană responsabilă de justiţia penală internaţională, Beth Van Schaack, declarându-se încrezătoare că responsabilii ruşi vor fi în cele din urmă aduşi în faţa justiţiei, notează AFP.

„Există tot mai multe dovezi că această agresiune (invazia rusă) a fost însoţită de crime de război sistemice comise în toate regiunile unde au fost desfăşurate forţele ruse”, a declarat presei Beth Van Schaack, citând execuţii sumare, cazuri de tortură sau tratament inuman sau chiar deplasarea forţată a persoanelor şi copiilor.

„Când constaţi astfel de acte sistemice, inclusiv înfiinţarea unei vaste reţele de deplasări forţate, este foarte greu de imaginat că aceste crime ar fi putut fi comise fără ca responsabilitatea să fie plasată în vârful lanţului de comandă”, şi anume preşedintele rus Vladimir Putin, a spus ea.

Afirmaţiile diplomatei au fost făcute la scurt timp după ce Parchetul General ucrainean a anunţat luni că a găsit patru „locuri de tortură” folosite de ruşi la Herson (sud) înainte de retragerea lor forţată din regiune în urmă cu peste zece zile, conform Agerpres.

Responsabila americană, care a vorbit despre un „nou Nürnberg”, după procesele liderilor nazişti de după cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a arătat încrezătoare că anchetele care se desfăşoară în prezent, de exemplu în cadrul Curţii Penale Internaţionale (CPI), ar putea conduce la puneri sub acuzare în timp util.

Citește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina:

Război în Ucraina, ziua 271: O echipă de experţi AIEA evaluează luni pagubele de la centrala nucleară Zaporojie / Rafael Grossi: „Rușii se joacă cu focul. Trebuie să se oprească imediat”

Război în Ucraina, ziua 270: Forțele armate ucrainene au respins avansurile rusești în apropierea a șapte așezări din regiunile Lugansk și Donețk/Rishi Sunak anunță un pachet militar de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina

Ziua 269 de război: Zelenski cere noi sancţiuni la adresa Rusiei și crede că un armistițiu doar ar înrăutăți situația/ SUA spune că decizia de a negocia cu Rusia îi revine Ucrainei

Ziua 268 de război: Armata rusă a bombardat din nou nord-estul și sud-estul Ucrainei/ Milioane de ucraineni au rămas fără curent electric/Zelenski cere din nou protejarea spațiului aerian al Ucrainei

Ziua 267 de război: În dezacord cu NATO, Volodimir Zelenski susţine în continuare că racheta care a căzut în Polonia era „rusească”/ Atacuri asupra orașelor Odesa și Dnipro

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele