Rusia şi Belarusul au început luni exerciţii militare comune, ceea ce stârneşte temeri la Kiev şi în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina.
UPDATE 5: Ministrul Apărării din Germania a demisionat, în urma scepticismului privind abilitatea sa de a gestiona modernizarea forțelor armate germane în contextul războiului din Ucraina
Ministrul Apărării din Germania, Christine Lambrecht, a demisionat, în urma scepticismului privind abilitatea sa de a gestiona modernizarea forțelor armate germane în contextul războiului din Ucraina.
Ministrul apărării din Germania, Christine Lambrecht, şi-a înaintat luni demisia cancelarului federal german Olaf Scholz, într-o declaraţie transmisă presei, informează agenţiile de presă internaţionale.
(CITEȘTE MAI MULTE DETALII AICI…)
UPDATE 4: Sursă ucraineană: flota rușilor din Marea Neagră „a lansat doar jumătate din rachetele pregătite”
Flota rușilor din Marea Neagră „a lansat doar jumătate din rachetele pregătite”, avertizează un reprezentant al armatei ucrainene, citat de Sky News.
Flota rușilor din Marea Neagră a lansat doar jumătate din rachetele de croazieră Kalibr pregătite, celelalte fiind gata de lansare în orice moment, susține Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sudic al Ucrainei.
Acest lucru a dus la temeri că Ucraina s-ar putea confrunta cu un alt val de atacuri mortale.
„Am observat desfășurarea a nu mai puțin de cinci purtători de rachete de croazieră ieri [14 ianuarie]. Dacă ieri rezerva din Marea Neagră număra 36 de rachete, aproximativ jumătate dintre ele au fost folosite în timpul atacului. Acești purtători de rachete rămân în misiune de luptă… Trebuie să fim conștienți de faptul că ele încă pot fi folosite”, a spus Natalia Humeniuk, citată de Mediafax.
Rusia a lansat sâmbătă un atac masiv cu rachete.
Apărarea ucraineană ar fi eliminat 25 dintre cele 38 de rachete lansate în timpul atacului. Totuși, o rachetă a reușit să lovească un bloc turn din orașul Dnipro, situat în sud-estul țării.
Cel puțin 35 de persoane au fost ucise, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre cele mai sângeroase atacuri din timpul războiului.
UPDATE 3: Unul dintre cei mai temuți violatori și criminali în serie din Rusia vrea să lupte în Ucraina
Mihail Popkov, considerat ca fiind unul dintre cei mai periculoși violatori și criminali în serie din lume, se oferă voluntar să lupte în Ucraina, de partea forțelor ruse.
Rusul, care a fost condamnat pentru uciderea a 83 de femei, deși se presupune că ar fi omorât în total aproximativ 200, a acordat un interviu televiunii de stat din Rusia.
UPDATE 2: 35 de morţi, noul bilanţ al atacului asupra blocului de locuinţe de la Dnipro
Numărul persoanelor ucise în atacul cu rachete ruseşti asupra unui bloc de locuinţe din Dnipro a crescut la 35, potrivit oficialilor ucraineni, anunţă The Guardian.
Guvernatorul regiunii, Valentin Reznicenko, a confirmat într-o actualizare transmisă luni dimineaţa pe Telegram că 35 de persoane, între care doi copii, au fost ucise în atac.
Operaţiunea de căutare şi salvare a eventualilor supravieţuitori din Dnipro se desfăşoară de aproape 40 de ore.
În cursul nopţii, salvatorii au scos alţi câţiva morţi de sub dărâmăturile blocului distrus de o rachetă rusească.
39 de persoane au fost salvate, iar 75 au fost rănite. Printre cei răniţi se numără 14 copii.
Soarta altor 35 de locatari din clădire este necunoscută, notează News.ro.
UPDATE 1: Rusia şi Belarusul au început exerciţii militare comune
Rusia deja s-a folosit de teritoriul Belarusului pentru a-şi lansa invazia în Ucraina, în februarie anul trecut, dar până acum Minskul nu a participat direct la conflict cu forţe militare.
Ministerul Apărării din Belarus a transmis luni dimineaţa un comunicat cu privire la exerciţiile comune pe care forţele sale aeriene le desfăşoară cu Rusia.
„Astăzi a început un exerciţiu tactic comun de zbor al unităţilor de aviaţie ale forţelor armate ale Republicii Belarus şi ale Federaţiei Ruse, care fac parte din componenta de aviaţie a grupului regional comun”, a anunţat ministerul, precizând că scopul principal al exerciţiului este „creşterea compatibilităţii operaţionale în îndeplinirea comună a sarcinilor de pregătire de luptă”.
Cei doi aliaţi vor efectua exerciţii ale forţelor aeriene în perioada 16 ianuarie -1 februarie folosind toate aerodromurile militare din Belarus, iar exerciţiile comune începute luni implică o „subdiviziune a brigăzii mecanizate”, a anunţat Ministerul belarus al Apărării.
Potrivit unei declaraţii publicate pe contul de Telegram al Ministerului Apărării din Belarus, unităţi ale forţelor aerospaţiale ale Rusiei au sosit pe aerodromurile din Belarus duminică seara târziu.
Alături de Moscova, Minskul şi-a sporit, de asemenea, exerciţiile cu armament şi echipament militar, scrie News.ro.