LIVE UPDATE | Rusia invadează Ucraina, ziua 33: Volodimir Zelenski i-a trimis un bilet scris de mână lui Vladimir Putin / Zelenski: Ucraina, pregătită să accepte „garanţiile de securitate şi neutralitate”, doar dacă trupele ruse se retrag din țară/ Risc de contaminare radioactivă declanșat de un incendiu uriaș lângă Cernobîl

LIVE UPDATE | Rusia invadează Ucraina, ziua 33: Volodimir Zelenski i-a trimis un bilet scris de mână lui Vladimir Putin / Zelenski: Ucraina, pregătită să accepte „garanţiile de securitate şi neutralitate”, doar dacă trupele ruse se retrag din țară/ Risc de contaminare radioactivă declanșat de un incendiu uriaș lângă Cernobîl
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28/03/2022, 00:33
Actualizat: 28/03/2022, 21:59

Delegațiile ucraineană și rusă se vor întâlni la Istanbul de luni, 28 martie, până miercuri, 30 martie pentru o nouă rundă de negocieri. Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin au discutat duminică seara pe tema organizării discuțiilor ruso-ucrainene. La rândul său,  Volodimir Zelenski a afirmat, într-un interviu acordat duminică jurnaliștilor ruși independenți, că Ucraina este pregătită să accepte „garanţiile de securitate şi neutralitate și statutul denuclearizat” cerute de Rusia, însă doar în contextul în care trupele ruse se retrag din țară. Între timp, sirenele nu încetează să anunțe, duminică noapte, noi atacuri aeriene în marile orașe ale Ucrainei, inclusiv în Kiev, potrivit CNN. Un uriaș incendiu care a cuprins o suprafață de 10.000 de hectare în jurul „cimitirului radioactiv” de la Cernobîl pune în pericol viața și sănătatea țărilor vecine Ucrainei, avertizează Avocatul Poporului din Ucraina, Liudmila Denisova. Ministerul român al Mediului susține că, deocamdată, vântul bate în favoarea României și că un posibil nor radioactiv ne va ocoli.


Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


UPDATE ora 21:00 – Macedonia de Nord a expulzat cinci diplomați ruși

Macedonia de Nord a declarat cinci diplomaţi ruşi drept persoane indezirabile pe teritoriul său, pe motiv că desfășurau „activități contrare Convenției de la Viena” (tratatul care reglementează raporturile între state), a anunţat luni Ministerul Afacerilor Externe de la Skopje.

Potrivit AFP, cei cinci diplomați ruși au la dispoziţie cinci zile pentru a părăsi teritoriul Macedoniei de Nord.

Decizia guvernului de la Skopje vine după o serie de expulzări recente a unor diplomaţi ruşi și din SUA, Polonia, Bulgaria, Slovacia și ţările baltice, acțiuni care au intervenit după invadarea Ucrainei de către trupele ruse.

UPDATE ora 19:30 – Roman Abramovici și cel puțin doi negociatori ucraineni ar fi fost otrăviți.

Deținătorul echipei de fotbal londoneze Chelsea și, totodată, unul dintre oligarhii apropiați de Vladimir Putin, Roman Abramovici, ar fi fost otrăvit în timpul negocierilor pentru pace dintre Rusia și Ucraina.

Citând The Wall Street Journal, ProSport notează că Roman Abramovici a avut simptome specifice otrăvirii după ce a participat la negocierile dintre Ucraina și Rusia, în aceeași situație fiind și cel puțin doi reprezentanți ai delegației din țara care se află sub asediu.

Finanțatorul echipei de fotbal Chelsea se simte acum mai bine, conform medicilor, iar viața sa nu ar mai fi pusă în pericol.

UPDATE ora 19:00 – Rusia le va interzice cetățenilor din „țări neprietenoase” să mai intre pe teritoriul său

Vladimir Putin dorește restricționarea accesului pe teritoriul rus pentru cetățenii tuturor „țărilor neprietenoase cu Federația Rusă”, între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie. Potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, un decret prezidenţial în acest scop se află în pregătire.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a anunțat luni că se află în pregătire un decret în vederea limitării accesului pe teritoriul rus al cetățenilor țărilor „neprietenoase”, adică acele teritorii care au întreprins acţiuni considerate ostile la adresa Rusiei, companiilor şi cetăţenilor ei.

UPDATE ora 18:20 – „Regimul lui Putin nu poate face față invaziei”. Expert german, previziuni despre sfârșitul războiului din Ucraina

Istoricul german Wolfgang Eichwede, specialist pe problemele Europei de Est, susține că regimul președintelui rus Vladimir Putin s-a „împovărat cu o greutate căreia nu-i va putea face față”, adică războiul din Ucraina care a început din 24 februarie.

Rezistența va fi un factor destabilizator pentru agresor pe termen lung, scrie directorul fondator al Institutului Est-European, într-un articol pentru „Weser-Kurier”.

UPDATE ora 17:35 – Serviciile Secrete din Ucraina dezvăluie gruparea presupușilor ofițeri FSB din Europa

Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a dat publicității o listă cu persoane despre care oficialii de la Kiev susțin că sunt ofițeri de informații ruși care activează în Europa. Pe listă sunt prezente 620 de persoane.

Informația nu a putut fi verificată și din Rusia, iar Moscova nu a făcut declarații pe această temă până la publicarea acestei știri.

UPDATE ora 16:50 – Novaya Gazeta din Rusia își suspendă activitatea, acuzând lipsa libertății de exprimare. Redactorul-șef a donat medalia Premiului Nobel pentru Pace către Fondul ucrainean pentru refugiați.

Roskomnadzor, Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologiei Informației și Mass-Media din Rusia, a pedepsit cu un al doilea avertisment scris publicația Novaya Gazeta, primul fiind ”oficializat” pe data de 22 martie.

Motivul avertismentului l-a constituit presupusa „mențiune a unui ONG-agent străin fără marca”, iar jurnaliștii publicației anunță că vor suspenda apariția până la sfârșitul „operațiunii militare speciale” ordonată de Vladimir Putin în Ucraina.

UPDATE ora 16:10 – Volodimir Zelenski i-a trimis un bilet scris de mână lui Vladimir Putin. Mesagerul ar fi fost nimeni altul decât Roman Abramovici, care încearcă să pună capăt războiului din Ucraina, în contextul în care a fost deja sancționat de Occident.

Patronul lui Chelsea a zburat între Istanbul, Moscova și Kiev pentru a transmite mesaje între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, conform Daily Mail.

Abramovici a încercat să-și salveze averea după ce a fost lovit cu sancțiuni de către Regatul Unit și UE pentru că se află în cercul de apropiați al lui Putin. Activele sale au fost înghețate în Marea Britanie și pe continent.

UPDATE ora 15:00 – Războiul a costat Ucraina, până acum, 565 de miliarde de dolari

Războiul a costat Ucraina până acum 564,9 miliarde de dolari. Este vorba despre pierderi în ceea ce privește infrastructura, recesiunea cu care a început să se confrunte țara, dar și alte pierderi de ordin material, a anunțat luni ministrul Economiei, Iulia Svyrydenko.

Războiul a dus la distrugerea a 8.000 de kilometri de drumuri și 10 milioane de metri pătrați de spații de locuit, a scris Svyrydenko pe o rețea de socializare.

UPDATE ora 14:50 – Negocierile dintre Rusia și Ucraina ar putea începe marți

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este puțin probabil ca negocierile dintre Rusia și Ucraina să înceapă luni, așa cum fusese programat, dar a informat că acestea ar putea începe marți. Negocierile urmează să aibă loc în Turcia, țară care va media discuțiile.

Întâlnirile față în față „permit desfășurarea discuțiilor într-un mod mai concentrat și mai semnificativ”, a spus Peskov.

„Din păcate, nu putem spune că au existat progrese semnificative până acum”, a adăugat el.

UPDATE ora 14:00 – Lavrov: O întâlnire între Putin și Zelenski nu ar fi productivă

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că o întâlnire între președintele Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski ar fi „contraproductivă” în acest moment.

Într-o declarație oferită presei din Serbia, Lavrov a adăugat că orice întâlnire între cei doi lideri ar trebui să aibă loc odată ce ambele părți sunt mai aproape de a ajunge la un acord asupra problemelor-cheie.

În ceea ce privește viitoarele discuții dintre Ucraina și Rusia, care urmează să aibă loc în Turcia, Lavrov a mai spus că ar dori ca negocierile „să fie fructuoase”.

UPDATE ora 12:15 – Oficial ucrainean: Acțiunile „iresponsabile” ale Rusiei la Cernobîl pun în pericol milioane de oameni

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a acuzat Rusia că a comis acte „iresponsabile” și potențial periculoase în jurul centralei de la Cernobîl. Forțele ruse au preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl, unde s-a petrecut cel mai grav accident nuclear din lume, la scurt timp după începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie

UPDATE ora 11:10 – Ucrainenii contraatacă în jurul Harkov

Armata ucraineană a început contraatacul în jurul orașului Harkov, a transmis luni șeful militar regional, Oleg Sinegubov. Sinegubov a informat pe Telegram că rușii au fost respinși duminică în mai multe localități din apropierea celui de-al doilea mare oraș al Ucrainei. „Îi împingem spre graniță”, a spus Sinegubov.

UPDATE ora 10:00 – Putin ar vrea să utilizeze modelul de împărțire Coreea de Nord – Coreea de Sud în Ucraina

Șeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kirilo Budanov, a avertizat că Rusia încearcă să folosească ceea ce el a numit „scenariul coreean” asupra Ucrainei, după ce nu a reușit să preia capitala și să înlăture guvernul legitim, scrie BBC. El a spus că președintele rus Vladimir Putin va încerca să impună o linie care să separe regiunile de est și de sud de restul Ucrainei, deoarece nu va putea cuceri întreaga țară.

UPDATE ora 09:30 – Zelenski: Soldații ruși credeau că vor defila pe Maidan în 3-4 zile

Soldații ruși care au fost trimiși de Kremlin în Ucraina în primul val al invaziei aveau împachetate în bagaje și uniforme militare de paradă, fiind pregătiți să defileze în Piața Maidan în 3-4 zile de la declanșarea invaziei, a dezvăluit președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat unor jurnaliști ruși de la 2 televiziuni, a cărui difuzare a fost ulterior interzisă în Rusia.

UPDATE ora 03:53-  O explozie puternică, urmată de sunetul sirenelor, s-a auzit duminică noapte la Kiev, relatează CNN. Armata ucraineană are sub control situaţia în capitala Kiev şi în zona limitrofă acesteia, dar se teme că Rusia ar putea trece acolo din nou la ofensivă după o regrupare a trupelor acesteia aflată în desfăşurare pe teritoriul Belarusului.

Forțele ruse ar putea să continue ofensiva pe fronturile de sud şi de est, mai ales în Donbas, conform unei evaluări a Statului Major ucrainean prezentată duminică, potrivit Agerpres.

UPDATE ora  01:53 – Distrugerile provocate de atacuri au lăsat populaţia din Cernihov fără apă, încălzire sau electricitate, în timp ce trupele ruse continuă să înconjoare oraşul din nordul Ucrainei.

Infrastructura oraşului a fost distrusă de „luptele active”, dar sunt în curs eforturi de a repara pagubele, a scris pe Telegram şeful administraţiei, Viaceslav Ciaus.

Aprovizionarea cu gaze era încă parţial funcţională, potrivit informaţiilor furnizate duminică de administraţia regională, relatează Agerpres. De mai multe zile trupele ruse au înconjurat oraşul Cernihov. Un drum cheie din acest oraş, situat în apropierea graniţelor cu Rusia şi Belarus, duce la Kiev.

UPDATE ora 01:10 – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică seara că mai mulţi oameni de afaceri ruşi s-au oferit să doneze bani pentru a ajuta Ucraina, inclusiv pentru a sprijini armata. Printre aceștia s-ar număra miliardarul Roman Abramovici, un prieten apropiat al lui Vladimir Putin, potrivit președintelui ucrainean.

Zelenski a spus că a primit „semnale” din partea mai multor oameni de afaceri ruşi, printre care miliardarul Roman Abramovici, un prieten apropiat al lui Vladimir Putin vizat de sancţiunile Uniunii Europene şi ale Marii Britanii, relatează Agerpres.

„Am primit semnale de la el şi de la alţi câţiva oameni de afaceri, care ne propuneau: „putem ajuta într-un fel sau altul, putem face ceva? Unii au spus că sunt gata să ajute la reconstruirea ţării după război. Suntem pregătiţi să ne transferăm afacerile în Ucraina, locuim în Anglia sau undeva în Elveţia, ne dorim. Dar ce putem face pentru a nu mai figura pe lista sancţiunilor?” ar fi transmis oamenii de afaceri din Rusia autorităților ucrainene, potrivit lui Volodimir Zelenski.

„Anumite persoane nu vor să îşi dea numele şi spun că vor să ne ajute armata, fiind în acelaşi timp cetăţeni ai Federaţiei Ruse”, a continuat el.

UPDATE ora 00:25 – Avocatul Poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, a anunțat că 10.000 de hectare de pădure ard în zona de excluziune de lângă fosta centrală nucleară de la Cernobîl. Ea a subliniat că prezența forțelor ruse, care au cucerit centrala din prima zi a invaziei, împiedică lichidarea incendiilor, iar Ucraina, Belarusul, dar și alte state europene, se confruntă cu riscul unei contaminări radioactive.

Autorităţile române şi cele europene monitorizează evoluţia efectelor produse de incendiile din regiunea Cernobîl, iar circulaţia aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„Autorităţile române monitorizează împreună cu cele europene evoluţia efectelor produse de incendiile din pădurile din apropierea zonei Cernobîl. Ca urmare a evaluărilor specialiştilor europeni, circulaţia aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat”, precizează MMAP pe pagina de Facebook, în contextul „apariţiei unor materiale de presă privind incendiile din regiunea Cernobîl”

UPDATE ora 00:10 – Chestiunea neutralităţii Ucrainei, unul dintre punctele centrale ale negocierilor cu Rusia, este un aspect „studiat în profunzime” de negociatorii ucraineni, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat, duminică, unor mass-media ruse independente și publicat pe pagina Administrației Prezidențiale a Ucrainei.

Zelenski a menţionat printre altele că doreşte să coopteze şi ţările vecine, inclusiv România, într-un acord cu Rusia privind protejarea limbilor minorităţilor.

Unul dintre elementele negocierilor priveşte ”garanţiile de securitate şi neutralitate, statutul denuclearizat al Statului nostru”, a spus Zelenski în interviul tradus de Agerpres. ”Suntem pregătiţi să-l acceptăm. Acest punct al negocierilor (…) este în discuţie, este studiat în profunzime”, a indicat el.

UPDATE ora 00:00 – Delegațiile ucraineană și rusă se vor reuni în Turcia la începutul săptămânii, de luni până miercuri, pentru o nouă rundă de negocieri față în față, a anunțat duminică unul dintre negociatorii ucraineni, David Arahamia.

”Preşedintele (turc Recep Tayyip) Erdogan şi şeful statului rus (Vladimir) Putin au convenit asupra desfăşurării unei viitoare runde de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană la Istanbul”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei turce transmis duminică seară.

Cei doi şefi de stat au discutat despre procesul de negociere şi preşedintele Erdogan i-a transmis omologului său rus că Turcia este pregătită să-şi aducă ”toată contribuţia necesară” în vederea convenirii unei încetări a focului în Ucraina şi ”îmbunătăţirii situaţiei umanitare în regiune”.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...