Războiul din Ucraina intră de luni, 18 septembrie, în ziua cu numărul 572. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.
Rusia și Ucraina se vor confrunta luni în fața Curții Internaționale de Justiție, într-un caz care se concentrează în jurul poziției Moscovei, anume aceea că invazia sa în Ucraina a fost determinată de nevoia de a preveni un genocid.
Ucraina a adus cazul în fața celei mai înalte instanțe a Națiunilor Unite la doar câteva zile după invazia din 24 februarie 2022.
Printre altele, Kievul susține că Federația Rusă abuzează de dreptul internațional atunci când susține că invazia este justificată de necesitatea prevenirii unui presupus genocid în estul Ucrainei. Oficiali Moscovei continuă să acuze autoritățile de la Kiev de comiterea unui genocid în rândul populației ruse din Donbas.
Astfel, Rusia dorește ca acest caz să fie respins și se opune jurisdicției pe care o are Curtea Internațională de Justiție (CIJ).
Audierile, programate să se desfășoare până la data de 27 septembrie, nu vor aprofunda fondul cauzei, ci se vor concentra pe argumente juridice privind jurisdicția.
Federația Rusă insistă că Ucraina folosește acest caz ca pe o modalitate ocolitoare de a obține o decizie privind legalitatea generală a acțiunii sale militare.
Trebuie precizat că Ucraina a depășit deja un obstacol, deoarece instanța a decis în favoarea sa într-o hotărâre preliminară, în luna martie a anului trecut. Pe baza acesteia, instanța a dispus Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare în Ucraina.
În cadrul audierilor de luni, instanța CIJ va audia și alte delegații, din 32 de state, toate susținând argumentul Ucrainei potrivit căruia Curtea Internațională de Justiție are competența de a avansa cu judecarea acestui caz.
Între timp, pe front, lucrurile par neschimbate față de ultimele zile, în sensul că armata ucraineană continuă să bombardeze puternic teritoriul Federației Ruse, lovind inclusiv în regiunea Moscova.
În noaptea de duminică spre luni, 18 septembrie, rușii au anunțat doborârea mai multor drone ucrainene în Crimeea, în regiunea Moscova, precum şi în Belgorod şi Voronej, zone aproape de granița comună a celor două țări.
„Au fost interceptate drone în zonele de vest, sud-vest, nord-vest şi est ale Peninsulei Crimeea, districtele Istra (vest) şi Domodedovo (sud) în regiunea Moscova, regiunile Belgorod şi Voronej (sud-vest)”, a detaliat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, fără să precizeze numărul de aparatelor distruse ori să raporteze pagube sau victime deocamdată.
În replică, „atelierele de producţie ale uzinei de blindate din Harkov, unde s-au efectuat lucrări de reparaţii şi restaurare a vehiculelor blindate ale Forţelor armate ale Ucrainei, au fost lovite de un tir de rachete”, au mai transmis rușii.
Anterior, şeful administraţiei militare ucrainene din Harkov, Oleg Sinegubov, raportase pe Telegram că o întreprindere din oraş a fost lovită de „patru rachete ghidate S-300” şi că în zonă a izbucnit un incendiu puternic.
Harkov este la sud de Belgorod, regiune din Rusia.
Apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă în regiunea Moscova şi alte şase care se îndreptau spre Peninsula Crimeea.
Șeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, dă asigurări că, în pofida a ceea ce se spune, contraofensiva ucraineană „nu a eşuat”. Totuși, el admite că drumul spre o victorie definitivă a Kievului în conflictul cu Rusia este, în continuare, unul foarte lung.
Milley a făcut afirmațiile într-un interviu difuzat de CNN.
În iunie, după ce a primit arme occidentale şi a pregătit noi batalioane de soldați, Ucraina a lansat o contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor anexate de Federația Rusă.
„Ştiu că unii observatori afirmă că această ofensivă a eşuat. Ea nu a eşuat”, a declarat generalul american.
„Această ofensivă, deşi lentă, mai lentă decât era prevăzut, a rămas constantă. Ucrainenii încă dispun de o forţă de lovitură importantă” – generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme al SUA
Totuși, generalul a recunoscut că „va dura mult timp” până când președintele Volodimir Zelenski își va îndeplini obiectivul, acela de „de a-i da afară din țară pe toţi ruşii”.
În altă ordine de idei, Zelenski va fi primit joi, 21 septembrie, la Casa Albă pentru noi discuţii cu preşedintele Joe Biden privind sprijinul acordat Kievului. Această vizită intervine într-un moment în care Congresul american dezbate un nou pachet de 24 de miliarde de dolari ca ajutor militar pentru Ucraina.
IGSU a emis în noaptea de duminică spre luni un mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din zona de nord a județului Tulcea, care vizează posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian.
Potrivit ISU Tulcea, mesajul a fost unul de informare și prevede recomandări de protecție pe care locuitorii din zonele vizate trebuie sa le ia în cazul în care aceste obiecte cad în apropierea zonelor locuite.
Mesajul Ro-Alert a fost transmis pentru zona de nord a județului Tulcea și zona de frontieră din municipiul Galați, respectiv plaja Cotul Pisicii către Vama Giurgiulești.