Războiul din Ucraina a intrat luni, 25 decembrie, în ziua cu numărul 670. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, „nu se poate mulţumi cu o victorie teritorială limitată şi a decis să continue războiul până la victoria finală”, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian.
Josep Borrell a avertizat că în Ucraina este în joc însăși existenţa Uniunii Europene.
„Poate că acesta este momentul în care trebuie să ne uităm la pericolul care vine din partea unei mari puteri care ne ameninţă democraţia, care ameninţă Europa însăşi, nu doar Ucraina”, a declarat Josep Borrelll.
„Dacă nu schimbăm rapid cursul, dacă nu ne mobilizăm toate capacităţile noastre, acest lucru îi va permite lui Putin să câştige războiul din Ucraina. În mod similar, dacă nu suntem capabili să oprim tragedia care se întâmplă în Gaza, cred că proiectul nostru va fi afectat” – Josep Borrelll
„Important este ce putem face pentru a evita ca Rusia să câştige războiul. Ce suntem pregătiţi să facem? Suntem cu adevărat pregătiţi să facem tot ceea ce este necesar? Aceasta este întrebarea pe care trebuie să ne-o punem…
Putin nu se poate mulţumi cu o bucată din Ucraina şi să lase restul Ucrainei să aparţină Uniunii Europene, dar nici cu o victorie teritorială limitată. El nu va renunţa la război, mai ales înainte de alegerile americane, care i-ar putea prezenta un scenariu mult mai favorabil.
Aşadar, trebuie să ne pregătim pentru un conflict de mare intensitate pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat Josep Borrell pentru The Guardian.
„Succesul Rusiei depinde de aducerea pe câmpul de luptă a cât mai multor oameni. Au fost 150.000 de oameni masaţi la graniţa ucraineană în februarie 2022. Acum sunt 450.000, deci de trei ori mai mulţi” – Josep Borrell
În acelaşi timp, șeful diplomației UE a spus că „Putin s-a înşelat în privinţa capacităţii armatei sale. El s-a înşelat în privinţa capacităţii rezistenţei ucrainene. S-a înşelat în privinţa voinţei Uniunii Europene. S-a înşelat cu privire la puterea alianţei transatlantice. Dar el este încă acolo. El este încă dispus să lupte, să îşi lase poporul să moară, astfel încât armata şi poporul său să sufere, pentru că nu are cale de întoarcere”.
Mai departe, Borrell a condamnat întreaga istorie a națiunii ruse: „Rusia nu a fost niciodată capabilă să devină o naţiune. A fost întotdeauna un imperiu cu ţarul, cu sovieticii şi acum cu Putin. Este o constantă a Rusiei şi a identităţii sale politice şi, ca urmare, o ameninţare pentru vecinii săi – şi în special pentru noi„.
Ucraina a anunţat deblocarea unui punct de trecere a frontierei cu Polonia, la două zile după o întrevedere, la Kiev, între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi noul şef al diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski.
„Circulaţia camioanelor a fost reluată: agricultorii polonezi îşi încetează blocada în faţa postului de control de la Medyka (n.r. – în sud)”, a anunţat Poliţia de frontieră ucraineană, într-un comunicat pe Telegram. „Blocada a luat sfârşit, iar înregistrarea, precum şi trecerea camioanelor care intră în Ucraina se efectuează ca de obicei”.
Transportatorii polonezi, care denunţă „concurenţa neloială” a ucrainenilor, blochează de la începutul lui noiembrie frontiera între cele două ţări, generând cozi de aşteptare interminabile.
Înainte de orice, ei vor restabilirea unui sistem european de permis pentru companiile de transport ucrainene care trimit camioane în Polonia. Însă, UE a renunţat la acest sistem pentru a susţine Kievul. La rândul său, Ucraina depinde puternic de transportul rutier cu Polonia, membră a Uniunii Europene, pentru exporturile şi importurile sale.
Vineri, 22 decembrie, noul şef al diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, a avut la Kiev întrevederi cu ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, precum şi cu omologul său, Dmitro Kuleba, şi cu preşedintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta asupra acestui subiect care tensionează relaţiile între cele două state vecine.
„Trebuie să găsim soluţii”, a insistat în faţa presei Kuleba, estimând situaţia drept „inacceptabilă”, în timp ce Kubrakov a spus că speră „să fie găsită o poziţie comună săptămâna aceasta”.