Războiul din Ucraina a intrat astăzi în ziua cu numărul 163, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
O navă sub pavilion străin a sosit sâmbătă în Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului și va fi încărcată cu cereale, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.
Ucraina a început să reia exporturile de cereale în cadrul unor acțiuni supravegheate de un Centru Comun de Coordonare, cu sediul la Istanbul, unde lucrează personal rus, ucrainean, turc și reprezentanți ai ONU.
ONU și Turcia au mediat un acord între Moscova și Kiev după ce ONU a avertizat cu privire la posibila apariție a foametei în unele regiuni ale lumii din cauza suspendării transporturilor de cereale din Ucraina. Înainte de invazie, Rusia și Ucraina exportau aproximativ o treime din grâul tranzacționat la nivel mondial.
Kubrakov a spus că nava Fulmar S, sub pavilion Barbados, se află în portul ucrainean Chornomorsk, informează Reuters.
„Facem tot ce este posibil pentru a ne asigura că porturile noastre pot primi și gestiona mai multe nave. În special, intenționăm să atingem nivelul de cel puțin trei până la cinci nave pe zi în două săptămâni”, a scris oficialul pe Facebook.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că reluarea exporturilor este un lucru pozitiv, dar a adăugat că unele riscuri de securitate încă există.
Între timp, Macedonia de Nord a fost de acord să furnizeze Ucrainei tancuri și avioane, a declarat sâmbătă consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak.
„Multe națiuni dau dovadă astăzi de mai mult curaj decât jumătate din statele G20 (grupul celor 20 de mari puteri economice, n. red.). Un exemplu este Macedonia de Nord, care susține Ucraina cu tancuri și avioane”, a scris Podolyak pe Twitter.
Ministerul Apărării din Macedonia de Nord a confirmat săptămâna trecută că va furniza Ucrainei tancuri din epoca sovietică, dar nu a oferit informații referitoare la eventuale livrări de avioane.
Cea mai mare parte a Ucrainei a fost bombardată de ruși, de la începutul invaziei, dar acest lucru nu s-a întâmplat și în Cernăuți, regiune care se învecinează cu România, o țară NATO., scrie Sky News.
Evhen Yenin, prim-adjunctul ministrului Afacerilor Interne, a declarat că doar o singură regiune din Ucraina – Cernăuți – nu a fost afectată de bombardamentele rușilor.