LIVE UPDATE | Ziua 574 de război: Depozite industriale din Liov, aruncate în aer de ruși / România, parte implicată în procesul de la CIJ

LIVE UPDATE | Ziua 574 de război: Depozite industriale din Liov, aruncate în aer de ruși / România, parte implicată în procesul de la CIJ
Ziua 574 de război: Depozite industriale din Liov, aruncate în aer de ruși / Sursa FOTO: rawpixel.com
Publicat: 20/09/2023, 09:02

Războiul din Ucraina intră de miercuri, 20 septembrie, în ziua cu numărul 574. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Cel puțin nouă persoane au fost ucise în atacurile rusești de marți, care au țintit mai ales orașul Liov.

Ținta rușilor: uriașele depozite din Liov

Aici, lovituri succesive cu drone au incendiat uriașele depozite industriale pe care Ucraina le deținea. Potrivit Kievului, s-au pierdut ajutoarele umanitare primite din Occident și care ar fi fost ținute în aceste depozite.

Șase dintre victimele atacurilor rusești au fost ucise de o bombă teleghidată care a lovit orașul Kupiansk, din nord-estul țării, a declarat guvernatorul regional, Oleh Synehubov. El a descris atacul drept „o crimă militară împotriva populației civile din regiunea Harkov”.

Un bărbat a fost ucis în atacul cu dronă asupra orașului Lviv, iar două persoane, inclusiv un polițist, au fost ucise în bombardamentul asupra orașului Herson, din sud.

Acestea au fost cele mai recente dintre numeroasele atacuri efectuate de Rusia de când a trimis trupe în Ucraina, în urmă cu aproape 19 luni.

România, stat intervenient la Haga, în fața CIJ

România participă miercuri, la Haga, în fața Curții Internaționale de Justiție, în calitate de stat intervenient, la pledoariile orale în cazul acuzațiilor de genocid în temeiul Convenției privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid.

Procesul este inițiat de Ucraina împotriva Federației Ruse.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), din rațiuni de eficiență și de bună administrare a justiției, având în vedere pozițiile juridice extrem de apropiate în această speță și numărul foarte mare de intervenienți, România împreună cu Belgia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg și Suedia vor prezenta o pledoarie comună.

Etapa procedurală curentă privește examinarea obiecțiilor preliminare formulate de Federația Rusă cu privire la competența Curții în această speță.

„Faza orală a procedurilor este organizată în continuarea etapei scrise, în contextul căreia România a transmis Curții, la 3 iulie 2023, observații scrise, cu scopul de a sprijini determinarea competenței Curții de a soluționa acest caz. La audieri participă o delegație condusă de directorul general pentru afaceri juridice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, desemnat drept co – Agent al României în fața CIJ în acest caz. Ministerul Afacerilor Externe subliniază că participarea la aceste proceduri reflectă importanța acordată de România respectării Convenției privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid, precum și încrederea în rolul Curții Internaționale de Justiție, organul judiciar principal al ONU, pentru clarificarea corectei interpretări și aplicări a prevederilor Convenției”, transmite, miercuri, MAE într-un comunicat de presă.

Stoltenberg vrea mai multe arme pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, la New York, că Ucraina are nevoie urgentă de apărare antiaeriană, inclusiv de muniţie, piese de schimb şi întreţinere pentru sistemele militare actuale.

Stoltenberg a spus că războiul este unul de uzură și nu se poate vorbi de un impas, având în vedere câştigurile pe care Ucraina le-a obţinut prin contraofensiva începută în iunie.

„Dacă vrem încheierea războiului, dacă vrem o pace justă şi de durată, atunci sprijinul militar pentru Ucraina este calea corectă”, a spus Stoltenberg, aflat la New York pentru Adunarea Generală anuală a ONU, citat de agenția Bloomberg.

„Ucraina are nevoie de multe tipuri diferite de sprijin. Este o nevoie urgentă de apărare aeriană, nu doar de sisteme noi, ci şi de muniţie, mentenanţă, piese de schimb… Vedem că apărarea aeriană salvează vieţi în fiecare zi în Ucraina şi trebuie să susţinem sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei” – Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO a refuzat să spună câte runde de muniţie pot livra anual aliaţii NATO sau când exact vor fi livrate Kievului avioanele F-16.

„Aliaţii lucrează din greu pentru a pregăti piloţii F-16 cât mai repede posibil. F-16 transmite un mesaj de sprijin pe termen lung. Suntem pregătiţi pe termen lung, trebuie să transmitem un mesaj că preşedintele Putin nu ne poate face să stăm şi să aşteptăm”, a mai zis Stoltenberg.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
EXCLUSIV! Prietena lui Andrei Versace, dezvăluiri cutremurătoare după moartea lui: ”Nu și-a pus capăt zilelor!...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Oamenii de știință au descoperit, în sfârșit, cheia pentru combaterea cancerului pancreatic