LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 679: ONU, intervenție de urgență după ultimele bombardamente asupra Kievului/Turcia „închide” Marea Neagră

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 679: ONU, intervenție de urgență după ultimele bombardamente asupra Kievului/Turcia „închide” Marea Neagră
Război în Ucraina, ziua 679: ONU, intervenție de urgență după ultimele bombardamente asupra Kievului / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 03/01/2024, 07:56

Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 3 ianuarie 2024, în ziua cu numărul 679. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a îndemnat la o dezescaladare imediată a ostilităţilor dintre Rusia şi Ucraina.

„Escaladarea ostilităţilor este alarmantă”

Lovituri mortale au lovit marţi, 2 ianuarie, mai multe orașe din Ucraina şi o regiune frontalieră rusă, în timp ce valuri de atacuri aeriene au rănit zeci de persoane şi au determinat Kievul să ceară Occidentului accelerarea livrărilor de arme.

Escaladarea ostilităţilor este alarmantă, zeci de civili au fost ucişi în Ucraina şi Rusia. Dreptul internaţional umanitar interzice atacurile fără discernământ şi atacurile împotriva instalaţiilor civile”, a transmis Biroul ONU pentru Drepturile Omului pe reţeaua socială X.

Volker Türk îndeamnă la măsuri imediate de detensionare, de protecţie a civililor şi de respectare a dreptului internaţional”, potrivit sursei.

Bombardamentele, în principal asupra Kievului şi a Harkovului, au avut loc la mai puţin de 24 de ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a promis că va intensifica loviturile aeriene în urma unui atac ucrainean fără precedent asupra oraşului rus Belgorod.

Numai în Kiev au murit 39 de persoane după bombardamentele rusești din ultimele zile.

Anunțul Ministerului rus al Apărării

Atacul rusesc masiv cu rachete şi drone efectuat marţi dimineaţă asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov a ţintit „societăţi ale complexului militar-industrial ucrainean” şi „depozite unde sunt stocate arme şi muniţii occidentale”, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Forţele armate ale Rusiei au desfăşurat un atac grupat cu arme de precizie cu rază lungă de acţiune şi vehicule aeriene fără pilot împotriva companiilor complexului militar-industrial al Ucrainei care desfăşoară activităţi pentru producţia de rachete, vehicule aeriene fără pilot şi reparaţii de arme şi echipamente militare la Kiev şi în împrejurimi”, semnalează Ministerul rus al Apărării.

Obiectivul atacului a fost îndeplinit. Toate ţintele au fost atinse”, mai precizează rușii.

De partea sa, armata ucraineană susţine că a doborât 72 dintr-un total de 99 de rachete ruseşti lansate în acest bombardament, inclusiv 10 rachete Kinjal.

Aceasta este o rachetă hipersonică despre care Rusia şi unii experţi militari afirmă că este imposibil de doborât cu tehnologia actuală. Totuşi, Ucraina a transmis că ar fi reuşit să doboare 10 astfel de rachete (din 10 lovituri lansate de Rusia) cu ajutorul sistemelor antiaeriene Patriot.

Fiind extrem de valoroase și costisitoare, Rusia folosește rachetele Kinjal numai pentru atacurile asupra ţintelor de mare valoare.

Turcia, blocadă pe Marea Neagră

Turcia a anunţat că nu va permite tranzitarea Bosforului către Marea Neagră a celor două dragoare de mine pe care armata britanică le-a oferit Ucrainei, întrucât trecerea acestor nave contravine Convenţiei de la Montreux.

În virtutea Convenţiei de la Montreux, semnată în anul 1936, Turcia a decis să nu permită trecerea prin Bosfor a navelor militare care nu-şi au baza la Marea Neagră.

Regatul Unit al Marii Britanii a anunţat în decembrie că va transfera către Ucraina două nave specializate în identificarea şi neutralizarea minelor maritime, pentru a ajuta armata ucraineană în desfăşurarea operaţiunilor militare navale în războiul cu Rusia.

Dar Turcia şi-a informat aliaţii din NATO că, atât timp cât continuă războiul în Ucraina, nu va autoriza cele două dragoare de mine să tranziteze strâmtorile Bosfor şi Dardanele, precizează un comunicat emis de preşedinţia de la Ankara.

Turcia a implementat imparţial şi riguros Convenţia de la Montreux pentru a preveni escaladarea în Marea Neagră, se arată în acelaşi comunicat, care dezminte „zvonurile apărute în unele mass-media” conform cărora ar fi autorizat trecerea celor două nave.

Turcia „a considerat imediat drept război operaţiunea militară specială a Rusiei împotriva Ucrainei”, prin urmare, conform prevederilor Convenţiei de la Montreux, „a închis strâmtorile pentru navele militare ale celor două părţi aflate în război”, argumentează preşedinţia turcă.

Conform respectivei convenţii, navele militare ale părţilor nebeligerate pot tranzita strâmtoarea chiar şi pe timp de război, dar aceeaşi convenţie oferă Turciei posibilitatea de a avea ultimul cuvânt şi de a refuza autorizarea trecerii oricărei nave dacă estimează că există un risc ca această ţară să fie atrasă în război.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri