Prima pagină » Război în Ucraina » LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 159. Volodimir Zelenski salută primul transport de cereale ucrainene prin Marea Neagră dar avertizează că rușii nu sunt de încredere / Rusia continuă atacurile în Donbas

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 159. Volodimir Zelenski salută primul transport de cereale ucrainene prin Marea Neagră dar avertizează că rușii nu sunt de încredere / Rusia continuă atacurile în Donbas

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 159. Volodimir Zelenski salută primul transport de cereale ucrainene prin Marea Neagră dar avertizează că rușii nu sunt de încredere / Rusia continuă atacurile în Donbas
LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 159. Volodimir Zelenski salută primul transport de cereale ucrainene prin Marea Neagră dar avertizează că rușii nu sunt de încredere / Rusia continuă atacurile în Donbas

Războiul din Ucraina a intrat luni în ziua cu numărul 159, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat primul transport de cereale din portul Odesa de la începutul invaziei ruse în februarie.

„Portul a început să funcționeze, a început exportul, iar acesta poate fi primul semnal pozitiv că există șansa de a opri criza alimentară dn lume”, a spus liderul de la Kiev.

Cu toate acestea, Zelenski a atras atenția că nu are încredere în aparenta atitudine binevoitoare a părții ruse.

„Nu ne putem face iluzii că Rusia se va abține pur și simplu din a încerca să perturbeze exporturile ucrainene. Rusia a provocat în mod constant foamete în țările din Africa și Asia, care în mod tradițional importau cantități semnificative de alimente din Ucraina. Și acum, în condiții de căldură extremă, amenințarea unei crize a prețurilor și o anumită penurie de alimente este prezentă și pentru unele țări europene”, a spus Zelenski.

Acesta a adăugat că alte 16 nave își așteaptă rândul pentru a părăsi portul Odesa. „Suntem gata să ne aducem contribuția la stabilizarea pieței alimentare mondiale”, a mai spus el.

Între timp, Armata ucraineană susține că forțele ruse își continuă ofensiva către orașele Bakhmut și Avdiivka din regiunea Donețk.

„Luptele continuă în zonele Bakhmut și Zaitseve. Soldații ucraineni au respins atacurile din zonele Yakovlivka, Vershyna, Kodema și Travneve. Rusia a lansat atacuri în zona Avdiivka, dar nu a avut succes, așa că forțele s-au retras”, a anunțat Marți Statul Major al Armatei.

Armata ucraineană a raportat, de asemenea, bombardamente intense pe întreaga linie a frontului de est, acuzând Rusia că vizează atât infrastructura militară, cât și cea civilă.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, luni, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că un astfel de război nu ar trebui să înceapă vreodată.

Liderul de la Kremlin a făcut acest comentariu într-o scrisoare adresată participanților la Conferința privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP).

„Pornim de la faptul că nu pot exista învingători într-un război nuclear și că acesta nu ar trebui să fie dezlănțuit niciodată. Susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale”, se spune în documentul citat de Reuters.

Cele mai importante evenimente din Ucraina

UPDATE ORA 16:45 – Discuții între Zelenski și Jens Stoltenberg

Volodimir Zelenski și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au discutat marți prin telefon despre sprijinul militar pe care Alianța îl va oferi în continuare Kievului.

„Am avut o discuție cu președintele (Zelenski, n. red.) cu privire la prioritățile referitoare la sprijinul militar. Este vital ca NATO și aliații săi să ofere mai multă asistență Ucrainei cât mai repede”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

Președinția de la Kiev a solicitat Alianței să trimită sprijin militar într-un ritm mai rapid.

„Președintele Ucrainei l-a informat pe Jens Stoltenberg despre situația de pe câmpul de luptă și despre necesitatea ca Ucraina să primească rapid mai multe arme de la statele membre NATO pentru a respinge cu succes atacurile rusești și a trece la o nouă contraofensivă”, a anunțat Administrația Prezidențială din Ucraina.

UPDATE ORA 15:30 – A început evacuarea civililor din Donețk

Autoritățile ucrainene au anunțat că evacuarea regiunii Doneţk a început, primul tren cu civili plecând din Pokrovsk şi ajungând în oraşul Kropyvnytskyi.

„Primul tren a sosit în Kropyvnytskyi în această dimineață. Femei, copii, vârstnici, multe persoane cu mobilitate redusă. Toată lumea a fost întâmpinată și cazată, toată lumea a fost ajutată. Mulțumim serviciilor locale, organizațiilor internaționale și voluntarilor”, a declarat marți vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk pe canalul său de Telegram.

Şeful administraţiei militare regionale din Doneţk, Pavlo Kyrylenko, a anunţat şi el începutul evacuării, adăugând că trenurile vor pleca la fiecare două zile.

Potrivit Căilor Ferate Ucrainene, Ukrzaliznytsia, 136 de pasageri – inclusiv 44 cu mobilitate limitată – s-au aflat în primul tren destinat evacuării civililor.

UPDATE ORA 14:20: Secretarul general al ONU: Omenirea se află la un singur pas greșit de anihilarea nucleară

Omenirea se află „la doar o eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Amenințările geopolitice, inclusiv criza climatică, pandemia de COVID-19 și conflictele armate, au dus la creșterea pericolului apariției unui conflict nuclear, situație nemaivăzută din perioada Războiului Rece. Citește mai mult…

UPDATE ORA 13:20: Turcia se așteaptă ca cel puțin câte o navă cu cereale să părăsească zilnic porturile ucrainene de la Marea Neagră

Autoritățile din Turcia se așteaptă ca în fiecare zi o navă încărcată cu cereale să plece din porturile ucrainene de la Marea Neagră, cât timp acordul referitor la coridoarele securizate care permite circulația în Marea Neagră este în vigoare.

Declarația a fost făcută marți de către un oficial turc de rang înalt și vine la doar o zi după ce nava cargo Razoni, încărcată cu 26.527 de tone de porumb, a plecat spre Liban din portul Odesa.

Pe 22 iulie, Rusia și Ucraina au semnat, la Istanbul, un acord referitor la înființarea unor coridoare securizate pentru a permite exportul de cereale care sunt în acest moment blocate în Ucraina. Acordul, valabil timp de 120 de zile, va permite transportul cerealelor ucrainene înaintea strângerii noilor recolte. Citește mai mult…

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și