Forţele ruse au lansat atacuri cu rachete de croazieră asupra centrului de comandă al Forţelor Aeriene Ucrainene, provocând „distrugerea semnificativă” a infrastructurii. Ucraina a lansat o contraofensivă asupra orașului Herson, din sudul țării, singurul centru urban important cucerit complet de forțele ruse, care acum este „disputat”, a declarat vineri un înalt oficial al Pentagonului. Cu toate acestea, locuitorii spun că orașul rămâne sub controlul total al Rusiei. Președintele francez Emanuel Macron a anunțat vineri seara că va avea o nouă discuţie cu Vladimir Putin în următoarele 48 până la 72 de ore, pentru a stabili detaliile unei operaţiuni umanitară de evacuare a oraşului asediat Mariupol.
UPDATE 22:55 – Președintele Joe Biden a ținut un discurs istoric, sâmbătă seara, la Castelul Regal din Varșovia, cu ocazia vizitei sale în Polonia.
Liderul de la Casa Albă s-a referit la eforturile disidenţilor care au condus la revoluţiile din anticomuniste din Europa Centrală şi de Est, la prăbuşirea Cortinei de Fier şi la destrămarea Uniunii Sovietice.
„Un dictator care încearcă să reconstruiască un imperiu nu va şterge niciodată iubirea oamenilor penru libertate. Brutalitatea nu va distruge niciodată libertatea. Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”, a subliniat Joseph Biden, apreciind că „acest om”, Vladimir Putin, „nu poate rămâne la putere”.
UPDATE 21:00 – Trupele ruse au intrat, sâmbătă, în Slavutici, o localitate situată lângă Cernobîl, a anunțat administratorul regiunii Kiev, Oleksandr Pavliuk, informează CNN.
Potrivit acestui, soldații au tras focuri de armă în aer și au aruncat grenade cu efect paralizant pentru a dispersa un protest al localnicilor. Pavliuk a mai spus că trupele ruse l-au răpit pe Iuri Fomicev, primarul orașului.
Edilul, care făcuse apel la locuitori să vină la protest în centrul orașului, a anunțat că apărătorii orașului au fost copleșiți numeric și că există morți de partea ucraineană.
UPDATE 20:30 – Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu (66 de ani), a apărut public, sâmbătă, după o absenţă de aproape două săptămâni care a alimentat întrebări cu privire la eforturile Kremlinului de a-l înlătura din post.
Ministerul rus al Apărării a publicat sâmbătă o înregistrare video în care Serghei Şoigu conduce o reuniune consacrată bugetului înarmării.
Aceste imagini nu sunt datate, însă ministerul vorbeşte despre o reuniune cu ministrul rus al Finanţelor care, potrivit agenţiilor ruse de presă, a avut loc vineri.
UPDATE 16:10 – Primarul din Kiev, Vitali Klitschko, a decis să instituie din nou stare de asediu în Kiev, în a 31-a zi a războiului din Ucraina.
Astfel, locuitorii sunt rugați să stea adăpostiți până luni, 28 martie, informează Antena 3.
UPDATE 15:00 – Ucraina a primit promisiuni suplimentare de securitate din partea Statelor Unite
„Am primit promisiuni suplimentare din partea Statelor Unite cu privire la modul în care va evolua cooperarea noastră în domeniul apărării”, a declarat, sâmbătă, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, citat de The Guardian.
UPDATE ora 14:07 – Generalul rus Yakov Rezantsev a fost ucis în Ucraina
Un alt general rus, locotenentul general Yakov Rezantsev, a fost ucis într-un atac, în apropierea orașului Herson, din sudul Ucrainei, a declarat Ministerul Apărării al Ucrainei, conform BBC.
Un oficial occidental spune că este al șaptelea general care moare în Ucraina și al doilea locotenent general – cel mai înalt grad din armata rusă.
Presa ucraineană relatează că generalul a fost ucis la baza aeriană Chornobaivka, pe care Rusia o folosește ca post de comandă și a fost atacată de armata ucraineană de mai multe ori.
UPDATE ora 14:00 – Forțele ruse au preluat controlul asupra unui oraș în care locuiesc angajații de la centrala nucleară Cernobîl
Informația a fost transmisă de guvernatorul regiunii Kiev și citată de Reuters.
UPDATE ora 13:44 – „Lunetiștii trag în noi ca și cum ar fi în safari. Dacă nu murim împușcați, atunci murim de foame”. Mărturii cutremurătoare din „infernul” din Mariupol
Focuri de armă, rachete și lunetişti. Mariupol, oraș din sudul Ucrainei, este asediată de trupele lui Vladimir Putin de mai bine de o lună. În mijlocul iadului, oamenii sunt prinși în capcană. Nu au curent electric, apă sau mâncare. (Citește continuarea poveștii aici….)
UPDATE ora 13:07 – Joe Biden a ajuns Varșovia. Șeful SUA, întrevedere cu oficiali ucraineni
Președintele american Joe Biden a ajuns la Palatul Prezidențial din Varșovia pentru discuții cu omologul său, președintele polonez Andrzej Duda. Dialogul se va concentra pe invazia Rusiei în Ucraina, scrie The Guardian.
Biden a susținut că „lumea liberă” se opune invaziei Ucrainei de către Rusia și că există o unitate între marile economii cu privire la necesitatea de a-l opri pe Vladimir Putin.
Călătoria sa la Varșovia include întâlniri cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba și cu ministrul apărării Oleksii Reznikov – prima sa întâlnire față în față cu oficiali ucraineni aflați la comandă, de la începutul războiului.
UPDATE ora 12:00 – Marea Britanie va trimite patru avioane Typhoon la baza Mihail Kogălniceanu, anunță ministerul Apărării de la Londra.
Typhoon jets from @RAFConingsby are deploying to Romania to join the long-standing @NATO Air Policing mission for the Black Sea region. ?? ??
The UK is committed to #NATO and European security.
➡️ https://t.co/eePaReN9NN pic.twitter.com/EJzZC5pVOs
— Ministry of Defence ?? (@DefenceHQ) March 26, 2022
UPDATE ora 10:08: „Lui Putin nu-i pasă de soarta ta, știi asta”. Mesajul primit de Lukașenko de la un fost lider de stat
Fostul lider al Georgiei, Mihail Sakașvili, aflat, în prezent, în închisoare, l-a avertizat pe președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, cu privire la intrarea sa în luptă cu Ucraina, ca aliat al Rusiei. „Dacă trimiți trupe în Ucraina, nu vei mai fi la putere în cel mult o lună”, a scris Mihail Sakașvili, pe Twitter.
Лука, я тебе никогда не давал плохих советов. Если ты пошлёшь войска в Украину, максимум через месяц тебя уже не будет у власти и очень плохо закончишь. Путину твоя судьба до лампочки, сам знаешь.
— Mikheil Saakashvili (@SaakashviliM) March 25, 2022
UPDATE ora 10:00 – 136 de copii au fost uciși în timpul invaziei ruse, anunță Procuratura ucraineană
136 de copii au murit, în Ucraina, în cele 31 de zile de la începutul invaziei rusești, a anunțat sâmbătă biroul procurorului general al Ucrainei într-un mesaj pe aplicația Telegram.
64 de copii au fost uciși în regiunea Kiev și alți 50 de copii au murit în regiunea Donețk, conform sursei menționate, citată de Reuters.
Alți 199 de copii au fost răniți.
UPDATE ora 09:00 – Aproape 9.000 de ucraineni au intrat în România în 24 de ore
Peste 8.000 de cetățeni ucraineni au intrat vineri în România. Numărul este mai mic decât cel înregistrat în ziua precedentă, conform unui comunicat al Poliției de Frontieră.
În cursul zilei de vineri, prin punctele de frontieră au intrat în România 63.945 de persoane, dintre care 8.675 sunt cetăţeni ucraineni, în scădere cu 13,2% faţă de ziua precedentă.
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.362 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 18,3 %), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 2.684 de cetățeni ucraineni (scădere cu 7,6 %).
De la izbucnirea războiului, în 24 februarie, până la data de 25 martie 2022, la ora 24.00, în România au intrat 546.223 de cetăţeni ucraineni.
UPDATE ora 08:00 – 50 de camioane cu ajutoare, trimise de Franța la Suceava în acest weekend
Două mari convoaie franceze cu ajutoare, constând în 50 de camioane, ajung în acest weekend la centrul logistic de la Suceava.
Cinci oameni de știință occidentali au publicat o scrisoare prin care le solicită factorilor de decizie din SUA și restului comunității științifice să nu îi sancționeze pe toți oamenii de știință ruși ca răspuns la invazia Ucrainei.
UPDATE ora 04:35 – Joe Biden a mâncat pizza și și-a făcut selfie cu militarii americani din Polonia
Preşedintele american Joe Biden i-a vizitat vineri pe militarii americani dislocaţi în Polonia, în apropiere de frontiera cu Ucraina. El a mâncat pizza împreună cu militari din Divizia 82 Aeropurtată a SUA, desfăşuraţi în Polonia pentru a consolida flancul estic al NATO după invazia Rusiei în Ucraina.
UPDATE ora 03:35 – Oficial american: Mexicul adăpostește cel mai mare număr de spioni ruşi din lume
Mexic adăpostește cel mai mare număr de spioni ruşi din lume în aceste vremuri de război în Ucraina, a denunţat un ofiţer american de rang înalt, o declaraţie nici confirmată, nici infirmată vineri de preşedintele mexican din stânga naţionalistă, Andres Manuel Lopez Obrador.
UPDATE ora 02:55 -Forțele ucrainene au lansat o contraofensivă asupra orașului Herson, din sudul țării, singurul centru urban important cucerit complet de forțele ruse, care acum este „disputat”, a declarat vineri un înalt oficial al Pentagonului. Cu toate acestea, locuitorii spun că orașul rămâne sub controlul total al Rusiei.
„Ucrainenii încearcă să recupereze Herson. Nu putem spune exact cine deține controlul asupra Hersonului, dar adevărul este că nu mai este sub controlul Rusiei la fel de ferm ca înainte”, a spus oficialul, sub protecția anonimatului.
Însă, potrivit CNN, care citează patru locuitori ai orașului, Herson, deasemena sub protecția anonimatului, orașul rămâne sub controlul total al Rusiei.
UPDATE ora 02:11 – Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că se intenţionează distribuirea de pastile cu iodură de potasiu populaţiei, pentru ca aceasta să le aibă la îndemână dacă va fi nevoie, însă subliniază că „lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii”, ci ca pe un gest de precauţie.
„E foarte posibil să nu trebuiască să le utilizăm niciodată, e chiar probabil să nu trebuiască să le utilizăm, dar pe de altă parte nici nu are rost să excluzi total o astfel de eventualitate. Ar trebui să facem două lucruri. În primul rând să facem o campanie de informare privind utilizarea corectă a acestor pastile. Nu se iau preventiv”, a spus Alexandru Rafila la Digi 24.
UPDATE 00:55 – Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri seară legea care pedepsește cu până la 15 ani de închisoare pe cei care difuzează „informații mincinoase” cu privire la acțiunile Moscovei în străinătate, o nouă armă represivă în arsenalul rus pentru controlul informaţiilor despre agresiunea sa militară în Ucraina
Acest text, a cărui promulgare prezidențială marchează intrarea în vigoare, pedepseşte „difuzarea publică de informaţii intenţionat false sub acoperirea unor informaţii fiabile” cu privire la „activităţile organelor statului rus în afara teritoriului rus”, relatează Agerpres.
UPDATE 00:36 -Interpolul a anunţat vineri că a desfăşurat o echipă de sprijin operaţional în Republica Moldova, la cererea acestei ţări care se confruntă cu un aflux de refugiaţi de la ofensiva rusă în Ucraina.
Desfăşurată în capitala Chişinău şi în diverse tabere de refugiaţi, această misiune formată din experţi vizează ”să ofere un sprijin pe teren forţelor de ordine şi agenţiilor umanitare care gestionează afluxul mare de refugiaţi din Ucraina”, precizează organizaţia internaţională de cooperare poliţienească într-un comunicat.
”Copiii şi minorii neînsoţiţi sunt deosebit de vulnerabili” la acest trafic, avertizează organizaţia.
UPDATE 00:03 – Franţa, Turcia şi Grecia vor efectua în următoarele zile o operaţiune umanitară de evacuare a oraşului asediat Mariupol, în sudul Ucrainei, a anunţat vineri preşedintele francez, Emmanuel Macron, transmite AFP.
„Vom lansa împreună cu Turcia şi Grecia o operaţiune umanitară pentru evacuarea tuturor celor care doresc să părăsească Mariupol. Voi avea în decurs de 48 până la 72 de ore o nouă discuţie cu preşedintele (rus Vladimir) Putin pentru a stabili detaliile acesteia şi a securiza modalităţile”, a declarat Emmanuel Macron la finalul unui summit european la Bruxelles, potrivit Agerpres.
„Sper să reuşesc să implic în această operaţiune un număr maxim de părţi interesate”, a continuat preşedintele francez, subliniind că este „în măsură” să efectueze această evacuare „chiar următoarele zile”.
Aiming To Talk To Putin In „Coming Hours” Over Ukraine: France’s Macron https://t.co/bOValsFwGA pic.twitter.com/yVUgkIPsFy
— NDTV News feed (@ndtvfeed) March 25, 2022
UPDATE 00:00 – Armata ucraineană a anunţat vineri seară că forţele ruse au lansat atacuri cu rachete de croazieră asupra centrului de comandă al Forţelor Aeriene Ucrainene din Viniţa (partea central-vestică a Ucrainei), provocând „distrugere semnificativă” a infrastructurii.
„Astăzi, 25 martie, în jurul orei 16.30 (ora locală), ocupanţii ruşi au lansat un atac cu rachete pe teritoriul Comandamentului Forţelor Aeriene al Forţelor Armate ale Ucrainei din Viniţa”, potrivit comunicatului publicat de armata ucraineană, citat de CNN.
„Un total de şase rachete de croazieră au fost lansate de ruşi. Unele dintre ele au fost doborâte de apărarea antiaeriană. Restul au ţintit mai multe structuri, provocând distrugeri semnificative ale infrastructurii”, se mai menționează în comunicatul forţelor armate ucrainene postat pe Twitter.
25 березня, близько 16.30, російські окупанти завдали ракетного удару по території Командування Повітряних Сил у Вінниці.
Рашисти випустили 6 крилатих ракет. Частину збила ППО. Решта – влучили у декілька споруд, завдавши руйнувань інфраструктурі.
Наслідки уточнюються#stoprussia pic.twitter.com/2IE6XQSNwb— Ukrainian Air Force (@KpsZSU) March 25, 2022