LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 502. 4 morți, după ce rușii au bombardat un cartier rezidențial chiar în timp ce locuitorii primeau ajutoare

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 502. 4 morți, după ce rușii au bombardat un cartier rezidențial chiar în timp ce locuitorii primeau ajutoare
Sursa foto: Twitter/ @Lyla_lilas
Publicat: 10/07/2023, 08:53
Actualizat: 10/07/2023, 11:05

Războiul din Ucraina intră luni în ziua cu numărul 502, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 3: 4 morți și 13 răniți după ce rușii au bombardat un cartier rezzidențial chiar în timp ce locuitorii primeau ajutoare umanitare

Armata Rusiei au bombardat orașul Orihiv, regiunea Zaporojie, chiar în momentul în care se dădeau ajutoare umanitare într-un cartier rezidențial – 4 persoane au fost ucise iar altele 13 au fost rănite.

„Este posibil să mai fie oameni sub dărâmături”, transmite șeful regiunii Zaporojie, Iuri Malasko pe Telegram.

Discursul direct al lui Malaska : „Rușii au comis o crimă de război în orașul Orihiv, aflat pe linia frontului – au lovit cu o bombă aeriană dirijată în timpul distribuirii de ajutoare umanitare într-un cartier rezidențial.

Potrivit șefului OVA, alți 11 locuitori din Orihiv au fost spitalizați cu răni de diferite grade de gravitate. Ulterior, Parchetul regional din Zaporojie a raportat că 13 persoane au fost rănite în urma atacului rusesc.

UPDATE 2: Joe Biden: „Ucraina nu este încă pregătită pentru aderarea la NATO”. Care e „condiția cheie”

Președintele Joe Biden a declarat pentru CNN că Ucraina nu este încă pregătită pentru aderarea la NATO, afirmând că războiul Rusiei din Ucraina trebuie să se încheie înainte ca alianța să ia în considerare adăugarea Kievului în rândurile sale.

Biden a precizat că, deși discuția despre aderarea iminentă a Ucrainei la NATO este prematură, SUA și aliații săi din NATO vor continua să ofere președintelui Volodimir Zelenski și forțelor sale securitatea și armamentul de care au nevoie pentru a încerca să pună capăt războiului cu Rusia.

„Nu cred că există o unanimitate în NATO cu privire la aducerea sau nu a Ucrainei în familia NATO acum, în acest moment, în mijlocul unui război”, a declarat Biden.

UPDATE 1: Geoană: „500.000 de militari NATO, gata să intervină în forță în cazul unei amenințări profunde”

Într-o declarație recentă, Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a anunțat o schimbare semnificativă în strategia de pregătire pentru situații neplăcute. Potrivit acestuia, Alianța Nord-Atlantică intenționează să dispună de un număr mult mai mare de trupe ale țărilor membre în caz de criză, conflict sau amenințări grave. Conform planurilor, NATO ar putea mobiliza aproximativ 300.000 de militari în acest scop.

Cu toate acestea, în cazul unei amenințări profunde, numărul trupelor ar putea crește chiar la 500.000, o decizie fără precedent în istoria organizației. Această măsură reflectă dorința NATO de a fi pregătită și de a aborda situațiile de criză cu o forță semnificativă și eficientă.

În cadrul întâlnirii din capitala Lituaniei, aderarea Ucrainei la NATO a fost un alt subiect important pe agendă. Cu toate că există sprijin pentru această perspectivă, Germania s-a opus vehement, susținând că o astfel de mișcare ar putea intensifica conflictul cu Rusia. Cu toate acestea, pentru a apropia Ucraina de NATO, s-a convenit că aceasta va beneficia de un consiliu, care reprezintă cea mai înaltă formă de parteneriat.

Mircea Geoană a subliniat importanța acestui consiliu, în care se pot discuta chestiuni politice și de colaborare, inclusiv situații de criză.

Cu toate că Ucraina speră să obțină și mai mult din acest summit, există aliați care își exprimă dorința de a primi Ucraina în NATO și solicită în mod insistență o invitație oficială sau un calendar pentru posibila aderare, potrivit Observatornews.

Armata ucraineană raportează câștiguri la sud de Bahmut și în jurul Kupianskului: „Inamicul se află în defensivă”

Forțele ucrainene au obținut câștiguri la sud de Bahmut, în estul regiunii Donețk, și mai la nord, în jurul orașului Kupuansk, au afirmat duminică liderii militari ucraineni.

„În sectorul Bahmut, inamicul se află în defensivă”, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar într-o postare pe Telegram. „Pe flancul sudic, există un anumit avans al trupelor noastre”.

Serhii Cherevati, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate Ucrainene, a declarat duminică, prin telefon, pentru CNN, că Ucraina continuă să preseze forțele rusești din Bahmut.

„În Bahmut, inițiativa aparține trupelor noastre”, a spus el.

În actualizarea sa zilnică de duminică, Statul Major al armatei ucrainene a declarat că Rusia „își concentrează principalele eforturi pe direcțiile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, iar luptele grele continuă”. Au existat 27 de angajamente de luptă în această zonă în ultima zi, a adăugat acesta.

Între timp, în direcția Kupiansk, în nord-estul regiunii Harkov, trupele ucrainene „au reușit să facă progrese semnificative, alungând inamicul de pe pozițiile lor”, a declarat pentru televiziunea ucraineană Iurii Fedorenko, comandantul unei companii din cadrul Brigăzii 92 Mecanizate.

Kupiansk „rămâne o prioritate pentru Rusia”, a spus Fedorenko.

Maliar a declarat că Ucraina își continuă ofensiva, numind Melitopol și Berdiansk printre orașele în care au loc „bătălii fierbinți”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online