LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 679: ONU, intervenție de urgență după ultimele bombardamente asupra Kievului/Turcia „închide” Marea Neagră

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 679: ONU, intervenție de urgență după ultimele bombardamente asupra Kievului/Turcia „închide” Marea Neagră
Război în Ucraina, ziua 679: ONU, intervenție de urgență după ultimele bombardamente asupra Kievului / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 03/01/2024, 07:56

Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 3 ianuarie 2024, în ziua cu numărul 679. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a îndemnat la o dezescaladare imediată a ostilităţilor dintre Rusia şi Ucraina.

„Escaladarea ostilităţilor este alarmantă”

Lovituri mortale au lovit marţi, 2 ianuarie, mai multe orașe din Ucraina şi o regiune frontalieră rusă, în timp ce valuri de atacuri aeriene au rănit zeci de persoane şi au determinat Kievul să ceară Occidentului accelerarea livrărilor de arme.

Escaladarea ostilităţilor este alarmantă, zeci de civili au fost ucişi în Ucraina şi Rusia. Dreptul internaţional umanitar interzice atacurile fără discernământ şi atacurile împotriva instalaţiilor civile”, a transmis Biroul ONU pentru Drepturile Omului pe reţeaua socială X.

Volker Türk îndeamnă la măsuri imediate de detensionare, de protecţie a civililor şi de respectare a dreptului internaţional”, potrivit sursei.

Bombardamentele, în principal asupra Kievului şi a Harkovului, au avut loc la mai puţin de 24 de ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a promis că va intensifica loviturile aeriene în urma unui atac ucrainean fără precedent asupra oraşului rus Belgorod.

Numai în Kiev au murit 39 de persoane după bombardamentele rusești din ultimele zile.

Anunțul Ministerului rus al Apărării

Atacul rusesc masiv cu rachete şi drone efectuat marţi dimineaţă asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov a ţintit „societăţi ale complexului militar-industrial ucrainean” şi „depozite unde sunt stocate arme şi muniţii occidentale”, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Forţele armate ale Rusiei au desfăşurat un atac grupat cu arme de precizie cu rază lungă de acţiune şi vehicule aeriene fără pilot împotriva companiilor complexului militar-industrial al Ucrainei care desfăşoară activităţi pentru producţia de rachete, vehicule aeriene fără pilot şi reparaţii de arme şi echipamente militare la Kiev şi în împrejurimi”, semnalează Ministerul rus al Apărării.

Obiectivul atacului a fost îndeplinit. Toate ţintele au fost atinse”, mai precizează rușii.

De partea sa, armata ucraineană susţine că a doborât 72 dintr-un total de 99 de rachete ruseşti lansate în acest bombardament, inclusiv 10 rachete Kinjal.

Aceasta este o rachetă hipersonică despre care Rusia şi unii experţi militari afirmă că este imposibil de doborât cu tehnologia actuală. Totuşi, Ucraina a transmis că ar fi reuşit să doboare 10 astfel de rachete (din 10 lovituri lansate de Rusia) cu ajutorul sistemelor antiaeriene Patriot.

Fiind extrem de valoroase și costisitoare, Rusia folosește rachetele Kinjal numai pentru atacurile asupra ţintelor de mare valoare.

Turcia, blocadă pe Marea Neagră

Turcia a anunţat că nu va permite tranzitarea Bosforului către Marea Neagră a celor două dragoare de mine pe care armata britanică le-a oferit Ucrainei, întrucât trecerea acestor nave contravine Convenţiei de la Montreux.

În virtutea Convenţiei de la Montreux, semnată în anul 1936, Turcia a decis să nu permită trecerea prin Bosfor a navelor militare care nu-şi au baza la Marea Neagră.

Regatul Unit al Marii Britanii a anunţat în decembrie că va transfera către Ucraina două nave specializate în identificarea şi neutralizarea minelor maritime, pentru a ajuta armata ucraineană în desfăşurarea operaţiunilor militare navale în războiul cu Rusia.

Dar Turcia şi-a informat aliaţii din NATO că, atât timp cât continuă războiul în Ucraina, nu va autoriza cele două dragoare de mine să tranziteze strâmtorile Bosfor şi Dardanele, precizează un comunicat emis de preşedinţia de la Ankara.

Turcia a implementat imparţial şi riguros Convenţia de la Montreux pentru a preveni escaladarea în Marea Neagră, se arată în acelaşi comunicat, care dezminte „zvonurile apărute în unele mass-media” conform cărora ar fi autorizat trecerea celor două nave.

Turcia „a considerat imediat drept război operaţiunea militară specială a Rusiei împotriva Ucrainei”, prin urmare, conform prevederilor Convenţiei de la Montreux, „a închis strâmtorile pentru navele militare ale celor două părţi aflate în război”, argumentează preşedinţia turcă.

Conform respectivei convenţii, navele militare ale părţilor nebeligerate pot tranzita strâmtoarea chiar şi pe timp de război, dar aceeaşi convenţie oferă Turciei posibilitatea de a avea ultimul cuvânt şi de a refuza autorizarea trecerii oricărei nave dacă estimează că există un risc ca această ţară să fie atrasă în război.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Kira Hagi, apariție SENZAȚIONALĂ! Nici la nunta lui Ianis Hagi nu a arătat atât de...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Ce se întâmplă cu dosarele penale și civile ale lui Donald Trump, după ce a...
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui...
Trump, o dinastie americană. Cine sunt soțiile și copiii lui Donald Trump și care sunt...
Ce s-a întâmplat cu „Prințul cu antemergător”, după ce s-a ţinut după o maşină de...
Cine este misterioasa femeie care a decis, de fapt, soarta Americii! Ea i-a asigurat drumul...
Cea mai sexy soție de fotbalist din România, în pragul ANOREXIEI! A șocat cu ultima...
ANIMAŢIE. Care sunt şansele să se formeze un tsunami în Marea Neagră. Efectele ar fi...
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Sprijin financiar pentru elevii din România. Când vor intra în posesia bonurilor valorice, dar și...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Semnele uzurii și cum le recunoști
Victoria lui Trump zguduie Europa. Întâlnire de urgenţă între germani şi francezi în această seara....
Imagini INCREDIBILE: Primul ROBOT care NU mai are nevoie de oameni
Anunț pentru șoferi la ITP. Trec sigur de inspecție. Soluția NU este ilegală
Cei nouă președinți ai SUA care nu și-au dus mandatul până la final, din diverse...
Maria Popovici a dezvăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
La doar 4 ani, Eva se luptă cu o boală foarte grea. Micuța a fost...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Cine este Olga Guțanu, iubita în vârstă de 24 de ani a lui CRBL
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Fiule unde te duci cu lanterna aia? Bulișor:- Merg la întâlnire!
Activiștii Just Stop Oil au aruncat cu vopsea pe Ambasada SUA din Londra