LIVE | Ziua 516 de război: Depozit de muniții rusesc, lovit în Crimeea după un atac cu drone ucrainene

LIVE | Ziua 516 de război: Depozit de muniții rusesc, lovit în Crimeea după un atac cu drone ucrainene
Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
Publicat: 24/07/2023, 08:33
Actualizat: 24/07/2023, 14:51

Războiul din Ucraina intră luni în ziua cu numărul 516, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 6: Acuzații grave de corupție. Fostul șef al regiunii Odesa a fost reținut în capitala Ucrainei

Evhen Borysov, fostul șef al regiunii ucrainene Odesa, a fost reținut de Biroul de Stat de Investigații (SBI) al Ucrainei fiind acuzat de acte de corupție, potrivit Sky News.

Evhen Borysov a fost acuzat de „îmbogățirea ilegală cu sute de milioane de grivne și de sustragerea deliberată de la plata taxelor”, a declarat SBI.

Acesta ar fi cumpărat „mașini de lux” și o proprietate în Spania, despre care autoritățile susțin că valorează mai mult decât venitul său legal.

De asemenea, Borysov, care a fost responsabil cu mobilizarea în Odesa, nu s-a prezentat la serviciul militar timp de mai mult de două săptămâni fără „motive valide”, a adăugat Parchetul General.

După ce a fost înștiințat despre acuzații, bărbatul ar fi încercat să fugă, schimbându-și numerele de telefon și mașinile. El a fost găsit la Kiev două zile mai târziu, a mai anunțat SBI, scrie Mediafax.

„Având în vedere eforturile fostului comisar militar de a se ascunde de justiție, angajații SBI vor cere instanței să îl mențină în arest preventiv fără posibilitatea de a plăti o cauțiune”, a precizat SBI.

Evhen Borysov riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

UPDATE 5: Lupte crâncene la Bahmut. Ucraina susține că a eliberat 4 km pătrați

Ucraina susține că a recucerit o mică parte din teritoriul din regiunea Bahmut, potrivit ultimei informări operaționale a ministrului adjunct al apărării.

Rușii continuă să își concentreze principalele eforturi pe axele Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka, luptele extrem de intense continuă.

Forțele Moscovei atacă simultan pe mai multe axe, încearcă să scoată trupele ucrainene de pe pozițiile lor, dar se confruntă cu o rezistență decentă.

Pe axa Bahmut, în cursul săptămânii trecute, s-a desfășurat cu succes o ofensivă pe flancul sudic, iar acum trupele ucrainene continuă să avanseze acolo treptat, dar cu încredere.

Într-o săptămână, ca urmare a îmbunătățirii poziției operaționale (tactice) și a alinierii liniei frontului pe axa Bahmut, a fost eliberat un teritoriu de 4 km pătrați. În general, în timpul ofensivei pe această direcție, suprafața eliberată este de 35 km”, transmit oficialii de la Kiev.

UPDATE 4: Depozit de muniții rusesc, lovit în Crimeea după un atac cu drone ucrainene

Un depozit de muniții a fost lovit în timpul unui atac cu drone ucrainene la Dzankoi, în Crimeea, luni dimineață. Forțele de apărare aeriană rusești au interceptat sau suprimat 11 drone deasupra zonei, a declarat un oficial prorus.

Reuters relatează că Serghei Aksionov, guvernatorul peninsulei Crimeea, instalat de Rusia, a declarat, de asemenea, că o clădire rezidențială a fost avariată în zonă.

Rusia are o bază aeriană militară în apropiere de Dzankoi. Oficialii ucraineni spun că orașul și zonele din jur au fost transformate în cea mai mare bază militară a Moscovei din Crimeea.

Aksionov a mai spus pe Telegram că, „din motive de siguranță”, traficul feroviar și rutier în zonă a fost suspendat, potrivit The Guardian.

UPDATE 3: Bombardamente rusești lângă granița ROMÂNIEI. Porturile Reni şi Ismail și un depozit cu echipamente militare NATO, distruse

Rusia a desfășurat un nou atac asupra orașului Odesa, vizând porturile Reni și Ismail, amplasate pe Dunăre, în apropierea graniței dintre România și Ucraina. Exploziile au fost văzute din România.

În timpul bombardamentului, depozitele de petrol, arme și echipamente NATO au fost vizate, iar un depozit de cereale a fost complet distrus. Conform precizărilor Comandamentului militar Sud al Ucrainei, patru angajați care lucrau în acel depozit de cereale au suferit răni în urma atacului.

Această acțiune militară reprezintă cel mai recent bombardament rusesc efectuat lângă  granița României de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Dronele rusești au lovit la o distanță de aproximativ 200 de metri de granița cu Republica Moldova. Portul Reni se află la doar 10 kilometri pe Dunăre de portul Galați din România.

Conform informațiilor disponibile, atacul a avut loc în jurul orei 04:00 dimineața, fiind documentat și de imagini postate pe rețelele de socializare.

UPDATE 2: Lukașenco, „glume cu Putin”: „Luptătorii Wagner mă „stresează” că vor să meargă „în excursie” în Polonia”

Președintele bielorus Alexander Lukașenko i-a spus duminică președintelui rus Vladimir Putin că mercenarii Wagner din țara sa au început să-l „streseze”, deoarece vor să „meargă în Occident” într-o „excursie”.

„Poate că nu ar fi trebuit să o spun, dar o voi face. Wagnerii au început să ne streseze. ‘Vrem să mergem în Occident’. Lăsați-ne’, ne spun ei”, i-a spus Lukașenko lui Putin în timpul unei întâlniri în orașul rus Sankt Petersburg.

„De ce trebuie să mergeți în Occident? ‘Ei bine, mergeți într-o excursie la Varșovia, la Rzeszow'”, a spus Lukașenko. „Îi țin în centrul, așa cum am convenit, al Belarusului”.

Grupul militar privat Wagner se află în Belarus după ce Lukașenko a ajutat la medierea unui acord pentru a pune capăt rebeliunii de scurtă durată a grupului împotriva Moscovei. Ucraina spune că până la 5.000 de luptători se află deja în țară.

Săptămâna aceasta, Belarus a anunțat că forțele sale vor organiza exerciții cu luptătorii Wagner în apropierea graniței cu Polonia, ceea ce a crescut tensiunile.

Vineri, Putin, fără a furniza nicio dovadă, a acuzat Polonia, membră NATO, că vrea să anexeze părți din Belarus, afirmând că orice agresiune va fi întâmpinată cu „toate mijloacele de care dispunem”.

Aliații occidentali au răspuns la fel, Germania promițând public că NATO va apăra Polonia, membră a alianței sale, dacă va exista un atac asupra flancului său estic din partea trupelor Wagner din Belarus, potrivit The Guardian.

UPDATE 1: Atac cu drone la Moscova. Două clădiri importante, serios avariate

Mass-media rusești și canalele Telegram relatează despre un atac cu drone asupra capitalei Federației Ruse.

O clădire din apropierea Ministerului Apărării al Federației Ruse a fost avariată și o altă dronă a lovit un centru de afaceri din Moscova, relatează TASS.

În jurul orei 4, canalul TG „Shot” a relatat despre atacul dronei asupra Moscovei, din cauza căruia s-au auzit sunete de explozii deasupra orașului.

Loviturile nu au provocat pagube serioase sau victime, a declarat luni primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării a dat vina pe Ucraina, descriind lovitura ca fiind un „atac terorist al regimului de la Kiev” și că cele două drone au fost „suprimate” și s-au prăbușit la Moscova.

Traficul pe bulevardul Komsomolski din centrul Moscovei spre regiune a fost blocat, a relatat TASS citând Departamentul de Transport și Dezvoltare a Infrastructurii Rutiere din Moscova.

Răspunsul Ucrainei

Atacul raportat vine după ce rachetele rusești au avariat grav o catedrală ortodoxă istorică din orașul portuar Odesa, din sudul Ucrainei, stârnind indignare și determinându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să promită represalii.

Atacurile din Odesa au ucis cel puțin o persoană și au rănit alte câteva, au declarat oficialii ucraineni, fiind cel mai recent dintr-un val de atacuri asupra orașului portuar. Atacurile au distrus și alte clădiri istorice, a declarat Ministerul ucrainean al Culturii.

Printre acestea se numără un atac cu drone asupra Moscovei în luna mai, care a avariat două clădiri și și a rănit două persoane, pentru care Ucraina a negat implicarea directă.

La începutul acestei luni, Rusia a declarat că a „distrus sau neutralizat” cinci drone ucrainene în ceea ce a descris drept un atac „terorist”, potrivit CNN.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Programul complet al meciurilor din Liga Campionilor. Care sunt marile favorite la casele de pariuri
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Doliu în România. S-a stins o mare voce a țării: Va rămâne în amintirea tuturor
Femeia care i-a pus capac lui Radu Banciu. E topit după o vedetă TV
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică