Ziua 328 de lupte în Ucraina. Kievul a insistat ca Vestul să accelereze furnizarea de arme, în contextul în care oraşul Dnipro este afectat de un atac cu rachete ruseşti care a ucis cel puţin 40 de persoane într-un bloc de apartamente, iar trupele ucrainene sunt supuse unei presiuni sporite pe frontul de est. Statul Major al armatei ucrainene a declarat luni că artileria rusă a bombardat aproximativ 25 de oraşe şi sate din jurul Bakhmut şi Avdiika, cele două puncte focale ale încercărilor ruseşti de a avansa în regiunea industrială strategică din estul Donbasului.
UPDATE 7: Imaginile durerii în Dnipro, după atacul rusesc asupra unui bloc de locuințe: o bucătărie galbenă rămasă aproape intactă. Cel puțin 40 de morți
Atacul Rusiei asupra unui bloc de apartamente din Dnipro din 14 ianuarie a ucis 40 de persoane, printre persoanele ucise numărându-se și trei copii.
La trei zile de la cumplita tragedie, o nouă imagine a durerii a devenit virală: o bucătărie veselă, de culoare galbenă, ce pare neatinsă, în ciuda faptului că un perete a fost înghițit de racheta ucigașă. Pe masa unde până de curând cina o familie fericită se pot observa câteva mere, iar chiuveta cu farfurii murdare așteapta parcă să fie spălate. Însă, acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată.
După ce imaginea cu bucătăria galbenă s-a viralizat, a apărut pe Twitter un clip în care locul devastat acum de război era plin de viață… În clipul repostat de forțele armate ale Ucrainei, o fetiță zâmbește în fața unui tort și stinge cele patru lumânări. Aceleași dulapuri galbene sunt clar vizibile, la fel ca și restul lucurilor din cameră. Nu este clar când a fost filmat videoclipul.
UPDATE 6: „Războiul mare de-abia urmează!”. Un fost consilier al lui Vladimir Putin avertizează: „Un atac din Nord și din Sud ar prinde armata ucraineană în clește, iar Moldova va cădea și ea. Aceleași scheme au fost aplicate în 2008 în Georgia”
Războiul mare de-abia urmează. Se vorbește că în zilele apropiate Kremlinul recurge la încă un val de mobilizări, iar pentru a lipsi Ucraina de livrările de armament occidental, Vladimir Putin ar putea lovi din Nord, de pe teritoriul belarus, de-a lungul graniței Ucrainei cu Polonia, spre Lviv.
Altă lovitură, pentru a contracara aprovizionarea prin România, ar putea fi dată în Bugeac, regiune cu o componență etnică complexă și cel mai puțin loială Kievului. Iar extinderea invaziei în autonomia găgăuză și zona transnistreană din Moldova poate conduce la transformarea Chișinăului într-un vasal al Kremlinului.
Citește mai multe AICI.
UPDATE 5: NATO trimite în România aeronave AWACS. Toate manevrele pregătite de Rusia vor fi supravegheate îndeaproape!
Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System), din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control, vor ateriza marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.
Comandamentul general și, totodată, baza permanentă a acestei forțe aeriene a NATO este la Geilenkirchen, în Germania.
Transferul aeronavelor de recunoaștere și supraveghere AWACS în România are loc „în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre”, arată MApN într-un comunicat de presă. Astfel, aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul ţărilor membre NATO.
UPDATE 4: Rușii își umflă mușchii: ministrul Serghei Șoigu, pe frontul din Ucraina
Rușii își umflă mușchii în fața Occidentului și se laudă că ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a ajuns pe frontul din Ucraina. Acolo, el a vizitat trupele implicate în conflictul armat și a acordat o serie de decorații militarilor.
Anunțul oficial aparține Ministerului Apărării de la Moscova, dar informația nu a putut fi confirmată și din alte surse, independente.
Citește mai multe AICI.
UPDATE 3: Scenariu teribil: desant al trupelor ruse în Bugeac
După 11 luni de lupte în Ucraina, un consilier politic și militar anunță că războiul este abia la început și partea cu adevărat teribilă abia acum urmează. Andrei Ilarionov a lucrat, în trecut, chiar pentru președintele Vladimir Putin, astfel că vocea lui se face auzită în aceste timpuri.
Ca fin cunoscător al strategiilor Kremlinului, fostul consilier al lui Putin trage un semnal de alarmă referitor la „posibilitatea unui desant rusesc în Bugeac”.
Concret, Putin ia în calcul și varianta de a prinde Ucraina într-un clește, cu lovituri coordonate din nord (Belarus) și sud (Transnistria).
Citește mai multe AICI.
UPDATE 2: Ucraina cere Vestului livrări mai rapide de arme pentru a face faţă presiunii ruseşti
Ucraina a insistat ca Vestul să accelereze furnizarea de arme, în contextul în care oraşul Dnipro este afectat de un atac cu rachete ruseşti care a ucis cel puţin 40 de persoane într-un bloc de apartamente, iar trupele ucrainene sunt supuse unei presiuni sporite pe frontul de est, transmite Reuters.
Statul Major al armatei ucrainene a declarat luni că artileria rusă a bombardat aproximativ 25 de oraşe şi sate din jurul Bakhmut şi Avdiika, cele două puncte focale ale încercărilor ruseşti de a avansa în regiunea industrială strategică din estul Donbasului.
Acesta a declarat că Rusia a continuat, de asemenea, să bombardeze peste 30 de aşezări din nord-estul regiunii Harkov şi Sumy, în apropiere de graniţa cu Rusia.
În sud, tirurile ruseşti de mortier şi artilerie au lovit mai multe oraşe, inclusiv capitala regională, Kherson, pe care forţele ruseşti au abandonat-o în noiembrie. Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă. „Lupte foarte grele continuă în cele două sectoare cheie ale… Bakhmut şi Avdiivka”, a declarat analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov pe YouTube, citat de News.ro.
UPDATE 1: O înaltă responsabilă a diplomaţiei americane în vizită la Kiev
O responsabilă cu rang înalt a diplomaţiei americane a mers luni la Kiev unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi l-a asigurat de „angajamentul de neclintit” al Washingtonului faţă de Ucraina, a declarat Departamentul de Stat, notează AFP.
Adjuncta secretarului de stat Wendy Sherman s-a întâlnit cu Zelenski şi alţi oficiali cu rang înalt ucraineni „pentru a reafirma angajamentul puternic şi de neclintit al Statelor Unite faţă de Ucraina şi apărarea acesteia împotriva agresiunii ruse neprovocate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.
Wendy Sherman a condus o delegaţie în capitala Ucrainei, unde s-a întâlnit în special cu ministrul apărării, Oleksii Reznikov, pentru a discuta despre ajutorul care urmează să fie acordat în scopul consolidării dispozitivului de securitate al Ucrainei, economiei şi pentru dezvoltarea unui parteneriat comercial bilateral de durată cu Statele Unite, scrie Agerpres.
Delegaţia a discutat, de asemenea, „cu tineri ucraineni care şi-au adaptat afacerile şi activităţile pentru a-şi sprijini concetăţenii, imaginând în acelaşi timp redresarea şi reconstrucţia Ucrainei”, potrivit comunicatului Departamentului de Stat.