Războiul din Ucraina a intrat în ziua 122, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
UPDATE 18:49. Medvedev acuză Bucureștiul că dorește crearea unei noi „Românii Mari”
Dmitri Medvedev a acuzat puterea de la București că dorește să creeze o „nouă Românie Mare”, avertizând că vor fi consecințe pentru Republica Moldova, dacă se va întâmpla acest lucru.
UPDATE 17:55. Kuleba: „Rusia dă dovadă de slăbiciune. Tot ce îi rămâne acum este să scuipe ameninţări împotriva altor state”
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat sâmbătă că, prin condamnarea candidaturilor Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, Rusia arată că este slabă.
UPDATE 16:30. Contabilii oligarhului: Cum a ajutat PwC un baron rus al oțelului să își crească imperiul prin firme offshore
Alexei Mordașov, client vechi al companiei internaționale de servicii profesionale PwC, a fost aclamat drept cel mai bogat om din Rusia. O investigație Pandora Papers, publicată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), indică implicarea lui în tranzacții „tulburi” cu firme care au legătură cu un asociat-cheie al lui Putin.
Primarul orașului Mikolaiv, Oleksandr Sienkevych, a îndemnat locuitorii să plece din localitate.
„Le sugerez tuturor celor care doresc să rămână în viață să părăsească orașul. Aproximativ 230.000 de oameni mai locuiesc acum în oraș”, a spus primarul.
El a descris situația ca fiind „în general foarte proastă. Orașul este bombardat în fiecare zi”.
Primarul a spus că 111 persoane au fost ucise și 502 persoane au fost rănite, inclusiv șase copii, ca urmare a atacurilor forțelor ruse asupra orașului.
Între timp, situația din Mariupol este din ce în ce mai dificilă pentru cetățeni. Vadim Boichenko, primarul în exil al Mariupolului, a oferit o scurtă actualizare asupra situației din interiorul orașului aflat acum sub controlul Rusiei.
Potrivit acestuia, 120.000 de persoane sunt blocate în Mariupol, fără să aibă posibilitatea să plece. El a adăugat că situația sanitară din oraș devine critică.
„Gunoiul nu a mai fost luat de pe străzi din februarie. Mii de tone de gunoaie zac pe străzi și putrezesc. Canalizarea nu funcționează. Nu există apă curentă”, a spus acesta.
Forțele ucrainene au început să se retragă din Severodonețk pentru a se pune „într-o poziție în care se pot apăra mai bine”, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.
„Forțele armate ucrainene efectuează o retragere tactică, pentru a-și consolida forțele în poziții pe care să le poată apăra mai bine”, a spus oficialul american.