Războiul din Ucraina a ajuns sâmbătă, 19 august 2023, în ziua cu numărul 543, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Organizaţia Naţiunilor Unite a denunţat sâmbătă, 19 august, un nou atac rus „odios” care a vizat oraşul Cernigău (Cerhihiv), în nordul Ucrainei.
În urma bombardamentelor rusești, cel puțin șapte persoane au murit și 110 sunt rănite, transmit autorităţile locale.
„Este odios să ataci piaţa principală a unui mare oraş dimineaţa, în timp ce oamenii se plimbă, unii ducându-se la biserică pentru a celebra o sărbătoare religioasă”, a denunţat într-un comunicat coordonatoarea umanitară a ONU în Ucraina, Denise Brown. „Condamn această schemă repetată de bombardamente ruse asupra unor zone populate din Ucraina, bombardamente ce cauzează morţi, distrugeri masive şi nevoi umanitare tot mai mari”, a subliniat responsabila ONU.
„Aceasta trebuie să se oprească!”, a mai cerut Denise Brown, la câteva ore după acest atac asupra oraşului Cernigău, potrivit France 24.
Atacul cu rachete a avut loc dimineața și, potrivit datelor oferite de autoritățile locale, s-a soldat cu cel puțin şapte morţi şi 110 răniţi, un bilanţ teribil pentru acest oraş situat la doar 100 de km de frontiera cu Rusia.
Pe de altă, ucrainenii au ripostat lovind cu o dronă gara din Kursk, oraș în vestul Rusiei. Potrivit publicației britanice The Independent, cinci persoane au fost rănite.
„Atac cu dronă ucraineană la Kursk. Potrivit unor informaţii preliminare, drona s-a prăbuşit pe acoperişul clădirii gării, iar după aceea a izbucnit un incendiu”, a scris pe Telegram guvernatorul regional, Roman Starovoyt. El precizează că cinci persoane au fost rănite de cioburi.
Orașul Kursk se află la aproximativ 150 de kilometri de granița cu Ucraina.
În altă ordine de idei, Comisia Europeană „analizează cu atenţie” subvenţionarea transportului de cereale din Ucraina prin statele membre UE, după ce câteva ţări au interzis importurile, a anunţat postul public de radio din Polonia, fără a preciza sursa informaţiei.
Problema sprijinirii costurilor pentru tranzitarea cerealelor din Ucraina este discutată la întâlnirea reprezentanţilor Poloniei, Ungariei, Slovaciei, României şi Bulgariei cu oficiali ai C.E. şi ai Ucrainei.
Costul estimat al subvenţiilor s-ar putea situa la aproximativ 30 euro (32,62 dolari) per tona de cereale, susţine postul polonez de radio.
În data de 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii până la 5 iunie pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Aceste ţări s-au plâns că cerealele ieftine din Ucraina fac producţia locală neprofitabilă.
Executivul comunitar a precizat că, în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă ţară din blocul comunitar.
La 5 iunie, Comisia Europeană a decis prelungirea interzicerii importurilor de cereale din Ucraina pentru ţările din estul Europei până la data de 15 septembrie.
În ultimele săptămâni, infrastructura de export a Ucrainei a fost sever avariată de atacurile asupra porturilor sale, totul ca urmare a retragerii Rusiei, în 17 iulie, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră.