Războiul din Ucraina intră de luni, 2 octombrie, în ziua cu numărul 586. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.
Primul-ministru al Marii Britanii afirmă că nu există planuri de a desfășura instructori militari în Ucraina, așa cum anunțase ministrul Apărării.
Grant Shapps, ministrul britanic al Apărării, numit în această funcție în septembrie, a declarat într-un interviu acordat ziarului The Sunday Telegraph că dorește să trimită instructori militari în Ucraina, care să ajute la pregătirea soldaților lui Zelenski.
La câteva ore după publicarea interviului, premierul Rishi Sunak a reacționat insistând că nu există planuri de a trimite trupe britanice în Ucraina, scrie Reuters.
„Ceea ce spunea secretarul Apărării era că ar putea fi posibil ca, într-o zi, în viitor, să facem o parte din această instruire în Ucraina”, a încercat să repare gafa ministrului premierul britanic, vorbe aruncate presei la Manchester, înainte de startul conferinței anuale a Partidului Conservator, aflat la guvernare.
„Dar asta este ceva pe termen lung, nu aici și acum. Nu există soldați britanici care vor fi trimiși să lupte în conflictul actual” – Rishi Sunak, premierul Marii Britanii
Până în prezent, Marea Britanie și aliații săi au evitat să aibă o prezență militară oficială în Ucraina de teama izbucnirii unui unui conflict direct cu Rusia.
Trebuie precizat că Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate de la Moscova, a transmis, imediat după anunțul ministrului britanic al Apărării, că toți soldații trimiși de Londra în Ucraina pot fi ținte legitime pentru forțele rusești.
În cel mai recent discurs al său, Volodimir Zelenski a declarat că nimic nu va slăbi lupta ţării sale împotriva Rusiei. Vorbele sale vin la o zi după ce Congresul SUA a adoptat un proiect de lege de finanţare temporară care omite ajutorul pentru Ucraina.
Nimeni nu va putea pune capăt stabilităţii, rezistenţei, forţei şi curajului Ucrainei, a spus Zelenski, care a adăugat că Ucraina va înceta să reziste şi să lupte doar în ziua victoriei: „Pe măsură ce ne apropiem de aceasta în fiecare zi, spunem – Vom lupta atât timp cât este nevoie!”.
Potrivit agenției Reuters, Joe Biden face presiuni asupra republicanilor să susțină un proiect de lege care oferă mai mult ajutor Ucrainei. Liderul de la Casa Albă a vorbit după ce Congresul a adoptat un proiect de lege provizoriu care a prelungit finanțarea Guvernului pentru mai mult de o lună și a evitat un blocaj care i-ar fi lăsat fără salariu pe majoritatea celor peste 4 milioane de angajați ai guvernului federal și ar fi tăiat o gamă largă de servicii.
Proiectul de lege, care durează până la 17 noiembrie, nu include ajutor pentru Ucraina.
Statele Unite au fost un susținător major al Ucrainei în lupta cu Rusia, iar Joe Biden a încercat să mobilizeze toată planeta, precum și populația din America, pentru a menține acest sprijin.
„Nu putem permite sub nicio formă ca sprijinul Americii pentru Ucraina să fie întrerupt. Mă aștept pe deplin ca «speakerul» (n.r. – șeful Camerei Reprezentanților) să își mențină angajamentul de a asigura trecerea și sprijinul necesar pentru a ajuta Ucraina” – Joe Biden
Biden l-a asigurat pe Zelenski, în timpul vizitei la Washington de luna trecută, că sprijinul puternic al SUA va fi menținut, în ciuda opoziției parlamentarilor republicani.