Prima pagină » Război în Ucraina » LIVE-UPDATE | Război în Ucraina, ziua 191: Creion, cretă și truse de prim ajutor – copiii ucraineni se întorc la școală în plin război. Unele clase sunt amenajate în adăposturi anti-bombe

LIVE-UPDATE | Război în Ucraina, ziua 191: Creion, cretă și truse de prim ajutor – copiii ucraineni se întorc la școală în plin război. Unele clase sunt amenajate în adăposturi anti-bombe

LIVE-UPDATE | Război în Ucraina, ziua 191: Creion, cretă și truse de prim ajutor - copiii ucraineni se întorc la școală în plin război. Unele clase sunt amenajate în adăposturi anti-bombe
LIVE-UPDATE | Război în Ucraina, ziua 191: Creion, cretă și truse de prim ajutor - copiii ucraineni se întorc la școală în plin război. Clasele sunt amenajate în adăposturi anti-bombe / Sursa foto: Profimedia

Ziua 191 de lupte pe teritoriul Ucrainei. O echipă de experți ai agenției nucleare a Națiunilor Unite intenționează să rămână la centrala Zaporojie, deținută de Rusia. „Nu plecăm nicăieri. AIEA este acum acolo, este la centrală și nu se mișcă – va rămâne acolo”, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi. Între timp, copiii s-au întors la școlile ucrainene distruse de forțele ruse. Se vor redeschide numai școlile care pot fi utilizate, care se află în zone care nu se confruntă cu o amenințare permanentă de bombardare și care au suficienți elevi care optează pentru predare în persoană.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 11:00 – Inspectorii ONU spun că integritatea centrala Zaporojia a fost afectată

Șeful organismului de supraveghere nucelară al ONU a declarat că integritatea fizică a centralei nucleare Zaporizhzhia din Ucraina, ocupată de Rusia, a fost afectată în repetate rânduri și că este îngrijorat de situația de acolo, scrie Reuters.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a vorbit după ce a petrecut joi câteva ore în centrală, înfruntând focuri de armă despre care a spus că s-au apropiat „în mod incomod”.

El și echipa sa de experți ONU se vor întoarce vineri pentru a evalua pagubele materiale suferite de cea mai mare centrală nucleară din Europa, scrie Mediafax.

Situl a fost capturat de forțele ruse la scurt timp după ce acestea au invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie și a devenit un focar de îngrijorare profundă cu privire la posibilitatea ca bombardamentele din apropiere să provoace un dezastru nuclear.

Moscova și Kievul se acuză reciproc pentru bombardamente.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi / Sursa foto Profimedia

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi / Sursa foto Profimedia

UPDATE ora 10:00 – Șefii de finanțe din G7 discută un plan de plafonare a prețului petrolului rusesc

Miniștrii de finanțe din G7 sunt așteptați vineri să aprobe planurile de impunere a unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, cu scopul de a reduce veniturile pentru războiul din Ucraina, dar de a menține fluxul de țiței pentru a evita creșterea prețurilor, au declarat oficialii organizației.

Miniștrii din clubul democrațiilor industriale bogate urmează să se întâlnească în mod virtual și este posibil să emită un comunicat care să prezinte planurile lor de implementare, relatează Reuters, citată de Mediafax.

„Este probabil să se ajungă la un acord”, a declarat un oficial european al G7, adăugând că nu este clar cât de multe detalii vor fi dezvăluite, cum ar fi nivelul per baril al plafonului de preț.

Ministrul britanic de finanțe Nadhim Zahawi a declarat joi, la Washington, că speră că miniștrii de finanțe ai G7 vor „avea o declarație care va însemna că putem avansa pentru a realiza acest lucru”.

În pofida scăderii volumelor de export de petrol ale Rusiei, veniturile sale din exportul de petrol în iunie au crescut cu 700 de milioane de dolari față de mai, împinse de prețurilor crescute de războiul din Ucraina, a declarat luna trecută Agenția Internațională pentru Energie.

Liderii occidentali au căzut de acord în iunie să analizeze un plafon pentru a limita cât pot plăti rafinăriile și traderii pentru țițeiul rusesc – o măsură pe care Moscova spune că nu o va respecta și că o poate contracara prin expedierea de petrol către statele care nu se adoptă plafonul de preț.

UPDATE ora 09:00 – Luptele grele continuă în sudul Ucrainei

Luptele grele continuă în sudul Ucrainei, inclusiv bombardamente în districtul Enerhodar, lângă centrala nucleară Zaporojia ocupată de ruși, a transmis Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Ministerul a făcut, de asemenea, o observație referitoare la exercițiile militare anuale „Vostok 22” care au început, joi, la Moscova.

„Rusia a susținut public că vor participa 50.000 de militari, totuși, este puțin probabil ca peste 15.000 de militari să fie implicați activ în acest an”, se arată în ultimul raport al serviciilor secrete britanice. „Aceasta reprezintă aproximativ 20% din forțele care au participat la ultimul exercițiu Vostok din 2018.”


UPDATE ora 08:00 – Echipa agenției nucleare a ONU intenționează să rămână la centrala nucleară Zaporojie

O echipă de experți ai agenției nucleare a Națiunilor Unite intenționează să rămână la centrala nucleară Zaporojie, deținută de Rusia, după ce a obținut joi mult așteptatul acces la amplasament. „Nu plecăm nicăieri. AIEA este acum acolo, este la centrală și nu se mișcă – va rămâne acolo”, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, reporterilor, după ce s-a întors pe teritoriul deținut de Ucraina. El a spus că un grup de experți AIEA a rămas la centrală din sud-estul Ucrainei și va oferi o evaluare imparțială, neutră și solidă din punct de vedere tehnic a situației.

Integritatea fizică a centralei din Zaporojie a fost încălcată de mai multe ori, a spus Rafael Grossi. „Este evident că instalația și integritatea fizică a fabricii au fost încălcate de mai multe ori”, a spus el reporterilor. „Mi-am făcut griji, îmi fac griji și voi continua să fiu îngrijorat pentru centrală până când vom avea o situație care este mai stabilă, care este mai previzibilă.”

UPDATE ora 07:00 – Copiii din Ucraina s-au întors la școlile distruse de atacurile ruse

Copiii s-au întors la școlile ucrainene distruse de forțele ruse. Se vor redeschide numai școlile care pot fi utilizate, care se află în zone care nu se confruntă cu o amenințare permanentă de bombardare și care au suficienți elevi care optează pentru predare în persoană.

Administrațiile școlare s-au pregătit pentru noul an școlar amenajând subsoluri ca adăposturi și instruind profesorii despre ce să facă în caz de atac.

Tuturor copiilor care participă li se spune să poarte o geantă de urgență cu haine de schimb, orice medicament de care ar putea avea nevoie, un bilet de la părinți și, pentru copiii mai mici, o jucărie preferată.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele