Prima pagină » Război în Ucraina » LIVE UPDATE. 29 de zile de război în Ucraina: Liderii NATO au aprobat patru noi grupuri de luptă NATO, inclusiv în România / Alianța cere Chinei să se abțină de la sprijinirea Rusiei și face apel la Belarus să înceteze „complicitatea” la invazia rusă

LIVE UPDATE. 29 de zile de război în Ucraina: Liderii NATO au aprobat patru noi grupuri de luptă NATO, inclusiv în România / Alianța cere Chinei să se abțină de la sprijinirea Rusiei și face apel la Belarus să înceteze „complicitatea” la invazia rusă

Dezastrul umanitar se extinde în Ucraina, pe măsură ce sute de mii de locuitori din orașele încercuite rămân fără hrană, apă și căldură. Oficialii de la Cernihiv spun că orașul este în criză de apă potabilă, fiind la un pas de a ajunge în situația orașului port Mariupol, și raționalizează resursele de apă. Oficialii NATO apreciază că Rusia a pierdut circa 15.000 de soldați, însă precizează că estimarea lor se bazează pe ceea ce le spune Ucraina și din informații „open source”. Pentagonul susține că trupele ruse adoptă poziții defensive la nord de Kiev, mai degrabă decât să avanseze, în timp ce înaintarea acestora în alte zone a stagnat. Franța testează „componenta aeriană a strategiei de descurajare” – versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA.

Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

UPDATE ora 15:30 – NATO cere Chinei să se abțină de la sprijinirea invaziei Rusiei în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că statul chinez ar trebui să-și folosească „influența puternică” asupra Rusiei.

„Liderii aliați au cerut Chinei să se abțină de la sprijinirea războiului deschis de Rusia. China nu trebuie să ofere sprijin economic sau militar pentru invazia rusă. În schimb, Beijingul ar trebui să-și folosească influența puternică pe care o are asupra Rusiei și să promoveze o soluție pașnică imediată”, a spus Stoltenberg.

De asemenea, el a făcut apel la Belarus să „termine cu complicitatea” la invazia Rusiei.

UPDATE ora 15:20 – Liderii NATO au aprobat patru noi grupuri de luptă NATO în România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia. „Vom avea 8 în total, de la Marea Baltică la Marea Neagră”

„Astăzi, liderii NATO au căzut de acord asupra faptului că trebuie să continuăm să asigurăm sprijin pentru Ucraina. (…) Vom întări apărarea aliată, liderii au aprobat detaşarea celor patru noi batalioane în Bulgaria, Ungaria, Romania şi, Slovacia acestea se adaugă celor care existau deja, aşa că avem opt batalioane multinaţionale acum de la Marea Baltică la Marea Neagră. În întreaga Europă sunt 100.000 de militari americani care  sprijină eforturile NATO”, a declarat Stoltenberg, joi după amiază, la finalul summit-ului extraordinar al NATO.


UPDATE ora 15:14 – Fiica vitregă a lui Serghei Lavrov, pe lista persoanelor sancționate de Guvernul britanic. Tânăra locuiește într-o vilă de 4 milioane de lire sterline

Marea Britanie a inclus-o pe lista rușilor vizați de sancțiunile economice pe fiica vitregă a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, ca parte a unor noi măsuri împotriva Moscovei ca urmare a invadării Ucrainei.

UPDATE ora 14:12 – Motivul pentru Volodimir Zelenski i-a cerut lui Joe Biden să nu îl sancționeze pe oligarhul rus Roman Abramovici

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut președintelui SUA, Joe Biden, să nu-l sancționeze pe Roman Abramovici, pentru că proprietarul Chelsea ar putea ajuta la negocierile de pace cu Rusia.

Departamentul de Trezorerie al SUA a fost pregătit să-l sancționeze pe oligarh la începutul acestei luni, așa cum au procedat Regatul Unit și Uniunea Europeană, dar Casa Albă a cerut amânarea acestui lucru, potrivit The Wall Street Journal.

UPDATE ora 13:00 – Klaus Iohannis și Joe Biden au discutat la summitul extraordinar al NATO

Alături de cei doi lideri s-au aflat și secretarul general NATO Jens Stoltenberg și secretarul general adjunct Mircea Geoană.

Sursa: Administrația Prezidențială

UPDATE ora 12:30 – Guvernul britanic anunță sancțiuni împotriva altor 65 de companii și persoane fizice din Rusia

Guvernul Marii Britanii anunță că a aplicat 65 de noi sancțiuni împotriva Rusiei „vizând industriile strategice, băncile și elitele de afaceri”, potrivit The Guardian.

Printre acestea se numără Grupul Wagner, care a fost descris drept armata privată a lui Vladimir Putin.

Sancțiunile de joi vizează industriile cheie care sprijină invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv Căile Ferate Ruse și compania de apărare Kronshtadt, principalul producător de drone rusești. Grupul Wagner – organizația de mercenari ruși care ar fi fost angajată pentru a-l ucide pe președintele Zelenski – a fost de asemenea sancționat.

Alte șase bănci sunt vizate, inclusiv Alfa Bank ai cărei cofondatori sunt, între alții, oligarhii sancționați anterior Mikhail Fridman, Petr Aven și German Khan. Cel mai mare producător de diamante din lume, Alrosa, este, de asemenea, vizat de sancțiuni.

UPDATE ora 11:39 – Românii care primesc ucraineni în gazdă vor primi 70 de lei/persoană pentru cazare și masă

Românii care găzduiesc ucraineni vor primi suma de 70 de lei/persoană, conform unei Ordonanțe de Urgență publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE ora 11:32 – Lovitură pentru Vladimir Putin! Ce pun la cale serviciile secrete din Rusia

Riscul unei lovituri de stat organizată de FSB, serviciul secret al Rusiei, împotriva lui Vladimir Putin crește cu fiecare săptămână de război în Ucraina, potrivit unei surse de rang înalt  din serviciile de informații ruse, citate de jurnaliștii americani de la The Guardian.

UPDATE ora 11:25 – Procurorul general al Ucrainei: Militarii ruși folosesc violurile pentru a teroriza populația

Trupele ruse „folosesc violul ca instrument de război” împotriva femeilor ucrainene, a atras atenția joi procurorul general al Ucrainei.

UPDATE ora 11:00 – Iohannis: NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România / Niciun român nu trebuie să se teamă, în contextul conflictului din Ucraina

NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România şi niciun român nu trebuie să se teamă, în contextul conflictului din Ucraina, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, înainte de a participa la Summitul extraordinar al Alianţei Nord-Atlantice, care se desfăşoară joi la Bruxelles.

UPDATE ora 10:50 – Stoltenberg: Orice utilizare a armelor chimice de către Rusia ar schimba fundamental natura conflictului

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg spune că orice atac chimic al Rusiei asupra Ucrainei ar schimba cursul războiului, dar nu a precizat dacă NATO va întreprinde acțiuni militare.

UPDATE ora 10:44 – Prima-doamnă a Ucrainei, mesaj emoţionant: „15.000 de bebeluşi s-au născut în subsolurile spitalelor. Trebuie să trăim!”

Olena Zelenska, prima-doamnă a Ucrainei, a publicat un mesaj emoţionant la o lună de la invazia Rusiei în Ucraina. Din 24 februarie, ziua Z a atacului rus și până astăzi (n.r. – 24 martie ), bilanţul războiului este unul devastator: 121 de copii şi 6 medici au fost ucişi,  246 de spitale au fost bombardate, 291 de şcoli distruse de rachete, în care 15.000 de bebeluşi s-au născut în subsoluri. Cu toate acestea, după o lună pe viață și pe moarte, Prima-Doamnă a Ucrainei vine cu un mesaj optimist: „Trebuie să trăim!”

UPDATE ora 10:15 – Penalitățile aplicate Rusiei lasă 700 de muncitori din Reșița fără salarii. Combinatul este deținut de un oligarh rus

Sute de muncitori – de la TMK Reșița – s-au adunat în fața combinatului, protestând din cauza faptului că fabrica riscă să fie închisă, urmare sancțiunilor impuse de UE companiilor deținute de oligarhii ruși, apropiați de Vladimir Putin. Combinatul este deținut de către oligarhul rus Dimitri Pumpianski, prieten cu Putin.

UPDATE ora 10:10 – Oficial rus: Dacă NATO amenință Rusia, este dreptul nostru să folosim butonul nuclear

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polyanski, spune că Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare dacă țara este „provocată” de NATO.

UPDATE ora 10:07 – Peste jumătate de milion de ucraineni au trecut în România la o lună de la începutul războiului din Ucraina

Peste 527.000 de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului din Ucraina (24 februarie) şi până în prezent, potrivit datelor Poliției de Frontieră.

UPDATE ora 09:43 – Premierul britanic: Vladimir Putin a trecut deja „linia roșie”

Premierul britanic Boris Johnson a spus, joi, înainte de a pleca la summit-ul de urgență al NATO că va propune luarea de măsuri în cazul rezervelor de aur ale Rusiei.

„Cel mai important lucru pe care lumea îl știe acum este că poporul ucrainean va lupta pentru țara lor. Ei cred în țara lor. Își iubesc țara și o vor apăra.

A fost ceva ce nu știam cu adevărat acum o lună. Acum este absolut clar. Asta a schimbat geopolitica.

Înseamnă că avem datoria să-i ajutăm. Avem datoria să-i ajutăm să se protejeze pe ei înșiși și pe cei dragi. Și astfel, Marea Britanie își intensifică din nou ajutorul. Am trimis deja aproximativ 4.000 de arme antitanc. Vom trimite mult mai multe în următoarele zile, încă 6.000 de rachete și multe altele.

Și ideea pe care o voi sublinia astăzi (la summit-ul NATO – n.red.) este că Rusia a trecut deja pragul barbariei prin felul în care se comportă.

Oamenii vorbesc despre noi linii roșii pentru arme chimice, biologice.

Pentru mine, linia roșie a fost deja depășită. Bombardează, fără discriminare, centre civile.

El (Vladimir Putin – n.red.) provoacă un număr mare de victime în rândul populației complet nevinovată.

Trebuie să facem mai mult. Putem face mai mult pentru a-l opri să-și folosească rezervele de aur, de exemplu, pe lângă rezervele sale de numerar?

Cu cât exercităm mai multă presiune acum, în special asupra lucrurilor precum aurul, cu atât cred că putem scurta războiul”, a spus Boris Johnson, citat de The Guardian.

UPDATE ora 09:39 – Belarusul „nici nu vrea și nici nu este pregătit” să lupte în Ucraina, susține ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat joi că Belarusul „nici nu vrea și nici nu este pregătit” să lupte în Ucraina, în ciuda presiunilor făcute de Rusia.

UPDATE ora 09:09- Consiliul European se reunește joi și vineri să discute despre războiul din Ucraina și costurile energiei. La reuniune participă și președintele american Joe Biden

Consiliul European se reunește joi și vineri, 24-25 martie, la Bruxelles pentru a discuta despre războiul din Ucraina. La Consiliu participă și președintele SUA, Joe Biden, în prima zi a discuțiilor privind sprijinul acordat de Occident Ucrainei și „consolidarea cooperării transatlantice ca răspuns la agresiunea Rusiei”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului European.

UPDATE ora 09:00 – Portul Berdyansk, un oraș din regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a fost incendiat

Portul Berdyansk, un oraș din regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, ar fi fost incendiat, scriu, joi dimineața, jurnaliștii de la NEXTA, pe Twitter.


„Se pare că nave rusești au lovit portul Berdyansk. Așteptăm confirmarea oficială sau infirmarea”, conform sursei citate.


UPDATE ora 08:30 – Președintele Ucrainei cere ca oamenii din întreaga lume să protesteze joi, când se împlinește o lună de la începutul războiului. „Veniți pentru a susține libertatea și viața”

Războiul Rusiei nu a fost doar împotriva Ucrainei, a spus el, ci și împotriva libertății oamenilor de pretutindeni, iar lumea trebuie să oprească utilizarea crudă a forței de către Rusia.

„Rusia a început războiul împotriva libertăţii. Acesta este doar începutul pentru Rusia. Rusia încearcă să înfrângă libertatea tuturor oamenilor din Europa. Tuturor oamenilor din lume. A încercat  arate că doar forţa brută şi crudă contează. Lumea trebuie să oprească Rusia. Lumea trebuie să oprească războiul. Deja o lună. Atât de mult. Mi se frânge inima, sunt frânte inimile tuturor ucrainenilor şi ale tuturor oamenilor liberi de pe planetă”, a transmis Zelenski.

„Veniți din birourile voastre, din casele voastre, din școlile și universitățile voastre, veniți în numele păcii, veniți cu simboluri ucrainene pentru a sprijini Ucraina, pentru a sprijini libertatea, pentru a susține viața”, a adăugat el.

UPDATE ora 06:22 – SUA au stabilit că armata rusă a comis crime de război: Au fost atacuri ce vizează în mod deliberat civili, precum şi alte atrocităţi

Guvernul SUA „a stabilit că membrii forţelor ruse au comis crime de război în Ucraina”, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit CNN.

UPDATE ora 05:27 – Pentagonul a precizat, într-o sesiune de informare a jurnaliștilor, că trupele ruse adoptă poziții defensive la nord de Kiev, mai degrabă decât să avanseze, în timp ce eforturile ruse din alte părți au stagnat.

Contraofensiva Ucrainei de lângă Kiev a împins forțele ruse mai departe de capitală, a precizat Jack Detsch, un reporter la Foreign Policy, într-o postare pe Twitter.

UPDATE ora 04:25 – Moscova a anunţat că va expulza un număr nespecificat de diplomaţi americani din Rusia, se arată într-un comunicat emis de Ministerul rus de Externe, relatează Reuters.

Agenția Interfax, citată de Reuters a scris de asemenea că ministerul rus de externe că a spus Statelor Unite că orice acțiune ostilă împotriva Moscovei va provoca un răspuns decisiv.

UPDATE ora 02:45 – Franța a testat cu succes miercuri versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA, fără încărcătură, care face parte din componenta aeriană a strategiei de descurajare, a anunțat ministrul Forțelor Armate Florence Parly.

Acest anunț vine la apogeul războiului din Ucraina invadată de Rusia și în timp ce unii observatori se întreabă despre o potențială escaladare militară a Rusiei.

„Florence Parly, ministrul Forțelor Armate, își exprimă marea satisfacție după succesul din 23 martie 2022 a testării rachetei strategice îmbunătățite aer-sol cu ​​rază medie de acțiune (ASMPA), lipsită de încărcătura sa militară” , potrivit unui comunicat de presă al ministerului.

UPDATE ora 02:10 -Autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia Roskomnadzor a restricţionat miercuri accesul la serviciul online News.Google, acuzat că oferă acces la informaţii false despre ofensiva Rusiei în Ucraina, potrivit Reuters.

Interfax a spus că Roskomnadzor, autoritatea de reglementare, a acționat la o cerere din partea procurorului general al Rusiei, relatează Agerpres.

UPDATE ora 01:48 – Oficialii de la Cernihiv au spus că orașul rămâne fără apă potabilă, într-un avertisment sumbru despre un dezastru umanitar care pare să copieze scenariul sumbru din orașul-port Mariupol, din sud-estul țării, de unde 100.000 de oameni se luptă să fugă, după ce distrugerile provocate de război i-au lăsat fără hrană, apă și căldură.

„Numărul de rezervoare pentru apă potabilă este limitat. „Din acest motiv, pentru a proteja populația orașului, începând de [joi] se impun restricții la distribuirea apei potabile. Se va turna apă în cantitate de 10 litri de persoană”, au spus oficialii de la Cernihiv într-un avertisment adresat civililor miercuri, relatează The Guardian.

UPDATE ora 01:11 – Consilierul șefului cancelariei prezidențiale ucrainene, Mihailo Podoliak, a comentat informațiile din presă despre dispariția din spațiul public a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major General al Rusiei, Valeri Gherasimov. 

„Au dispărut. Nu mai există nici declarațiile protocolare și importante ale altor grei, inclusiv ale șefilor serviciilor de informații, Patrușev, Bortnikov, Narîșkin. Au dispărut și din protocoalele obligatorii. Economiștii tac mai mult decât de obicei – premierul Mișustin, șeful Băncii Centrale, Nabiullina, ministrul Reșetnikov. Într-un cuvânt, toți au dispărut ca morți chiar și din spațiul public protocolar” – a subliniat Podoliak citat de Korrespondent.

UPDATE ora 00:30 – Aproximativ 15.000 de soldați ruși au fost uciși într-o lună, de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, au declarat doi înalți oficiali militari ai NATO, citați de CNN. Estimarea lor se bazează pe ceea ce le spune Ucraina, ceea ce știu ei din Rusia „intenționat sau din greșeală” și din informații „open source”, a precizat unul dintre oficiali.

„Estimarea pe care o avem se bazează pe ceea ce ne spun ucrainenii, ceea ce ne anunță rușii, intenționat sau din greșeală- pentru că greșelile se întâmplă într-un război-și credem că rușii au pierdut între 7.000 și 15.000 de soldați”, a spus oficialul miercuri pentru CNN.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și