Prima pagină » Război în Ucraina » LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 568: Armata lui Zelenski trage din toate pozițiile în Rusia / Ce i-a promis Putin lui Kim

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 568: Armata lui Zelenski trage din toate pozițiile în Rusia / Ce i-a promis Putin lui Kim

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 568: Armata lui Zelenski trage din toate pozițiile în Rusia / Ce i-a promis Putin lui Kim
Războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina intră joi, 14 septembrie, în ziua cu numărul 568, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

Un atac masiv declanșat de Ucraina asupra mai multor regiuni din Rusia a alertat Moscov.

Rușii, bombardați din toate părțile

Ministerul rus al Apărării susține că a distrus, în cursul nopţii de miercuri spre joi, mai multe drone aeriene ucrainene în regiunile de frontieră Briansk şi Belgorod (vest), fără a raporta victime.

În patru comunicate distincte, Ministerul rus al Apărării a indicat pe Telegram că şase drone au fost doborâte între orele 22:00 şi 00:45 deasupra teritoriului regiunii occidentale Briansk, la frontiera cu Ucraina.

Guvernatorul local Aleksandr Bogomaz a raportat şi el pe Telegram acelaşi număr de aparate distruse deasupra raioanelor Uneciski, Brasovski, Starodubski şi Karacevksi, acesta din urmă fiind foarte aproape de oraşul Briansk.

Potrivit guvernatorului, nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

Mai devreme, Apărarea rusă raportase că o altă dronă ucraineană a fost doborâtă la ora locală 21:30 deasupra regiunii Belgorod, la frontiera cu regiunea ucraineană Harkov, spre sud. Guvernatorul Viaceslav Gladkov a precizat că dispozitivul a fost interceptat deasupra satului Tulianka, la câteva zeci de kilometri de Ucraina.

Ofensivele ucrainene cu drone împotriva localităţilor ruseşti, fie în regiunile apropiate de Ucraina, în Peninsula Crimeea anexată sau în capitala Moscova, s-au înmulţit în ultimele luni, pe fondul unei contraofensive a Kievului declanşate la începutul lui iunie.

Rusia a transmis că a distrus, luni, două drone aeriene ucrainene în regiunea Belgorod, apoi alte trei dispozitive navale, miercuri, în Marea Neagră, după un atac împotriva unui şantier naval din oraşul Sevastopol, în Crimeea.

Putin vrea să viziteze Coreea de Nord

Preşedintele Vladimir Putin a acceptat să viziteze Coreea de Nord la invitaţia omologului său, Kim Jong Un.

Deocamdată, însă, nimic nu a fost comunicat oficial cu privire la un eventual acord pentru livrări de echipamente militare către Rusia.

La finalul întâlnirii de miercuri, „Kim Jong Un l-a invitat, cu curtoazie, pe Putin să viziteze RPDC atunci când îi convine”, a informat agenţia oficială nord-coreeană, KCNA. „Putin a acceptat cu plăcere invitaţia şi a reafirmat dorinţa sa neclintită de a face să avanseze istoria şi tradiţia prieteniei dintre Rusia şi RPDC”, a mai punctat agenţia.

În aceeaşi zi, liderul nord-coreean l-a asigurat pe Vladimir Putin că Moscova va obţine o „mare victorie” asupra duşmanilor săi.

La rândul său, Putin a insistat pentru „viitoarea întărire a cooperării cu Phenianul”, vorbind în faţa presei despre perspectivele cooperării militare cu Coreea de Nord, în pofida sancţiunilor internaţionale care vizează ţara comunistă din cauza programului său nuclear.

Aceasta este prima întâlnire a celor doi lideri de la o călătorie anterioară a lui Kim Jong Un la Vladivostok, în 2019.

Pe de altă parte, Statele Unite şi-au exprimat „îngrijorarea” cu privire la perspectivele cooperării militare dintre Rusia şi Coreea de Nord.

„Suntem în mod evident îngrijoraţi de orice relaţie de apărare în plină dezvoltare între Coreea de Nord şi Rusia”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby. „Orice aranjament care ar întări capacităţile militare ale Coreei de Nord ar fi, cu siguranţă, îngrijorător”, a insistat Kirby, citat de NBC.

Omologul său de la Departamentul de Stat, Matthew Miller, şi-a exprimat în acelaşi timp îngrijorarea cu privire la orice cooperare în domeniul sateliţilor, care ar reprezenta „încălcarea mai multor rezoluţii ale ONU”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și