LIVE | Ziua 116 de război: Conflictul din Ucraina ar putea dura ani, afirmă șeful NATO / „Militarii trebuie să se pregătească să lupte din nou în Europa”, spune noul șef al Armatei britanice
Luptele aprige din Ucraina au ajuns în ziua cu numărul 116. „Conflictul ar putea dura ani de zile”, a declarat duminică șeful NATO. Rusia și-a intensificat atacurile după ce Uniunea Europeană a recomandat ca Ucraina să devină candidat la aderarea la blocul comunitar. Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că „Ucraina va câștiga cu siguranță”, în timpul unei călătorii de lucru în orașul Mykolaiv, aflat în sudul țării.
Cele mai importante evenimente ale zilei
UPDATE ora 15:00 – Noul șef al armatei britanice: Militarii trebuie să se pregătească să lupte din nou în Europa
Armata britanică trebuie să se pregătească să lupte din nou în Europa, a spus noul șef al militarilor din Marea Britanie, potrivit BBC, citat de Mediafax.
Noul șef al armatei britanice a trimis un mesaj de îmbărbătare trupelor sale. El le-a transmis militarilor să fie gata să facă față amenințării reînnoite din partea Rusiei, în urma invaziei acesteia în Ucraina.
Într-o scrisoare adresată „tuturor gradelor și funcționarilor”, generalul Sir Patrick Sanders subliniază amenințarea reprezentată de Rusia și subliniază faptul că este primul șef al Statului Major General „din 1941 încoace care preia comanda armatei în umbra unui război terestru în Europa care implică o mare putere continentală”.
Generalul Sanders mai spune că „invazia Rusiei în Ucraina subliniază scopul nostru principal – de a proteja Regatul Unit și de a fi gata să luptăm și să câștigăm războaie pe uscat – și întărește cerința de a descuraja agresiunea rusă prin amenințarea cu forța”.
UPDATE ora 12:50 – Sursă britanică: militarii ruși refuză să respecte ordinele, dezertează și se ceartă cu superiorii
Tensiunile în armata rușilor sunt în creștere, iar numeroși militari refuză să respecte ordinele ofițerilor sau dezertează, susține Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit Sky News, citat de Mediafax.
În interiorul unitățile rusești sunt chiar și confruntări armate între soldați și ofițerii lor, spune Ministerul Apărării.
Potrivit acestuia, moralul rușilor „rămâne probabil deosebit de tulburat”, fiind unități întregi care refuză să respecte ordinele.
Problemele de moral îi împiedică pe ruși să-și atingă obiectivele stabilite de conducerea Rusiei în ceea ce privește războiul din Ucraina.
„De asemenea, este posibil ca mulți membri ai personalului rus de toate gradele să rămână confuzi în ceea ce privește obiectivele războiului. Problemele de moral din forțele rusești sunt probabil atât de semnificative încât limitează capacitatea Rusiei de a atinge obiectivele operaționale”, precizează reprezentanții ministerului britanic.
UPDATE ora 11:40 – Cei doi lideri ai luptătorilor de la Azovstal au fost duși în Rusia
Doi foști lideri ai luptătorilor ucraineni care au apărat uzina Azovstal din Mariupol au fost transferați în Rusia, unde urmează să fie anchetați, informează agenția de stat rusă TASS, preluată de Reuters.
Este vorba despre Sviatoslav Palamar, adjunctul comandantului batalionului Azov și Serhii Volinski/Serghei Volina, șeful Brigăzii 36 de pușcași marini ai armatei ucrainene.
UPDATE ora 10:30 – Depozit de combustibil în estul Ucrainei, distrus în urma unui atac aerian
Rachetele rusești au distrus un depozit de combustibil în estul Ucrainei, provocând moartea unei persoane, anunță un oficial ucrainean citat de Reuters.
Un depozit de combustibil din orașul Novomoskovsk din estul Ucrainei a explodat duminică, provocând moartea unei persoane și rănirea a două.
Depozitul a fost lovit sâmbătă de trei rachete rusești, a declarat șeful administrației regionale. În total, 11 persoane au fost rănite, a spus Valentyn Reznichenko, transmite Mediafax.
În momentul exploziei, pompierii încercau să stingă un incendiu provocat de atacul cu rachete, la aproximativ 14 ore după ce depozitul fusese lovit, a declarat Reznichenko duminică dimineață.
Novomoskovsk se află la nord-est de Dnipro, capitala regională.
UPDATE ora 09:00 – „Ucraina va câștiga cu siguranță”, spune Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite în Mykolaiv
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că „Ucraina va câștiga cu siguranță”, în timpul unei călătorii de lucru în orașul Mykolaiv, aflat în sudul țării, în timp ce luptele dure continuă în estul țării.
„Bărbații noștri curajoși. Fiecare dintre ei lucrează fără probleme”, a spus el. „Cu siguranță vom rezista! Vom câștiga cu siguranță. ”
Forțele ruse au ajuns la periferia Mykolaivului la începutul lunii martie, dar au fost apoi respinse la marginile de est și de sud ale regiunii, unde luptele aprige continuă.
UPDATE ora 08:00 – NATO avertizează cu privire la un război de lungă durată în Ucraina
Războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile, a declarat duminică șeful NATO. Rusia și-a intensificat atacurile după ce Uniunea Europeană a recomandat ca Ucraina să devină candidat la aderarea la blocul comunitar.
Jens Stoltenberg a declarat că furnizarea de armament de ultimă generație pentru trupele ucrainene ar spori șansele de a elibera regiunea Donbas de sub controlul Rusiei, potrivit ziarului german Bild am Sonntag.
„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei. Chiar dacă costurile sunt ridicate, nu doar pentru sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente”, a declarat Stoltenberg, secretarul general al alianței militare, citat de Mediafax.
Premierul britanic Boris Johnson, care vineri a vizitat Kievul, a vorbit despre pregătirile pentru un război de lungă durată.
Acest lucru înseamnă că „Ucraina primește arme, echipamente, muniții și pregătire mai rapid decât invadatorul”, a scris Johnson într-un articol publicat în Sunday Times din Londra.
UPDATE ora 07:00 – Olena Zelenska: Jumătate dintre ucrainenii de astăzi trăiesc separat de familiile lor. Aceasta este una dintre cele mai dificile încercări din timpul războiului
Prima Doamnă a Ucrainei Olena Zelenska a acordat un interviu ziarului britanic The Guardian, în care a vorbit, în special, despre situaţia familiilor ucrainene în timpul războiului.
„Jumătate dintre ucrainenii de astăzi trăiesc separat de familiile lor. Aceasta este una dintre cele mai dificile încercări din timpul războiului”, a spus ea, citată de News.ro.
Soţia preşedintelui a mai informat despre programul de sprijin psihologic pentru cetăţenii Ucrainei, lansat la iniţiativa ei: „Ucrainenii nu sunt obişnuiţi să ceară ajutor de la psihologi. Tindem să ignorăm depresia sau anxietatea. Dar acum toţi trebuie să ne reconsiderăm aceste stereotipuri. .Şi va fi nevoie de o mare campanie de informare pentru a demonstra oamenilor că nu este vina lor că au nevoie de ajutor psihologic acum. Este necesar să lucrezi pentru el şi există un loc unde să lucrezi pentru asta”.