LIVE-UPDATE | Rusia invadează Ucraina – ziua 23: SUA: Vladimir Putin se adresează națiunii astăzi / Există îngrijorări că Rusia ar putea fi sprijinită de China cu echipamente militare/ Peste 14.000 de soldați ruși au murit, de la începutul invaziei, spune Ucraina

Publicat: 18 03. 2022, 00:30
Actualizat: 19 03. 2022, 01:16

Vineri, în ziua cu numărul 23 de la invazia rusă în Ucraina, Kremlinul acuză Kievul că încearcă să tragă de timp în privința negocierilor de pace. Șeful diplomației americane, secretarul de stat Antony Blinken, a declarat că există îngrijorări că Rusia ar putea fi sprijinită de China cu echipamente militare. O fabrică de întreținere a avioanelor din apropiere de Liov a fost lovită de rachete, spune primarul orașului. Contraatacurile ucrainene și problemele logistice stagnează ofensiva Rusiei în Ucraina, potrivit unei evaluări militare britanice. Situația umanitară în orașele bombardate este în continuare disperată, însă autoritățile ucrainene au reușit să asigure joi opt din nouă coridoare de evacuare. În total, 30.000 de oameni au reușit să plece din Mariupol, unul dintre cele mai distruse orașe din Ucraina, iar 36 de tone de alimente și medicamente au fost livrate orașelor Hostomel și Bucha, precum și în trei sate din nord-estul Kievului.

Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

UPDATE ora 22:20 – O adolescentă din Ucraina a fost împușcată de 12 ori, după ce și-a apărat fratele mai mic

O adolescentă din Ucraina, Katerina Vlasenko, în vârstă de doar 16 ani, împreună cu fratele și părinții săi, au părăsit capitala Kiev în momentul în care forțele ruse au început să atace zone rezidențiale din oraș. În timpul fugii, tânăra și-a apărat cu propriul corp fratele, de doar 8 ani, încasând nu mai puțin de 12 gloanțe.

UPDATE ora 21:50 – Elveția sancționează Rusia în privința bunurilor de lux

Elveția a adoptat vineri sancțiunile Uniunii Europene la adresa Rusiei pentru bunuri de lux ca răspuns la războiul din Ucraina, recunoscând că unele companii ar putea fi grav afectate în țara cunoscută pentru ceasurile sale.

UPDATE ora 20:10 – Putin, sabotat la mitingul pro-război de televiziunea publică

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a dispărut brusc, vineri, de pe ecrane, în timp ce susţinea un discurs pe stadionul Lujniki din Moscova, la un eveniment ce marca anexarea peninsulei Crimeea.

UPDATE ora 19:55 – Un nor toxic format în urma bombardamentelor din Ucraina se apropie de România

Bombardamentele din ultimele trei săptămâni din spaţiul ucrainean au dus la formarea unui nor toxic care ar conţine sulf, plumb şi alte metale grele. Acesta  a ajuns deja în Polonia, Republica Moldova şi alte ţări din Europa. Iar mâine ar ajunge, conform prognozelor, în România.

UPDATE ora 19:30 – Fost premier rus: „Nu cred că Vladimir Putin este serios în privința negocierilor de pace”

Fostul premier al Rusiei, Mihail Kasianov, nu crede că președintele Vladimir Putin este „serios” în privința discuțiilor de pace cu Ucraina și este puțin probabil să ofere vreo soluție „care să fie confortabilă pentru poporul ucrainean”.

UPDATE ora 18:30 – Biden încearcă să împiedice Beijingul să susțină invazia Rusiei în Ucraina

Președintele american, Joe Biden, a încercat să împiedice Beijingul să susțină invazia trupelor rusești în Ucraina, într-o convorbire video, vineri, cu președintele chinez Xi Jinping. Liderul de la Beijing spune că un conflict nu este în interesul nimănui, relatează Reuters.

UPDATE ora 17:45 – Un fost vicepremier rus a demisionat dintr-o funcție importantă după ce a declarat că se gândește la civilii ucraineni

Arkadi Dvorkovici, fost vicepremier rus și președinte al Federației Internaționale de Șah, care şi-a exprimat public dezacordul faţă de acţiunile Kremlinului în Ucraina a renunțat la postul de la conducere a unei prestigioase fundații, care promovează progrese tehnologiei, după ce un parlamentar al puterii l-a acuzat de „trădare naţională” şi i-a cerut demisia, a relatat, vineri Reuters.

UPDATE ora 16:51 – În plin război cu Ucraina, Rusia sărbătorește opt ani de la anexarea Crimeei

Negocierile cu Ucraina se află în impas, iar „operațiunea militară specială” ordonată de Vladimir Putin continuă. În timp ce orașele ucrainene sunt bombardate fără milă, liderul de la Kremlin a urcat pe scenă, pe stadionul Lujniki din Moscova, într-o zi în care Rusia sărbătorește 8 ani de la anexarea Crimeei și a Sevastopolului.

UPDATE ora 16:26 – Miroslav Tașcu Stavre, expert în relații internaționale: „Conflictul prefigurează începutul sfârșitului lui Putin”

Miroslav Tașcu Stavre, expert în relații internaționale și lector universitar la Universitatea din București, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru gandul.ro ce lasă în urmă războiul ruso-ucrainean. Care este scenariul cel mai plauzibil cu privire la soarta Ucrainei, la cea a Rusiei, dar și a regimului lui Vladimir Putin.

UPDATE ora 16:10 – Fost ministru de Externe de la Kremlin: Rusia vrea să meargă mai departe de Ucraina, obiectivele ei includ toată Europa de Est

Un fost șef al diplomației ruse, Andrei Kozîrev, a declarat, într-o intervenție la Fox News, că Rusia trebuie să revină la „normele internaționale” pentru a fi posibile discuții și relații consistente. Fostul oficial consideră că obiectivele Rusiei vizează toată Europa de Est cu intenția de „a pune presiune, de a ataca și intimida alte țări, inclusiv membrii NATO”.

UPDATE ora 15:21 – Estonia expulzează trei diplomați ruși: ”Au răspândit propagandă care justifică acțiunea militară a Rusiei”

Estonia a decis expulzarea a trei membri ai personalului diplomatic al ambasadei Rusiei la Tallinn. Letonia, Lituania și Estonia expulzează, în total, zece diplomați ruși, pe fondul tensiunii din ce mai mari cauzate de conflictul din Ucraina.

UPDATE ora 15:10 – EXCLUSIV| „Cerințele lui Putin sunt niște mofturi. Este terorism la nivel de stat”. Geopolitician din Ucraina, scenarii despre sfârșitul războiului

„Războiul a început în 2014. Pur și simplu s-a schimbat intensitatea focului. Din 24 februarie a început un război pe scară largă în care sunt folosite tancurile, rachetele, aviația. Așa, astăzi, am ajuns în cel mai rău scenariu posibil”, explică într-un interviu, pentru Gândul, Serhii Hakman, geopolitician ucrainean.

UPDATE ora 14:01 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține că președintele SUA l-a insultat pe Putin: ”Declarații agresive, vom prefera să ne abținem de la a face comentarii”

Cu ocazia Zilei Sf. Patrick, în cadrul unui eveniment desfășurat la Casa Albă, președintele american Joe Biden l-a etichetat pe Vladimir Putin drept un ”dictator criminal, un ucigaș pur care duce un război imoral împotriva poporului ucrainean”.

UPDATE ora 13:30 – 130 de oameni au fost salvați din teatrul din Mariupol bombardat de ruși

Aproximativ 130 de oameni au fost scoși de sub ruinele teatrului din Mariupol, bombardat de ruși. Supraviețuitorii se aflau în adăpostul antiaerian de sub teatru, a anunțat Avocatul Poporului din Ucraina, potrivit Sky News.

Echipele de salvare se află încă la fața locului și continuă misiunea.

UPDATE ora 13:20 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că a vorbit cu premierul britanic, Boris Johnson, și i-a transmis că este recunoscător pentru „sprijinul puternic” al Marii Britanii

UPDATE ora 12:30 – Numărul persoanelor care fug de războiul din Ucraina a scăzut în ultimele zile, potrivit unui oficial al agenției ONU pentru refugiați.

Trecerile zilnice de frontieră din Ucraina în Polonia, țara care a primit cei mai mulți refugiați, au scăzut cu aproximativ jumătate de la un vârf de aproximativ 100.000 zilnic, a declarat Matthew Saltmarsh, citat de Reuters.

„Mulți dintre ei nu au un plan. Cei care ajung nu știu clar unde pot merge”, a spus Saltmarsh.

UPDATE ora 12:00 – Fostul guvernator al Californiei, Arnold Schwarzenegger, le-a transmis rușilor că primesc informații greșite despre invazia Ucrainei de către țara lor și a făcut apel la Vladimir Putin să pună capăt războiului.

Într-un videoclip postat pe Twitter, starul de la Hollywood a spus că Kremlinul i-a mințit în mod intenționat pe ruși, spunând că invazia are scopul de a „denazifica” Ucraina.

„Ucraina nu a început acest război, nici naționaliștii sau naziștii”, a spus el, menționând că președintele țării, Volodimir Zelenski, este evreu.


UPDATE ora 11:30 – Președintele Vladimir Putin i-a spus, vineri, cancelarului german Olaf Scholz, în timpul unei discuții telefonice, că Ucraina „încearcă să oprească discuțiile de pace” cu Rusia, dar că Moscova este încă dornică să continue negocierile.

Vladimir Putin a discutat telefonic cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, site-ul oficial al Kremlinului precizând că această convorbire de vineri a avut loc la inițiativa părții germane.

„S-a observat că regimul de la Kiev încearcă în toate modurile posibile să întârzie procesul de negociere, având propuneri din ce în ce mai nerealiste”, a transmis Kremlinul.

„Cu toate acestea, partea rusă este pregătită să continue să caute o soluție în conformitate cu abordările sale de principiu bine-cunoscute”, a adăugat sursa citată, citată de The Telegraph.

UPDATE ora 11:02 – Povestea incredibilă a unui grup de mame eroice care au salvat 227 de copii ucraineni din subsolurile clădirilor atacate de tancurile rusești

Un grup de mame curajoase a salvat 227 de copii ucraineni din subsolurile clădirilor bombardate de tancuri rusești. Femeile au desfășurat o serie de misiuni periculoase pentru a scoate copiii îngroziți din Kiev și a-i evacua din calea pericolului.

UPDATE ora 10:57 – Sute de ucraineni au îngenuncheat pe marginea drumului în onoarea celor care au murit în lupte

Sute de ucraineni au îngenuncheat pe marginea drumului în onoarea celor care au murit în lupte, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în 24 februarie.


UPDATE ora 10:28 – „Lista lui Putin”. Care sunt cerințele Rusiei pentru a încheia un acord de pace cu Ucraina

Președintele Vladimir Putin l-a sunat pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și i-a spus care sunt cerințele exacte ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina.

UPDATE ora 10:27 – EXCLUSIV GÂNDUL | Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al Apărării: „Rusia a terminat stocurile de muniție inteligentă / S-a împotmolit, dar va continua să distrugă”. Când s-ar putea termina războiulÂÂ

Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al Apărării Naționale și fost vicepreședinte al Parlamentului European, a analizat, pentru Gândul, situația critică de la granița României, acolo unde Rusia a invadat Ucraina. Potrivit lui Pașcu, chiar dacă Rusia „s-a împotmolit” în Ucraina, armata lui Vladimir Putin va continua să facă distrugeri masive în această țară. Fostul ministru al Apărării mai explică și cu ce scop Rusia a atacat Ucraina și cât ar putea să mai dureze acest război.

UPDATE ora 10:16 – Nexta Tv: Un grup de politicieni europeni au cerut nominalizarea lui Zelenski la premiul Nobel pentru Pace

Mai mulți membri ai Parlamentului European și guvernelor diferitelor țări europene au cerut Comitetului Nobel să ia în considerare nominalizarea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, și a poporului țării sale, pentru Premiul Nobel pentru Pace, potrivit canalului de televiziune ucrainean Nexta Tv.

UPDATE ora 10:10 – Vladimir Putin se va adresa națiunii astăzi, la 15:00, ora Moscovei


UPDATE ora 09:47 – 14.200 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului, spune Ucraina

În momentul în care intrăm în ziua 23 a invaziei ruse, ministerul ucrainean al Apărării transmite că aproximativ 14.200 de soldați ruși au fost uciși de la începutul conflictului.

Stabilirea numărului exact de victime de fiecare parte s-a dovedit o provocare, atât Rusia, cât și Ucraina pretinzând pierderi extrem de diferite.

Într-o informare din 3 martie, Rusia a susținut că 498 dintre soldați au fost uciși în luptă, dar apoi nu a mai transmis actualizări cu privire la aceste cifre.

Între timp, oficialii americani au declarat joi că numărul victimelor rușilor ar putea fi peste 7.000, cu până la 14.000 răniți.

Ucraina susține că forțele sale au doborât și:

  • 450 de tancuri
  • 93 de aeronave
  • 112 elicoptere
  • a dezactivat 43 de sisteme antiaeriene.

UPDATE ora 09:38 – Un depozit de arme din regiunea Mykolaiv a fost bombardat

Un depozit în care erau depozitate arme a fost lovit de bombardamente rusești, în orașul sudic Voznesensk din regiunea Mykolaiv, din Ucraina, relatează Ukraine 24, care citează primarul orașului.

Nu există încă nicio informație cu privire la numărul victimelor, adaugă acesta, potrivit BBC.

UPDATE ora 09:26 – Armata ucraineană a lansat operațiuni pentru eliminarea forțelor rusești de la periferia Kievului

Armata ucraineană a lansat operaţiuni de eliminare a forţelor ruseşti de la periferia Kievului.

UPDATE ora 09:03 – Marea Britanie: Rusia a făcut progrese minime în această săptămână

Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că forțele ruse au făcut „progrese minime în această săptămână”.

Acesta notează că Harkov, Cernihiv, Sumi și Mariupol rămân încercuite de forțele ruse și au suferit bombardamente puternice.

UPDATE ora 09:00 – O clădire de lângă aeroportul din Lviv a fost lovită de rachetele rusești

Potrivit primarului orașului Andriy Sadovy, mai multe rachete au lovit o fabrică de reparații de avioane, distrugând o clădire, în apropiere de aeroportul din Lviv.

Fabrica a fost oprită și nu au existat victime în urma bombardamentului, a spus el, citat de The Telegraph.

UPDATE ora 08:50 – Ce au făcut rușii cu Ivan Federov, primarul din Melitopol, imediat după ce l-au răpit. Mărturii direct din „camera mică, în care erau doar soldați înarmați”

Primarul din Melitopol, Ivan Federov, care ar fi fost răpit de forțele ruse timp de cinci zile, a fost eliberat și a povestit ce s-a întâmplat în tot timpul cât a fost ținut captiv de trupele ruse. El spune că a fost ținut într-o cameră mică, în care se aflau doar soldați înarmați. (Citește detalii aici…)

UPDATE ora 08:40 – Rusia a stabilit o zonă de excludere aeriană a Ucrainei deasupra regiunii Donbas, potrivit unui oficial separatist din autoproclamata republică Donețk, relatează agenția de știri Interfax

Între timp, publicația rusă de stat Tass relatează că zona de excludere a zborurilor din sudul țării a fost extinsă până pe 26 martie, citând o sursă din Ministerul Transporturilor.

„Aeroportul Krasnodar a confirmat prelungirea închiderii aeroporturilor din sudul Rusiei până la ora 3.45, ora Moscovei, pe 26 martie”, a informat Tass.

UPDATE ora 08:30 – Armata ucraineană anunță că a distrus 14 ținte aeriene rusești joi

Este vorba despre șapte avioane, un elicopter, trei drone UAV și trei rachete.

„În anumite teritorii ocupate temporar, ocupanții ruși încearcă să-și creeze o imagine pozitivă demonstrativă despre ei înșiși prin distribuirea de produse alimentare către populația civilă”, a adăugat ministerul ucrainean al Apărării.

Oficialii au susținut, de asemenea, că moralul scăzut din cadrul trupelor ruse a dus la o „creștere a numărului de cazuri de dezertare și refuzul personalului militar” de a participa la războiul împotriva Ucrainei.

UPDATE ora 08:05 – Potrivit estimărilor ONU, peste 3 milioane de oameni au fugit din Ucraina de când Rusia a invadat țara pe 24 februarie

În timp ce zeci de mii de oameni continuă să fugă din țară, numărul celor care se întorc la luptă este tot mai mare de la o zi la alta.

La început erau voluntari străini, bărbați ucraineni expatriați care se îndreptau spre luptă și oameni care vor să ajute. Dar din ce în ce mai multe femei se întorc și ele înapoi să-și apere țara, scrie The Telegraph.

UPDATE ora 07:25 – Un salvator a murit din cauza rănilor suferite în explozia de la Harkov

Serviciile de urgență lucrează în permanență pentru a stinge un incendiu într-unul dintre cele mai mari centre comerciale din Harkov, potrivit oficialilor.

În urma bombardamentelor, doi salvatori au suferit răni grave și primesc în prezent îngrijiri medicale, au anunțat oficialii ucraineni.

Cu toate acestea, unul dintre salvatori nu a putut fi salvat și a murit din cauza rănilor suferite.

UPDATE ora 07:00 – Mai multe explozii au fost auzite în apropierea aeroportului din Lviv

Vineri dimineață au fost auzite mai multe explozii în orașul Lviv din vestul Ucrainei, cei din oraș susținând că aeroportul a fost lovit de o rachetă rusă.

Aeroportul se află la aproximativ 6 km (3,7 mile) de centrul orașului.

Cel puțin trei explozii au fost auzite imediat după ora 6:00, iar sirenele de raid aerian au răsunat în oraș.


UPDATE ora 05:28 – Un fost oligarh rus se plânge că a ajuns să trăiască la Londra din 2500 de lire lunar după sancțiunile impuse Rusiei: „Am fost în stare de șoc”

Mihail Fridman, un oligarh a cărei avere este estimată la peste 10 miliarde de dolari, s-a plâns într-un interviu pentru Bloomberg că pentru orice sumă cheltuită trebuie să ceară acordul autorităților britanice și că trăiește din 2500 de lire lunar.

UPDATE ora 04:45 –  Opt din cele nouă coridoare de evacuare convenite au funcționat conform acordului joi, 17 martie, inclusiv unul din Mariupol, anunță guvernul ucrainean.

În același timp, 36 de tone de alimente și medicamente au fost livrate orașelor Hostomel și Bucha, la nord-vest de Kiev, precum și în trei sate din nord-estul capitalei, zone în care s-au înregistrat unele dintre cele mai grave tiruri de artilerie și rachete rusești, relatează CNN.

UPDATE ora 03:00 – Obuzele rusești au lovit marea piață Barabașova din Harkiv, declanșând o serie de incendii, potrivit oficialilor din orașul din estul Ucrainei, potrivit CNN.

Videoclipurile arată coloane uriașe de fum negru care emană din mai multe părți ale pieței, sugerând că complexul a suferit mai multe lovituri, relatează CNN.

UPDATE ora 01:55 – Există îngrijorări că Rusia ar putea fi sprijinită de China cu echipamente militare, spune secretarul de stat al SUA Antony Blinken. Președintele american Joe Biden va discuta vineri, 18 martie, cu omologul chinez, Xi Jinping, despre războiul din Ucraina.

SUA „nu vor ezita să impună costuri” Chinei în eventualitatea unui sprijin militar pentru Rusia, precizează șeful diplomației americane.

În același timp, însă, secretarul de stat american a precizat că SUA sunt îngrijorate că Rusia ar putea fi ajutată în mod direct de China cu echipamente militare, relatează CNN.

China a refuzat să condamne acțiunea Rusiei în Ucraina sau să o califice drept invazie și a cenzurat conținutul online din China care este pro-occidental sau nefavorabil Rusiei. Beijingul, deși a declarat că recunoaște suveranitatea Ucrainei, a mai spus că Rusia are preocupări legitime în materie de securitate care ar trebui abordate.

UPDATE ora 01:30 – Avansul forțelor ruse în Ucraina este practic blocat pe mai multe axe în toată țara, afirmă Departamentul american al Apărării. Forțele invadatoare ar fi discutat despre realimentarea trupelor – un semn că au în vedere o acțiune de durată.

„În mod clar, nu au fost pregătiți să fie în poziția în care sunt după trei săptămâni – practic, sunt blocați pe mai multe axe în toată țara, chinuindu-se să se alimenteze cu combustibil, să-și hrănească trupele și să le furnizeze arme și muniții, în timp ce întâmpină o rezistență foarte hotărâtă din partea ucrainenilor”, a declarat joi un înalt oficial al Pentagonului, potrivit BBC.

UPDATE ora 00:30 – Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi că până în acest moment aproape 500.000 de refugiaţi din Ucraina au intrat în România, iar în jur de 80.000 dintre aceştia au rămas pe teritoriul ţării noastre.

„Avem deja aproape 500.000 de refugiaţi (din Ucraina – n.r.) care au intrat în România, în jur de 80.000 care au rămas pe teritoriul României în acest moment. Efortul autorităţilor, împreună cu societatea civilă, împreună cu ONG- urile, împreună cu cetăţenii români, care cu multă empatie au sprijinit tot acest efort, dă rezultate, deci am reuşit până acum să gestionăm acest val de refugiaţi”, a spus Aurescu la Digi24, potrivit Agerpres.

UPDATE ora 00:10 – Oficialii din orașul din sudul Ucrainei spun că până la 90% dintre clădirile din Mariupol au fost distruse de bombardamentele forțelor ruse, care au loc zilnic, potrivit thetimes.co.uk.

Estimările vin în contextul în care echipele de salvare din oraș încearcă să găsească supraviețuitori în ruinele teatrului din Mariupol care a fost atacat în timp ce aproximativ 1.000 de persoane – în principal femei și copii – se ascunseau într-un adăpost anti-bombă, relateaza thetimes.co.uk.

Operațiunile de căutare și salvare sunt în desfășurare pe fondul bombardamentelor puternice din partea forțelor ruse care au loc la periferia orașului.

UPDATE 00:00 – Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) blochează fondurile deținute de compania aeriană rusă Aeroflot, controlată indirect de Vitaly Gennadyevich Savelyev, Mikhail Igorevich Poluboyarinov și Sergey Viktorovich Chemezov.

Este vorba despre reprezentanța companiei în România. Decizia a fost publicată în Monitorului Oficial, relatează Financial Intelligence.