Ziua 290 de război pe teritoriul ucrainean. Preşedintele rus Vladimir Putin spune că Rusia şi-ar putea modifica doctrina militară introducând posibilitatea unui atac preventiv pentru a dezarma un inamic. Pe de altă parte, Volodimir Zelenski afirmă că una dintre misiunile principale ale statului său este de a implica lumea în implementarea concretă a punctelor din formula pentru pace. ”Trebuie să repunem drapelul ucrainean în toate oraşele şi comunităţile din Ucraina, trebuie să ne asigurăm de responsabilizarea reală a statului terorist pentru acest război şi trebuie să garantăm siguranţa tuturor generaţiilor de ucraineni după sfârşitul acestui război”, subliniază el.
UPDATE ora 15:00 – Zelenski: Forțele ruse au distrus orașul Bahmut din estul Ucrainei
Forțele ruse au distrus orașul Bahmut din estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce armata ucraineană a raportat atacuri cu rachete în mai multe zone ale țării, scrie The Guardian.
Cele mai recente bătălii din războiul declanșat de Rusia în Ucraina în 24 februarie s-au concentrat pe patru provincii pe care președintele rus Vladimir Putin a pretins că le-a anexat ilegal la sfârșitul lunii septembrie, scrie Associated Press.
„Bahmut, Soledar, Maryinka, Kreminna. Multă vreme, pe pământul acestora nu a mai rămas nicio zonă de locuit care să nu fi fost afectată de obuze și incendii. Ocupanții au distrus de fapt Bahmut, un alt oraș din Donbas pe care armata rusă l-a transformat în ruine”, a spus Zelenski în discursul său video.
UPDATE ora 14:00 – Rusia încearcă să obțină rachete balistice din Iran
Rusia încearcă să obțină mai multe arme din Iran, inclusiv sute de rachete balistice, și oferă în schimb Teheranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic, a declarat ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward, transmite Reuters, citată de Mediafax.
Începând cu luna august, Iranul a transferat sute de drone Rusiei, care le-a folosit pentru a „ucide civili și a ținti ilegal infrastructura civilă” din Ucraina, a declarat Woodward.
„Rusia încearcă acum să obțină mai multe arme, inclusiv sute de rachete balistice”, a mai spus ambasadorul.
„În schimb, Rusia oferă Iranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic. Suntem îngrijorați de faptul că Rusia intenționează să furnizeze Iranului componente militare mai avansate, ceea ce va permite Iranului să își consolideze capacitatea de înarmare”, a mai declarat Barbara Woodward.
UPDATE ora 12:00 – Șeful NATO avertizează: „Războiul din Ucraina s-ar putea transforma într-un război între Rusia şi NATO”
Şeful NATO, Jens Stoltenberg, avertizează că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control şi ar putea să devină un război între Rusia şi NATO: „Dacă lucrurile merg prost, pot merge groaznic de prost”, a declarat acesta pentru postul norvegian de televiziune NRK.
UPDATE ora 11:00 – ONU: Belarus va permite tranzitul de cereale din Ucraina fără condiții prealabile
Belarus a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite că va permite, fără condiții prealabile, tranzitul de cereale din Ucraina pe teritoriul său pentru exportul prin porturile lituaniene, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, citat de Reuters, transmite Mediafax.
Ministrul adjunct de externe din Belarus, Iury Ambrazevici, s-a întâlnit vineri la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a-i spune că nu există condiții prealabile pentru tranzitul cerealelor ucrainene, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.
De asemenea, Ambrazevici „a reiterat solicitările guvernului său de a putea exporta propriile produse, care fac în prezent obiectul unor sancțiuni”, a precizat Dujarric într-un comunicat după întâlnire.
Belarus a fost afectat de sancțiunile occidentale, care au întrerupt exporturile sale de îngrășământ prin porturile din Marea Baltică.
UPDATE ora 10:00 – „Ucrainenii sunt carne de tun”. Putin acuză Occidentul pentru conflictele din lume
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut, că statele occidentale au schimbat Ucraina „într-o colonie” și îi „exploatează” poporul cu cât continuă să-i furnizeze arme, scrie agenția de presă rusă TASS.
UPDATE ora 09:00 – Australia impune sancțiuni Iranului și Rusiei din cauza încălcării drepturilor omului
Ministrul de externe al Australiei a declarat sâmbătă că guvernul va impune sancțiuni specifice Rusiei și Iranului ca răspuns la ceea ce a numit încălcări „flagrante” ale drepturilor omului, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Ministrul de externe Penny Wong a declarat că Australia va impune sancțiuni de tip Magnitsky împotriva a 13 persoane și două entități, inclusiv Poliția Moravurilor și Forța de Rezistență Basij din Iran, precum și împotriva a șase iranieni implicați în reprimarea protestelor declanșate de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în septembrie, în arest.
Într-un articol din Sydney Morning Herald, Wong a declarat că sancțiunile se aplică lui Seyed Sadegh Hosseini, pe care l-a descris ca fiind un comandant de rang înalt al Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran. El a fost inclus pe listă pentru presupusul său rol în „utilizarea nediscriminatorie a violenței împotriva protestatarilor”.
„Disprețul flagrant și larg răspândit al regimului iranian față de drepturile omului ale propriului popor i-a îngrozit pe australieni, iar autorii trebuie să fie trași la răspundere”, a spus Wong.
UPDATE ora 08:00 – Volodimir Zelenski: Trebuie să repunem drapelul ucrainean în toate oraşele, să ne asigurăm de responsabilizarea statului terorist şi să garantăm siguranţa tuturor generaţiilor de ucraineni
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că una dintre misiunile principale ale statului său este de a implica lumea în implementarea concretă a punctelor din formula pentru pace. ”Trebuie să repunem drapelul ucrainean în toate oraşele şi comunităţile din Ucraina, trebuie să ne asigurăm de responsabilizarea reală a statului terorist pentru acest război şi trebuie să garantăm siguranţa tuturor generaţiilor de ucraineni după sfârşitul acestui război”, subliniază el.
Zelenski a afirmat, în mesajul transmis vineri seară, că a discutat cu premierul britanic Rishi Sunak, pentru a se coordona înainte de summit-ul G7 de săptămâna viitoare.
”Situaţia de pe linia frontului rămâne foarte dificilă în zonele cheie din Donbas – Bakhmut, Soledar, Mariinka, Kreminna… De mult timp, nu a mai rămas niciun loc de trăit pe pământul acestor regiuni care să nu fie avariat de bombardamente şi foc. Ocupanţii au distrus de fapt Bakhmut, un alt oraş din Donbas pe care armata rusă l-a transformat în ruine arse”, a susţinut el, citat de News.ro.
UPDATE ora 07:00 – Vladimir Putin: Rusia ar putea lua în considerare un atac preventiv pentru a dezarma un inamic
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, la Bişkek, că Rusia şi-ar putea modifica doctrina militară introducând posibilitatea unui atac preventiv pentru a dezarma un inamic, informează AFP.
Şeful statului rus a făcut această afirmaţie într-un răspuns la întrebarea unui reporter, în timpul vizitei în Kârgâzstan, în care i s-a cerut să-şi clarifice declaraţia de la începutul acestei săptămâni cu privire la utilizarea armelor nucleare. În urmă cu câteva zile Vladimir Putin avertiza că riscul unui război nuclear este în creştere, dar că Rusia nu va ataca prima.
Preşedintele rus a declarat că Moscova ia în considerare adoptarea a ceea ce el a numit ca fiind conceptul loviturii preventive al Washingtonului.”În primul rând, Statele Unite au dezvoltat conceptul de lovitură preventivă. În al doilea rând, ei dezvoltă un sistem de atac care vizează dezarmarea” inamicului, a declarat presei preşedintele Putin. Poate că Moscova ar trebui să se gândească la adoptarea „ideilor dezvoltate de americani pentru a-şi asigura propria securitate”.”Doar ne gândim la asta”, a precizat liderul rus.
Preşedintele Putin a afirmat, de asemenea, că rachetele de croazieră şi sistemele hipersonice ale ţării sale sunt „mai moderne şi chiar mai eficiente” decât cele ale Statelor Unite.
„Rusia nu le-ar folosi prima în nicio circumstanţă”, a mai spus Putin, referindu-se la armele atomice.”Dar dacă nu le foloseşte prima în nicio circumstanţă, nu va fi nici a doua care le va folosi, pentru că şansele de a le folosi în cazul unui atac nuclear împotriva teritoriului nostru sunt foarte reduse”, transmite Agerpres.