Războiul din Ucraina a intrat vineri, 5 ianuarie 2024, în ziua cu numărul 681. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.
Oraşul Belgorod, din Rusia, a fost în noaptea de joi spre vineri, 5 ianuarie 2024, ţinta unei noi serii de bombardamente ucrainene.
Cu doar câteva ore înainte, autoritățile locale au anunțat că şcolile din regiune își vor prelungi vacanţa din cauza riscului de noi atacuri.
Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că cel puţin două persoane au fost rănite în ultimul atac, în timp ce canalele Telegram au difuzat ceea ce păreau a fi imagini cu maşini avariate în oraş.
„Conform datelor preliminare, sunt două victime. Un bărbat a fost rănit de schije în antebraţ, iar celălalt a fost rănit de schije în tibie. Sistemul nostru de apărare aeriană a operat deasupra oraşului Belgorod şi a districtului său. 10 ţinte aeriene au fost doborâte în timp ce se apropiau de oraş”, a precizat Gladkov.
Atacul asupra orașului Belgorod, din 30 decembrie, a arătat că teritoriul rus şi civilii ar putea fi atraşi în conflictul cu Ucraina. Este cel mai mare număr de morţi din Rusia – 25 de decese şi aproximativ 100 de răniţi în acest oraş de 335.000 de locuitori, situat la 50 km de graniţa cu Ucraina.
Belgorod a fost atacat a doua zi după un bombardament masiv al oraşelor ucrainene, soldat cu 55 de morţi, dintre care cel puţin 32 la Kiev, bilanţul cel mai sângeros pentru capitala ucraineană de la începutul războiului.
Joi, după atacurile din zilele precedente, autorităţile regionale din Belgorod au fost nevoite să prelungească vacanţele în şcolile din municipiu şi din localităţile învecinate. În colegiile tehnice şi universităţile situate în localităţile afectate de măsuri s-a recomandat organizarea de sesiuni la distanţă şi, dacă este necesar, prelungirea vacanţei.
Rachete furnizate Rusiei de Coreea de Nord au fost folosite în cadrul unor atacuri de anvergură lansate în ultimele zile asupra Ucrainei, a transmis Casa Albă. Americanii denunță „o escaladare consecutivă şi îngrijorătoare” a sprijinului Phenianului faţă de Moscova.
„Informaţiile noastre indică faptul că Phenianul a furnizat recent Rusiei sisteme de lansare de rachete balistice şi mai multe rachete balistice”, dintre care unele au fost utilizate ulterior, la 30 decembrie şi apoi pe 2 ianuarie, în lovituri asupra Ucrainei, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.
Statele Unite şi aliaţii lor vor aduce de acum problema în faţa Consiliului de Securitate al ONU, acest transfer de rachete reprezentând o încălcare a sancţiunilor ONU impuse Coreei de Nord, a declarat John Kirby.
De asemenea, Rusia intenţionează să cumpere rachete de la aliatul său iranian, a menţionat purtătorul de cuvânt, potrivit The Guardian.
„Vom impune sancţiuni suplimentare împotriva celor care lucrează pentru a facilita aceste transferuri de arme între Rusia şi Coreea de Nord şi între Rusia şi Iran”, a adăugat Kirby.