Războiul din Ucraina a intrat luni în ziua cu numărul 160, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Ucraina a recucerit 53 de aşezări din regiunea sudică Kherson, ocupată în mare parte de forțele ruse, a anunţat marţi guvernatorul regiunii.
Rusia a capturat zone din sudul Ucrainei în prima fază a invaziei. Ucraina se angajează acum să desfășoare o contraofensivă majoră pentru recucerirea teritoriilor și a folosit arme cu rază lungă de acțiune fabricate în Occident pentru a lovi liniile de aprovizionare folosite de forțele ruse.
„Până acum, 53 de așezări au fost confirmate ca fiind eliberate”, a declarat guvernatorul interimar Dmitro Butrii la televiziunea națională.
Cu doar o zi înainte, acesta anunțase că 44 de localități fuseseră recucerite de forțele ucrainene, iar diferența pare să indice un ritm accelerat al ofensivei ucrainene în regiune, notează Reuters.
Între timp, Moscova acuză Statele Unite că ar fi „direct implicate” în conflictul din Ucraina, deoarece spioni americani aprobă și coordonează loviturile ucrainene asupra forțelor ruse.
Ministerul rus al Apărării susține că Vadim Skibitsky, directorul adjunct al Serviciului de Informații Militare al Ucrainei, ar fi recunoscut pentru The Telegraph că Washingtonul coordonează loviturile cu rachete HIMARS.
„Toate acestea demonstrează fără îndoială că Washingtonul, contrar declarațiilor Casei Albe și Pentagonului, este direct implicat în conflictul din Ucraina”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.
Rusia susține că Administrația Biden este responsabilă pentru atacurile cu rachete asupra țintelor civile din zonele controlate de forțele susținute de Rusia din estul Ucrainei.
„Administrația Biden este direct responsabilă pentru toate atacurile cu rachete lansate de Kiev asupra zonelor rezidențiale și a infrastructurii civile din zonele populate din Donbas și din alte regiuni, care au dus la decese în masă în rândul civililor”, transmite Moscova.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanșat cea mai gravă criză în relațiile dintre Rusia și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962.