Cele mai importante evenimente ale zilei
UPDATE ora 15:00 – James Cleverly, la București: Rusia încearcă să-i „înghețe” pe ucraineni până la supunere
Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat, marți, la reuniunea miniștrilor de externe din NATO, de la București, că Rusia vizează infrastructura energetică pentru a-i „îngheța” pe ucraineni până la supunere.
James Cleverly a făcut aceste comentarii în fața reporterilor din București, înainte de o reuniune a miniștrilor de externe din NATO, unde se discută despre un sprijin suplimentar pentru Ucraina.
„L-am văzut pe Vladimir Putin încercând să folosească ca armă aprovizionarea cu energie încă de la începutul acestui conflict. Această vizare a infrastructurii civile a infrastructurii energetice este în mod evident concepută pentru a încerca să-i înghețe pe ucraineni până la supunere”, a spus James Cleverly, citat de Sky News, transmite Mediafax.
Atacurile rusești asupra instalațiilor energetice din Ucraina au dus la pene de curent și penurii de apă pentru ucraineni.
UPDATE ora 13:00 – Iohannis și Blinken au discutat despre efectele războiului din Ucraina și apărarea pe Flancul Estic
Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit, marți, la Palatul Cotroceni, pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, iar cei doi au discutat despre efectele economice, sociale și umanitare ale continuării războiului Rusiei în Ucraina, precum și despre întărirea Flancului Estic.
Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit marți la Palatul Cotroceni, pe secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită în România, în contextul participării la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO și al aniversării, anul acesta, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii.
Președintele Klaus Iohannis și secretarul de stat Antony Blinken au apreciat dinamica pozitivă actuală a relațiilor bilaterale și au reiterat angajamentul pentru dezvoltarea și aprofundarea, în continuare, a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale, scrie Mediafax.
Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la contextul regional complex, marcat de exacerbarea efectelor economice, sociale și umanitare ale continuării agresiunii Rusiei în Ucraina și, respectiv, la măsurile luate pentru implementarea deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, adoptate în timpul Summitului Alianței de la Madrid.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken / Sursa foto: Alexandra Pandrea (Gândul)
UPDATE ora 11:00 – Volodimir Zelenski anunţă că România se numără printre ţările care sprijină iniţiativa ”Cereale din Ucraina”
Preşedintele Volodimir Zelenski a menţionat România între ţările şi organizaţiile care sprijină noua iniţiativă a Kievului denumită „Cereale din Ucraina” (Grain from Ukraine), care are drept scop facilitarea transportului de cereale ucrainene.
„Volumul fondurilor acumulate pentru iniţiativa noastră «Cereale din Ucraina» este în creştere şi depăşeşte deja 180 de milioane de dolari americani. Aceasta este deja una dintre cele mai mari iniţiative umanitare ucrainene din punct de vedere istoric. Şi va fi şi mai mare”, a anunţat luni Volodimir Zelenski în mesajul său video transmis în fiecare seară.
”Austria, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Grecia, Estonia, Irlanda, Spania, Italia, Canada, Qatar, Letonia, Lituania, Olanda, Germania, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, SUA, Turcia, Ungaria, Finlanda, Franţa, Croaţia, Cehia, Elveţia, Suedia, Uniunea Europeană şi-au anunţat deja contribuţia financiară, tehnică sau logistică la iniţiativa Grain From Ukraine – este o participare semnificativă. La care se adaugă Republica Coreea, iar Japonia – încă din primele zile. Şi, de asemenea, NATO. Şi, bineînţeles, ONU”, a enumerat Volodimir Zelenski, citat de News.ro.
UPDATE ora 10:00 – Rusia a retras ameninţarea imediată de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova
Producătorul rus de gaze Gazprom a retras de luni ameninţarea de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova, dar a declarat că îşi rezervă dreptul de a restrânge sau opri fluxurile în viitor, dacă Moldova nu va face plăţile convenite, transmite Reuters.
Săptămâna trecută, Gazprom a acuzat Ucraina că reţine livrările de gaze care trec prin ţară în drum spre Republica Moldova, lucru negat Kievul, şi a spus că ar putea începe să reducă aceste fluxuri de luni.
În cea mai recentă declaraţie, Gazprom a spus că operatorul moldovenesc de gaze naturale Moldovagaz a plătit pentru livrările de gaze în noiembrie, adăugând că a primit plata pentru ceea ce a numit gaze destinate clienţilor moldoveni, dar care au rămas în Ucraina, scrie News.ro.