Războiul din Ucraina a intrat astăzi în ziua cu numărul 163, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc vineri de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, cea de la Zaporijie.
Mai multe obuze au lovit o linie electrică de înaltă tensiune de la uzina Zaporijie, determinând operatorii să deconecteze un reactor, în ciuda faptului că nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă. Uzina a fost capturată de forțele ruse la începutul lunii martie, în faza de început a războiului, dar este încă administrată de specialiști ucraineni.
La începutul acestei săptămâni, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a făcut apel la forțele implicate în conflict să îi permită accesul la centrală, despre care Statele Unite susțin că ar fi folosită ca scut de către Rusia.
Compania de energie nucleară de stat a Ucrainei, Energoatom, a dat vina pe Rusia pentru pagubele înregistrate la centrală.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Moscova este responsabilă pentru situația de la centrala Zaporijie, solicitând sancțiuni asupra întregii industrii nucleare ruse.
Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene de bombardarea centralei, spunând că o scurgere de radiații a fost evitată doar cu ajutorul norocului.
Acesta a spus că, în consecință, capacitatea de generare a uneia dintre unități a fost redusă, iar alimentarea cu energie a alteia a fost întreruptă. În plus, orașul din apropiere, Enerhodar, a avut probleme cu alimentarea cu energie electrică și apă, se arată într-un comunicat al Ministerului.
Energoatom a anunțat că centrala, aflată la aproximativ 200 de kilometri nord-vest de Mariupol, este încă operațională și nu au fost detectate scurgeri radioactive.
Între timp, se dau noi lupte în regiunea Donbas. Totodată, alte trei nave care transportă cereale ucrainene au părăsit porturile.