Uniunea Europeană va lansa, miercuri, un grup ad-hoc pentru a investiga modul în care miliardele de dolari din fondurile ruseşti îngheţate, inclusiv rezervele Băncii Centrale, pot fi folosite pentru lucrările de reconstrucţie din Ucraina.
Update 3: ONU cere 5,6 miliarde de dolari pentru a acoperi nevoile umanitare ale persoanelor afectate de RĂZBOIUL din Ucraina
ONU a cerut miercuri 5,6 miliarde de dolari (5,2 miliarde de euro) pentru a acoperi nevoile umanitare din acest an a 11,1 milioane de oameni din Ucraina și 4,2 milioane de refugiați.
UPDATE 2: Conducerea MApN, la Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina: România a furnizat adăpost și ajutor pentru mai mult de 3,5 milioane de refugiați
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, şi șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat la Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, care a avut loc la Bruxelles în marja Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO.
UPDATE 1: UE dezbate noi sancţiuni împotriva Moscovei, la un an de la declanşarea invaziei din Ucraina
Reprezentanţii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene se întâlnesc miercuri la Bruxelles pentru a discuta un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei, urmând să fie vizaţi politicieni, lideri militari şi încă patru bănci ruseşti, relatează Reuters.
Noile măsuri, aşteptate pentru a marca un an de la războiul pornit de Moscova asupra Ucrainei, necesită sprijinul unanim al statelor membre ale UE.
„Vom impune sancţiuni asupra unui număr de politicieni şi lideri militari”, a declarat săptămâna trecută şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, după un summit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„„Îi vom viza pe propagandiştii (preşedintelui rus Vladimir) Putin, deoarece minciunile lor otrăvesc spaţiul public în Rusia şi în străinătate”, a precizat preşedinta Comisiei Europene. „Pachetul va include interdicţii suplimentare de export în valoare de peste 10 miliarde de euro. Acest lucru va lipsi şi mai mult de resurse maşinăria militară a Rusiei şi va continua să zdruncine bazele economiei sale”, a adăugat ea, citată de News.ro.
Uniunea Europeană va lansa, miercuri, un grup ad-hoc pentru a investiga modul în care miliardele de dolari din fondurile ruseşti îngheţate, inclusiv rezervele Băncii Centrale, pot fi folosite pentru lucrările de reconstrucţie din Ucraina, a declarat marţi guvernul suedez, transmite Reuters.
„Mandatul este de a contribui la cartografierea fondurilor care au fost îngheţate în Uniunea Europeană… şi, în al doilea rând, la modul în care se poate proceda legal pentru a accesa aceste fonduri”, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson, în cadrul unei conferinţe de presă la Stockholm.
Nu există niciun model anterior privind modul de gestionare a activelor ruseşti, iar UE trebuie să se asigure că sunt stabilite proceduri legale adecvate, a spus el.
„Contribuabilii ruşi, nu toţi ceilalţi contribuabili, sunt cei care trebuie să suporte costul lucrărilor de reconstrucţie necesare”, a adăugat Kristersson.
Suedia deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE.
Printre activele cheie se vor număra fondurile Băncii Centrale ruseşti, care se aşteaptă să se ridice la zeci de miliarde de dolari, a declarat Ahnlid.
„UE nu a mai folosit niciodată până acum fonduri îngheţate pentru reconstrucţia unei ţări devastate de război, aşa că, într-un anumit sens, păşim pe un teritoriu nou”, a adăugat Ahnlid, citat de News.ro.