LIVE UPDATE | Ziua 35 a războiului din Ucraina: Statul Major al Armatei ucrainene spune că angajamentul Rusiei de a se retrage din Kiev și Cernihiv este menit să inducă în eroare / Peskov: Nu am observat „nimic cu adevărat promițător” în cadrul negocierilor

Publicat: 30 03. 2022, 09:21
Actualizat: 31 03. 2022, 00:05
Sursa foto: Profimedia

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 35, iar situația din țara vecină rămâne incertă, în pofida discuțiilor de pace care au început marți la Istanbul.

Rusia a anunțat marți că va „reduce drastic” activitatea militară în afara Kievului și Cernihivului, însă autoritățile ucrainene nu sunt foarte încrezătoare în această promisiune. Moscova a anunțat că se va concentra de acum pe operațiunile din regiunea Donbas.

„Ucrainenii nu sunt naivi”, a spus președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, după anunțul Moscovei.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că angajamentul de retragere este mai degrabă menit să inducă în eroare forțele ucrainene, arată BBC.

Evoluția situației din Ucraina în ultimele ore

  • Există motive de optimism în ceea ce privește discuțiile de pace purtate la Istanbul, după ce Rusia a anunțat că va „reduce drastic operațiunile de luptă” la Kiev și Cernihiv „pentru a stimula încrederea reciprocă”.
  • Oficialii ucraineni și americani sunt sceptici și avertizează că Rusia încă reprezintă o amenințare pentru Kiev și alte părți ale Ucrainei.
  • Statul Major al Armatei ucrainene susține că promisiunea Rusiei de a reduce operațiunile militare în jurul Kievului și a orașului Cernihiv are ca scop inducerea în eroare a forțelor ucrainene. În pofida angajamentului Rusiei, au fost semnalate bombardamente puternice la periferia capitalei Kiev.
  • Unii specialiști susțin că negocierile de pace ar putea eșua pentru că nu au fost abordate cauzele care stau la baza conflictului.
  • Cu toate că negocierile de pace au înregistrat progrese, luptele au continuat în Ucraina. Un atac asupra unei clădiri administrative din Mykolaiv a dus la moartea a cel puțin 12 persoane.

Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


UPDATE 23:20 – Negociatorul-șef al Rusiei în negocierile de pace cu Kievul, Vladimir Medinski, afirmă că Ucraina este dispusă să accepte „cerințele fundamentale” ale Rusiei, relatează Interfax.

„Ucraina și-a declarat disponibilitatea de a îndeplini acele cerințe fundamentale asupra cărora Rusia a insistat în ultimii ani. Dacă aceste obligații sunt îndeplinite, atunci amenințarea creării unui punct de sprijin NATO pe teritoriul ucrainean va fi eliminată”, a declarat Medinski, miercuri seara, la televiziunea Rossiya 24.

El a adăugat că Ucraina a formulat aceste teze în scris și le-a prezentat delegației ruse la discuțiile de la Istanbul de marți.

UPDATE 22:50 – Roman Abramovici ar fi cenzurat de presa de stat rusă după ce ar fi fost otrăvit.

Măsura de a-l elimina pe oligarh din relatările televiziunilor şi agenţiilor de ştiri vine după ce s-ar fi dovedit că a fost „otrăvit” cu un agent chimic de război.

Dezvăluirea privind eliminarea lui Abramovici – considerat de ani de zile ca având legături cu Vladimir Putin şi sancţionat de Marea Britanie şi UE din cauza războiului – a fost făcută de Ksenia Sobchak, principala femeie politician de opoziţie din Rusia, care este şi o jurnalistă de televiziune proeminentă, relatează The Mirror.

UPDATE 22:10 – Rusia ar fi trimis avioane „înarmate nuclear” în spaţiul aerian al Suediei. „A fost un act deliberat de intimidare”

Patru avioane ruseşti, două avioane de atac Sukhoi 24 escortate de două avioane de luptă Sukhoi 27, au decolat de la baza aeriană Kaliningrad înainte de incursiunea din 2 martie, fiind echipate cu arme nucleare, „lucru pe care piloţii ruşi nu aveau nicio problemă să-l arate”, anunţă televiziunea suedeză TV4 News. Potrivit sursei citate, „a fost un act deliberat de intimidare”.

UPDATE ORA 20:20 – Ucraina negociază cu România posibilitatea de a-și exporta produsele agricole prin portul Constanța

Ucraina dezbate cu România posibilitatea ca produsele agricole ucrainene să fie exportate prin intermediul portului Constanța, având în vedere faptul că invazia rusească a blocat porturile ucrainene, a transmis, miercuri, ministerul ucrainean al agriculturii.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale şi uleiuri vegetale, are suficiente stocuri pentru a-şi asigura necesarul alimentar pentru doi ani, însă pierde 1,5 miliarde de dolari în fiecare lună din cauza incapacităţii de a exporta produse agricole, după ce Rusia a invadat-o și i-a blocat principalele porturi maritime, se arată în comunicatul Ministerului ucrainean al Agriculturii.

În plus, incapacitatea Ucrainei de a mai exporta produse agricole riscă să provoace perturbări puternice în ce privește securitatea alimentară, mai ales în unele țări sărace.

UPDATE ORA 19:00 – Un deputat rus a cerut declanșarea unui atac nuclear. A fost dat în urmărire internațională

Parchetul General al Azerbaidjanului l-a dat în urmărire internațională pe deputatul rus Mihail Deleaghin, după ce a cerut atacarea cu arme nucleare a țării pentru a-i distruge infrastructura energetică și industria petrolieră, relatează Interfax.

Procurorii azeri l-au pus sub acuzare pe Deleaghin pentru trei infracțiuni prevăzute în Codul Penal din această țară:

  • incitare la un război de agresiune ;
  • terorism și incitare la ură națională;
  • socială și religioasă.

UPDATE ORA 18:45 – China, după vizita lui Lavrov: Ducem legăturile cu Rusia la un nivel și mai înalt, într-o nouă eră

„Moscova și Beijingul sunt „mai hotărâte” să dezvolte legăturile bilaterale și să stimuleze cooperarea”, a declarat, miercuri, ministrul chinez de externe, Wang Yi, în urma unei întâlniri în estul Chinei cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în contextul crizei din Ucraina, informează Reuters.

Cei doi au condamnat, de asemenea, ceea ce au numit sancțiunile occidentale ilegale și contraproductive impuse Moscovei, din cauza acțiunilor sale în Ucraina, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

UPDATE ORA 18:00 – Putin a ajuns cea mai detestată persoană din istoria internetului

Invadarea Ucrainei și războiul pornit au făcut din preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, persoana cu cea mai proastă reputaţie din istoria internetului, care este „inundat” cu mii de ştiri şi mesaje de dispreţ la adresa şefului de la Kremlin, arată informaţiile date publicităţii miercuri de Observatorul Spaniol de Internet, citat de EFE.

Potrivit sursei citate, din 24 februarie, când Putin a decis să invadeze Ucraina, s-au acumulat peste 12 milioane de ştiri negative, mii de tweet-uri şi înregistrări video critice care s-au „viralizat” pe mai multe reţele sociale, etichete sau hashtag-uri şi numeroase campanii de marketing pentru vânzarea de tricouri sau obiecte prin care este exprimată respingerea faţă de invazia rusă şi faţă de Putin, potrivit Observatorului Spaniol de Internet, entitate privată creată în urmă cu 20 de ani şi care este specializată în analizarea tendinţelor şi fenomenelor care au legătură cu reţeaua de internet.

UPDATE ORA 17:00 – Solda promisă de Rusia soldaților sirieni, pentru a lupta în Ucraina. În caz de deces pe front, familiile lor primesc o sumă fabuloasă

Autorităţile de la Moscova intenționează să apeleze la ajutorul țărilor „prietenoase„ pentru războiul din Ucraina, astfel că au întocmit liste cu aproximativ 40.000 de militari din armata siriană şi din miliţiile aliate, soldaţi care ar fi gata oricând să intre în luptă.

Solda pentru un militar sirian ar fi de aproximativ 6.500 de dolari pe lună. Jurnaliştii de la BBC au stat de vorbă cu un astfel de luptător care le-a declarat, sub protecţia anonimatului, că familia sa s-a opus categoric unei eventuale plecări pe front, doar că rudele sale ar primi 48.000 de dolari, dacă el moare pe front.

UPDATE ORA 16:20 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vorbi în Parlamentul României

Volodimir Zelenski va vorbi în Parlamentul României, cel mai probabil săptămâna viitoare, a anunțat, miercuri, președintele Senatului, Florin Cîțu, care a făcut anunțul printr-o postare pe Twitter, în care îl citează pe premierul ucrainean, Denis Şmigal.

„Președintele Zelenski va susține un discurs în Parlamentul României. Ca președinte al Senatului, voi face demersuri ca acest eveniment să aibă loc săptămâna viitoare. Ucraina are susținerea mea totală”, a scris Florin Cîțu, pe Twitter.

UPDATE ORA 16:15 – Dmitri Peskov nu este, deocamdată, încrezător în discuțiile de pace

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Rusia nu a observat „nimic cu adevărat promițător” în cadrul discuțiilor de pace de la Istanbul. El a adăugat că „mai este mult de muncă” până la semnarea unui eventual acord.

Cu toate acestea, el a salutat decizia Kievului de a-și exprima în scris solicitările față de Moscova, precum și concesiile pe care Ucraina este dispusă să le facă pentru încetarea conflictului.

În timpul discuțiilor de marți, Ucraina a propus să devină stat neutru în schimbul unor garanții de securitate.

UPDATE ORA 16:10 – Rusia amenință că va cere plata în ruble și pentru petrol, cereale și metale

Președintele Dumei de Stat din Rusia, Viaceslav Volodin, a avertizat miercuri Uniunea Europeană că, dacă dorește gaz natural rusesc, atunci va trebui să plătească în ruble și a avertizat că exporturile de petrol, cereale, metale, îngrășăminte, cărbune și cherestea ar putea, în curând, să trebuiască să fie plătite tot în ruble.

După ce Occidentul a impus Rusiei sancțiuni ca răspuns la războiul din Ucraina, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ca gazele naturale exportate către Europa sau Statele Unite să fie plătite în moneda țării sale.

UPDATE ORA 15:00 – Senatorul Marius Humelnicu: „Dincolo de interesele şi ambiţia lui Putin, criza umanitară se adânceşte. Această nenorocire trebuie să înceteze!”

Vladimir Putin s-a ferit să folosească termenul de „război”, după ce a ordonat armatei ruse să invadeze Ucraina, promovând, cu obstinație, sintagma „operațiune militară specială”.

Senatorul Marius Humelnicu citește această sintagmă într-o „cheie aparte” și spune că Putin încearcă, practic, să capete o susținere considerabilă din partea poporului său, iar totul face parte din „arsenalul” propagandei și al „manipulării informaționale”.

UPDATE ORA 14:40 – Risc de explozie la centrala de la Cernobîl. Armata ucraineană le cere rușilor să se retragă din zonă

Armata Ucrainei atrage atenția asupra faptului că unele muniții aflate în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl ar putea exploda, ceea ce ar putea produce un dezastru.

Astfel, autoritățile ucrainene cer ca armata rusă, care a ocupat centrala la scurt timp de la începutul războiului din Ucraina, să se retragă din zonă, a spus vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

UPDATE ORA 13:00 – Trump îi cere lui Putin să publice informații despre relațiile lui Hunter Biden cu oligarhii din Europa de Est

Fostul președinte Donald Trump îi cere liderului rus Vladimir Putin să publice orice informații pe care le deține despre relațiile lui Hunter Biden cu oligarhii din Europa de Est.

Într-un interviu acordat emisiunii de televiziune Just the News de la Real America’s Voice difuzată marți, fostul președinte a citat un raport al Senatului din 2020 care a dezvăluit că oligarhul rus Yelena Baturina, pe atunci soția primarului Moscovei, a oferit 3,5 milioane de dolari în urmă cu un deceniu unei companii co-fondată de fiul președintelui Joe Biden.

UPDATE ORA 11:30 – Guvernatorul din Cernihiv spune că forțele ruse nu se retrag

Guvernatorul regiunii Cernihiv din nordul Ucrainei, Viaceslav Chaus, a spus miercuri că nu vede nicio reducere a numărului de atacuri rusești, în ciuda promisiunii Moscovei de a reduce operațiunile militare în zonă.

Chaus a spus că forțele ruse „au efectuat lovituri asupra orașului Nizhyn, inclusiv raiduri aeriene, iar Cernihiv a fost atacat toată noaptea”.

UPDATE ORA 09:40 – Soldatul ucrainean care strigat „du-te naibii” către o navă rusă în asediul de pe Insula Șerpilor a fost decorat

Roman Hrybov, soldatul ucrainean care a spus celebra insultă „navă de război rusească, du-te naibii” în timp ce apăra Insula Șerpilor este în viață și a fost decorat pentru serviciile sale. Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că Hrybov a fost eliberat din captivitate și acum este acasă la Cerkasi.