LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 469. Riscul de inundații în Herson, încă prezent după distrugerea barajului de la Kahovka

Publicat: 07 06. 2023, 07:49
Sursa foto: Profimedia

Războiul din Ucraina intră miercuri în ziua cu numărul 469, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.

Principalele evenimente din Ucraina

Autoritățile ucrainene avertizează că pericolul unor inundații de proporții nu a trecut în Herson, în contextul distrugerii barajului de la Kahovka.

Guvernul ucrainean le-a cerut ca oamenii care locuiesc în aval de baraj să fie evacuați. Guvernatorul ucrainean regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat că aproximativ 16.000 de oameni se află în „zona critică” de pe malul drept al Niprului.

Zonele cele mai amenințate de inundații sunt insulele situate de-a lungul cursului fluviului Nipru, în aval de Nova Kahovka și o mare parte din malul stâng al fluviului, zonă ocupată de Rusia. Andrei Alekseyenko, unul dintre oficialii instalați de forțele ruse în Herson, a transmis pe Telegram că până la 22.000 de oameni se află în zonele inundabile situate în teritoriul controlat de Rusia.

Ministerul de Externe de la Kiev a cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre acest „act terorist al Rusiei împotriva infrastructurii critice ucrainene”. La întâlnire, Ucraina a acuzat Rusia că „se afundă într-o mocirlă de minciuni”.

După ce reprezentantul Rusiei a acuzat Ucraina că s-ar afla în spatele distrugerii barajului, Sergiy Kyslytsya, reprezentantul Ucrainei la ONU, a spus că este ceva obișnuit pentru Rusia să dea vina pe victime, subliniind că Rusia deține controlul asupra barajului de mai bine de un an și că ar fi fost imposibil din punct de vedere fizic ca Ucraina să îl arunce în aer.

Experții avertizează că incidentul de marți s-ar putea dovedi cel mai mare dezastru ecologic din istoria țării, după criza nucleară de la Cernobîl. Specialiștii spun că distrugerea barajului a forţat evacuarea a mii de oameni, a inundat parcuri naţionale şi a pus în pericol aprovizionarea cu apă a milioane de oameni. În cel mai rău caz, incidentul ar putea reprezenta un pericol pe termen lung pentru cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie, și ar putea duce la deversarea de produse petroliere în Marea Neagră, arată The Guardian.