LIVE | Ziua 118 de război: Premiu Nobel pentru Pace câștigat de jurnalistul rus Dmitri Muratov, vândut la licitație cu 103,5 milioane de dolari/ Banii vor ajunge la copiii refugiați din Ucraina

Publicat: 21 06. 2022, 15:00
Actualizat: 21 06. 2022, 15:46

Rusia a cerut Lituaniei să ridice imediat interdicția privind tranzitul mărfurilor pe teritoriul său către Kaliningrad. Ministerul de Externe al Rusiei a cerut oficialilor de la Vilnius să încheie imediat ceea ce a descris drept o mișcare „deschis ostilă”, avertizând că Rusia va răspunde pentru a-și proteja interesele / Rusia și-a intensificat bombardamentele în est și acuză Ucraina că a lovit platforme de foraj în Marea Neagră, lângă Crimeea​ / Un depozit de produse alimentare din orașul port Odesa, din sudul Ucrainei, a fost distrus de un atac cu rachete rusești, potrivit armatei ucrainene. 

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:20 – Ruşii cuceresc satul Toşkivka, la câţiva kilometri de Sievierodoneţk şi Lîsîceansk, anunţă autorităţile locale ucrainene

Ruşii „controlează în întregime” satul Toşkivka, situat pe linia frontului, în Donbas (est), la câţiva kilometri de Sievierodoneţk şi Lîsîceansk, unde au loc confruntări armate crâncene, anunţă marţi autorităţile locale ucrainene, relatează AFP.

„Potrivit informaţiilor noastre, ruşii controlează în întregime Toşkivka”, anunţă la televiziunea ucraineană şeful districtului Sivierodoneţk, Roman Vlasenko, notează News.ro.

UPDATE ora 14:10 – Un spaniol plecat să lupte împotriva trupelor ruseşti în Ucraina a murit

Un spaniol plecat să lupte împotriva trupelor ruseşti în Ucraina a murit sâmbătă, a anunţat Ministerul spaniol de Externe, care nu a precizat împrejurările morţii. Ajuns în Ucraina, tânărul s-ar fi alăturat armatei ucrainene, mai întâi în spatele frontului, în sectorul telecomunicaţiilor, înainte de a lua parte la lupte, relatează AFP.

„Confirmăm moartea unui spaniol sâmbătă în Ucraina. Suntem în contact cu familia, căreia îi oferim toate detaliile pe care le avem” cu privire la acest deces, precum şi cu ”autorităţile ucrainene pentru a facilita repatrierea rămăşiţelor sale”, care va avea loc în zilele următoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului spaniol de Externe, fără a oferi date privind identitatea sau vârsta victimei, conform News.ro.

UPDATE ora 13:00 – Moscova, avertisment dur după ce Lituania a oprit mai multe transporturi de mărfuri către Kaliningrad: „Vom acționa”

Kremlinul a amenințat Lituania că „va acționa”, după ce mai multe transporturi aflate sub sancțiunea UE au fost blocate să ajungă în enclava rusă Kaliningrad.

Moscova a avertizat cu privire la „acțiuni foarte dure” împotriva Lituaniei, membru al NATO, după ce mai multe transporturi de cărbune, metale, materiale de construcții și tehnologie avansată au fost oprite să intre pe teritoriul Rusiei.

UPDATE ora 10:40 – Europarlamentar: Viktor Orban nu ratează nicio ocazie pentru a-și afișa servilismul față de Putin

Europarlamentarul Eugen Tomac afirmă că Viktor Orban nu ratează nicio ocazie pentru a-și afișa servilismul față de Putin. „Este tot mai clar că este mai aproape de realitatea proiectată de Moscova decât cea văzută de restul Europei”, susține el.

„Să vii cu doar trei zile înainte de ședința decisivă a Consiliul European și să impui condiții nerealiste pentru acordarea Republicii Moldova și Ucrainei a statutului de candidat la Uniunea Europeană arată cât de mult urăști proiectul european pe care îl și subminezi din interior”, a spus Tomac. (Citește continuarea aici…)

Vladimir Putin și Viktor Orban/ Sursa foto: Facebook / Eugen Tomac

UPDATE ora 09:00 – Moscova îl convoacă pe ambasadorul UE din cauza blocadei impuse Kaliningradului

Ministerul rus de Externe urmează să-l cheme pe ambasadorul Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, în legătură cu interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri la Kaliningrad, ca urmare a sancțiunilor impuse de Uniune.

Vilnius a interzis tranzitul de mărfuri pe teritoriul lituanian către și dinspre exclava rusească cuprinsă între Lituania și Polonia, invocând sancțiunile și normele UE, relatează Reuters și The Guardian.

UPDATE ora 08:00 – Dmitri Muratov, laureat rus al Premiului Nobel, şi-a vândut medalia pentru 103 milioane dolari

Dmitri Muratov, redactorul-şef al ziarului independent Novaya Gazeta din Rusia, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace, a vândut la licitaţie prestigioasa medalie pentru 103,5 milioane de dolari.

Vânzarea medaliei de aur la New York este în beneficiul acţiunilor umanitare ale Unicef pentru copiii strămutaţi din Ucraina, a precizat Heritage Auctions, care a realizat vânzarea, într-un comunicat, potrivit BBC, citat de Mediafax.

„Cel mai important mesaj astăzi este ca oamenii să înţeleagă că există un război şi că trebuie să ajutăm oamenii care suferă cel mai mult”, a declarat Muratov într-un videoclip publicat de Heritage Auctions.

El a câştigat Premiul Nobel pentru Pace anul trecut, împreună cu jurnalista Maria Ressa, care a cofondat site-ul de ştiri online Rappler din Filipine.

Jurnalistul Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace | Foto – Profimedia Images

UPDATE ora 07:00 – Volodimir Zelenski: „Ne îndreptăm spre decizia Consiliului European privind candidatura Ucrainei. Rusia este foarte nervoasă în legătură cu activitatea noastră”

Volodimir Zelenski a declarat în alocuţiunea sa zilnică, că Ucraina face paşi importanţi către aderarea la Uniunea Europeană, demonstrând că prin acţiunile ei merită să facă parte din spaţiul european, potrivit site-ului preşedinţiei ucrainene.

„Pas cu pas, trecem printr-o săptămână crucială şi facem totul în fiecare zi pentru ca nimeni să nu aibă îndoieli că Ucraina merită candidatura. Demonstrăm în fiecare zi că facem deja parte dintr-un spaţiu european unit, aş spune chiar, valoros”, a declarat Volodimir Zelenski în alocuţiunea sa zilnică, potrivit site-ului preşedinţiei ucrainene. „Sunt recunoscător tuturor deputaţilor poporului nostru care au susţinut integrarea noastră europeană. Aş dori să notez votul în favoarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Această convenţie este adesea numită Convenţia de la Istanbul – în funcţie de locul semnării. A fost „subminată” în Ucraina de zeci de ani. Dar conţinutul său principal este simplu – este obligaţia de a proteja împotriva violenţei şi a diferitelor forme de discriminare”, a spus Zelenski.

UPDATE ora 06:00 – Cancelarul german, Olaf Scholz, spune că Vladimir Putin se teme de „scânteia de democrație” care se răspândește în Rusia: „Dorește o Europă divizată și o revenire la o politică a sferelor de influență”

Cancelarul german, Olaf Scholz, a afirmat că președintele rus Vladimir Putin se teme de „scânteia de democrație” care se răspândește în țara sa, adăugând că liderul de la Kremlin încearcă să divizeze Europa și vrea întoarcerea la o lume dominată de sfere de influență.

UPDATE ora 05:00 – Africa a fost „luată ostatică” de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, spune Zelenski

Adresându-se luni Comisiei Uniunii Africane prin legătură video, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Africa a fost „luată ostatică de cei care au început războiul împotriva țării noastre”.

UPDATE ora 04:00 – Fostul președinte rus Dimitri Medvedev: „Nu mai avem niciun motiv să negociem cu SUA în acest moment. Ar fi rău pentru Rusia”

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a susținut, luni, că Moscova nu ar trebui să mai negocieze cu Washingtonul în ceea ce privește dezarmarea nucleară și că ar trebui să aștepte până când americanii vor implora negocieri cu ei. Medvedev chiar sugerează că SUA ar trebui să „cerșească” discuții privind armele nucleare.