LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 165. Aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi sau răniţi, potrivit Pentagonului /Estonia și Finlanda cer UE să nu mai acorde vize rușilor: „Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 165. Aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi sau răniţi, potrivit Pentagonului /Estonia și Finlanda cer UE să nu mai acorde vize rușilor: „Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”
Sursă foto - caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 09/08/2022, 14:30
Actualizat: 09/08/2022, 14:53

Aproape 80.000 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei de la Pentagon, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele Vladimir Putin nu au fost încă atinse. „Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni”, a declarat jurnaliştilor Colin Kahl, secretar adjunct al Apărării pe probleme politice, subliniind că această cifră acoperă morţii şi răniţii. Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a amintit, luni, de catastrofa de la Cernobîl şi a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei, în urma unor noi atacuri la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, ocupată de ruşi. „Lumea nu trebuie să uite Cernobîl şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) a însemnat explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare”, a spus el luni seara în alocuţiunea zilnică video.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:00 – Estonia și Finlanda cer UE să nu mai acorde vize rușilor: „Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”

Premierul estonian Kaja Kallas și premierul finlandez Sanna Marin au cerut Uniunii Europene să nu mai dea vize turistice rușilor, la o zi după ce Volodimir Zelenski a spus că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este „cea mai importantă sancțiune”, stârnind o nouă reacție nervoasă a Kremlinului.

„Opriți eliberarea de vize turistice pentru ruși. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului, a scris Kallas pe Twitter, citat de HotNews.ro.

Premierul estonian a spus că zborurile dinspre Rusia spre Europa sunt oprite, ceea ce înseamnă că, atunci când țările Schengen eliberează vize, vecinii Rusiei poartă povara, deoarece Finlanda, Estonia și Letonia sunt singurele puncte de acces terestre.

„Este timpul să punem capăt acum turismului din Rusia”, a conchis Kaja Kallas.

Finlanda, una dintre țările europene care are graniță cu Rusia, este de aceeași părere.

UPDATE ora 13:15 – Primul transport cu cereale care a plecat din Ucraina, refuzat de cumpărătorul din Liban

Primul transport cu cereale, care a plecat din Ucraina în baza acordului ONU, a fost refuzat de cumpărătorul din Liban din cauza livrării cu întârziere, anunță oficialii ucraineni, transmite CNN.

Un cumpărător din Liban a refuzat încărcătura primei nave de cereale care a părăsit Ucraina de la începutul războiului din cauza întârzierii livrării, potrivit unui comunicat al Ambasadei Ucrainei în țara din Orientul Mijlociu.

Nava M/V Razoni a plecat din portul Odesa la 1 august, transportând peste 26.000 de tone de porumb în cadrul unui acord negociat de ONU, menit să atenueze criza alimentară globală declanșată de războiul din Ucraina.

„Potrivit informațiilor furnizate de expeditorul cerealelor ucrainene de la bordul navei Razoni, cumpărătorul din Liban a refuzat să accepte încărcătura din cauza întârzierilor în ceea ce privește termenii de livrare. Astfel, expeditorul caută acum un alt destinatar pentru a-și descărca încărcătura fie în Liban/Tripoli, fie în orice altă țară/port”, au anunțat ucrainenii.

UPDATE ora 12:40 – Rusia a lansat un satelit iranian, Khayyam, pe fondul unor acuzaţii cu privire la Ucraina

Rusia a lansat marţi, din Kazahstan, un satelit iranian de observaţie, pe fondul unor îngrijorări, după ce oficiali occidentali şi-au exprimat temerea cu privire la faptul că Moscova ar putea folosi acest satelit în susţinerea ofensivei ruse în Ucraina, o acuzaţie respinsă de către Teheran, relatează AFP, citată de News.ro.

Satelitul de teledetecţie Khayyam a fost lansat cu rachetă de tip Soiuz, de pe cosmodromul rus Baikonur, la ora locală 7.52, potrivit unor imagini transmise în direct de către Agenţia Spaţială rusă Roscosmos.

UPDATE ora 11:30 – Pentagonul recunoaște că a trimis în Ucraina rachete antiradar

Pentagonul a anunțat luni că americanii au trimis în Ucraina rachete antiradar. Livrarea nu a fost anunțată în momentul în care a fost făcută. Practic, este prima dată când Departamentul Apărării recunoaște că a trimis Ucrainei astfel rachete, potrivit CNN.

Colin Kahl, subsecretarul apărării, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că americanii au trimis „un număr” de rachete, fără a preciza câte sau când au fost trimise în Ucraina. Kahl nu a spus în mod explicit ce tip de rachetă a fost livrată ucrainenilor

Un oficial din domeniul apărării a declarat pentru CNN că este vorba despre racheta de mare viteză AGM-88 (HARM).

Produse de Raytheon, HARM-urile au o rază de acțiune de peste 50 de kilometri, potrivit Forțelor Aeriene americane. Rachetele pot fi folosite pentru a ținti sistemele radar antiaeriene rusești, cum ar fi S-400, care au făcut foarte dificilă activitatea Forțelor Aeriene ucrainene.

Kahl a declarat că rachetele au fost trimise recent în Ucraina.

„Pe termen scurt, am făcut o mulțime de lucruri pentru a face ca forța aeriană existentă a Ucrainei să rămână în aer și să fie mai capabilă”, a declarat Kahl.

Ucrainenii nu au recunoscut în mod public că au primit sau folosit HARM-uri. În ultimele zile, au apărut rămășițele a ceea ce pare a fi aripa unei rachete HARM care a vizat o poziție a rușilor din Ucraina.

Kahl a anunțat rachetele în cadrul unei ședințe de informare cu privire la cel mai recent pachet de armament al Pentagonului, în valoare de 1 miliard de dolari, destinat Ucrainei. Acesta este cel mai mare pachet de armament american de până acum.

UPDATE ora 10:30 – Sute de persoane, reținute în trei zile de ucraineni sub suspiciunea de trădare

Aproximativ 400 de persoane, bănuite că au colaborat cu rușii, au fost reținute în doar trei zile de forțele ucrainene, potrivit Sky News, conform Mediafax.

Câteva sute de persoane au fost reținute în regiunea Nikolaiev din sudul Ucrainei între 5 și 8 august deoarece „ar fi colaborat cu forțele ruse”.

Informație a fost comunicată de Dmytro Marchenko, general-maior al forțelor armate ucrainene.

Acesta a adăugat că au fost găsite dovezi justificative „care demonstrează că fiecare reținut a transmis informații valoroase” trupelor rusești.

Arestările au fost efectuate începând de pe 5 august, la ora 23.00, până pe 8 august, la ora 5.00, au precizat ucrainenii.

UPDATE ora 09:00 – Războiul din Ucraina: Trupele ucrainene avansează spre Izyum, lupte grele se dau în Donbas

Ucrainenii anunță că marți sunt bombardamente intense de-a lungul liniilor de front, dar și lupte grele în diferite regiuni, potrivit Sky News.

Lupte grele au fost raportate în apropiere de orașul Donetsk din estul țării, unde oficialii ucraineni au declarat că trupele rusești lansează valuri de atacuri în încercarea de a prelua controlul asupra regiunii industrializate Donbas.

„Situația din regiune este tensionată, bombardamentele sunt constante pe toată linia frontului … Inamicul folosește, de asemenea, foarte mult atacurile aeriene. Inamicul nu are niciun succes. Regiunea Donețk rezistă”, a declarat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko.

În apropiere de Harkov, în nord-est, trupele ucrainene au capturat orașul Dovhenke și înaintează spre Izyum, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych.

„Situația este foarte interesantă. Forțele ucrainene se deplasează cu mult succes. Încercările Rusiei de a recâștiga terenul pierdut nu au avut succes. Ucraina ar putea sfârși prin a le încercui”, a adăugat el.

În sud-est, în regiunea Herson, podul cheie Antonovskyi peste râul Dnipro a fost vizat din nou de forțele ucrainene care încearcă să întrerupă liniile de aprovizionare rusești. Iuri Sobolevsky, adjunctul șefului consiliului regional din Herson, a declarat că podul a fost grav avariat în urma unor „acțiuni desfășurate peste noapte”.

UPDATE ora 07:00 – Aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi sau răniţi, potrivit Washingtonului

Aproape 80.000 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei de la Pentagon, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele Vladimir Putin nu au fost încă atinse, conform AFP, citată de News.ro.

„Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni”, a declarat jurnaliştilor Colin Kahl, secretar adjunct al Apărării pe probleme politice, subliniind că această cifră acoperă morţii şi răniţii.

Forţele ruse au pierdut de asemenea „3.000 sau 4.000 de vehicule blindate dar şi rachete ghidate de precizie, inclusiv rachetele aer-sol şi mare-sol, a adăugat el.

UPDATE ora 06:00 – Zelenski avertizează asupra pericolului centralei de la Zaporojie: „Lumea nu trebuie să uite Cernobîl”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a amintit, luni, de catastrofa de la Cernobîl şi a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei, în urma unor noi atacuri la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, ocupată de ruşi, informează AFP, notează News.ro.

„Lumea nu trebuie să uite Cernobîl şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) a însemnat explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare”, a spus el luni seara în alocuţiunea zilnică video.

Situl centralei Zaporojie, din sudul Ucrainei, se află sub controlul Rusiei din 4 martie. A fost bombardat de două ori la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv lângă un reactor. Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru aceste atacuri.

„Avem nevoie de noi sancţiuni împotriva statului terorist şi împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează ameninţarea unei catastrofe nucleare”, a continuat Volodimir Zelenski.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986, provocând cel mai mare accident nuclear civil şi eliberând un nor radioactiv care s-a răspândit în toată Europa.

Volodimir Zelenski respinge o eventuală încetare a focului fără ca Ucraina să își recupereze teritoriile pierdute în fața Rusiei
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 05:30 – SUA va oferi 4,5 miliarde de dolari Ucrainei pentru a menține funcționarea guvernului

SUA vor trimite un ajutor suplimentar în valoare de 4,5 miliarde de dolari Ucrainei pentru a menține funcționarea guvernului ucrainean pe linia de plutire.

Cu ajutorul pe care îl va primi Ucraina din partea Statelor Unite ale Americii, suma totală a sprijinului bugetar acordat țării de când a fost invadată de Rusia, va fi de 8,5 miliarde de dolari.

UPDATE ora 05:00 – Rusia suspendă inspecţiile reciproce cu SUA la bazele nucleare prevăzute în tratatul New Start

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, luni seară, că a decis suspendarea inspecţiilor pe bază de reciprocitate cu Statele Unite prevăzute în Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), Moscova argumentând că reacţionează la acţiuni ale Washingtonului. (Citește mai multe aici…)

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang