LIVE | Ziua 532 de război în Ucraina. Zelenski, DEZNĂDĂJDUIT: „Contraofensiva este dificilă, mai lentă decât ne-am dori” / Moscova, atacată cu drone
Ziua 532 de război. Preşedintele Volodimir Zelenski a admis că este „dificilă” contraofensiva declanșată în urmă cu mai bine de o lună, dar susţine că, deşi nu au suficiente echipamente, forţele militare ucrainene deţin iniţiativa.
Afirmațiile liderului de la Kiev vin pe fondul scepticismului exprimat de mai mulți oficiali occidentali.
Șoigu: Rusia își va consolida forțele militare din vestul țării, ca răspuns la extinderea NATO
Rusia își va consolida forțele de la granițele sale de vest după aderarea Finlandei la NATO, a declarat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, consiliului de conducere al Ministerului.
În declarațiile de deschidere adresate Colegiului Ministerului Apărării, Șoigu a spus că Polonia, membru NATO, a anunțat deja planuri de consolidare a apărării sale și că se așteaptă ca forțe și armament NATO să fie desfășurate în Finlanda, după ce aderarea țării nordice la NATO a dublat lungimea frontierelor Rusiei cu statele membre ale Alianței. Citește mai mult…
Zelenski: „Este dificil să lupţi atât de mult timp”
„Contraofensiva este dificilă, probabil este mai lentă decât ne-am dori. Dar, iniţiativa este a forţelor militare ucrainene”, a declarat Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.
„Este, într-adevăr, dificil să lupţi atât de mult timp. Este dificil, când ne confruntăm cu lipsa anumitor arme. Totul este foarte dificil pentru că este război. Este dificil pentru noi, dar este dificil şi pentru ruşi. Suntem obosiţi şi noi, sunt obosiţi şi ei, există teamă.
Rusia, spre deosebire de noi, poate pune capăt acestui război foarte rapid, fără victime care nu sunt necesare, prin retragerea de pe teritoriul nostru. Ucraina nu va continua războiul pe teritoriul Federaţiei Ruse. Nu acesta este scopul nostru. Noi ne eliberăm teritoriile. Aceasta este diferenţa. Ei au teritoriu pe care să se replieze, nu noi”, a subliniat Zelenski.
Mai mulţi oficiali occidentali, în principal din Statele Unite, au exprimat scepticism privind eficienţa contraofensivei Ucrainei, aflată în curs deja de câteva săptămâni. Oficiali citaţi de postul de televiziune CNN sunt sceptici că armata ucraineană are capacitatea de a recăpăta controlul asupra teritoriilor ocupate de Rusia.
„Rămâne să vedem în următoarele câteva săptămâni dacă există vreo şansă de a face anumite progrese. Dar cred că este extrem de improbabil ca ucrainenii să înregistreze progrese care să modifice balanţa conflictului”, a afirmat un diplomat occidental, sub protecţia anonimatului.
„Evaluările noastre sunt sumbre şi ne amintesc de provocările cu care se confruntă. Aceasta este cea mai dificilă perioadă a războiului”, a declarat congresmanul democrat american Mike Quigley.
Ucraina amenință să distrugă flota rusă din Marea Neagră
Pe de altă parte, Ucraina ar putea intensifica atacarea navelor inamice din Marea Neagră pentru a opri dominaţia Rusiei, afirmă Zelenski.
În ultimele zile, Ucraina a comis mai multe atacuri cu drone navale pline cu explozibili asupra unei nave militare şi asupra unui petrolier. Nu s-au înregistrat daune semnificative.
„Dacă Rusia va continua să domine Marea Neagră prin instituirea de blocade şi prin lansarea de noi atacuri împotriva noastră, prin atacarea cu rachete a porturilor noastre, Ucraina va proceda la fel. Este doar apărarea oportunităţilor noastre, a oricărui coridor maritim.
Noi nu avem atât de multe nave. Dar ei trebuie să înţeleagă faptul că, până la sfârşitul acestui război, vor rămâne cu zero nave”, a transmis Zelenski într-un mesaj postat pe site-ul Administrației Prezidențiale.
Anterior, și consilierul prezidenţial pentru Afaceri Economice, Oleg Ustenko, a ameninţat cu atacarea oricărei nave ruse din Marea Neagră: „Orice navă pe care ruşii o utilizează pe Marea Neagră este ţintă valabilă. Această poveste a început prin faptul că Rusia blochează coridorul ucrainean de cereale, ameninţând că ne atacă navele, că ne distrug porturile. Infrastructura noastră maritimă este vizată constant de atacuri”.
Rusia a suspendat, la jumătatea lunii iulie, aplicarea unui acord internațional, garantat de Turcia şi ONU, privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră. Pentru a rămâne în această înțelegere, Moscova ceruse facilitarea exporturilor de cereale şi fertilizatori din Rusia, precum şi reintegrarea Băncii Agricole ruse (Roselhozbank) în sistemul internaţional bancar (Swift), lucruri care nu s-au întâmplat.
Imediat după suspendarea acordului privind exporturile de cereale, Rusia a atacat mai multe porturi din Ucraina, inclusiv Ismail, la câțiva kilometri de granița cu România.
Moscova, atacată cu drone
Apărarea antiaeriană rusă a doborât două drone de luptă care se îndreptau spre Moscova, a anunţat primarul capitalei miercuri dimineaţa, 9 august.
Se observă o creştere a numărului de astfel de atacuri care vizează Moscova, remarcă AFP.
„S-a constatat încercarea a două drone de luptă de a intra în oraş. Ambele au fost doborâte de apărarea aeriană. Una în zona Domodedovo (la sud), a doua în zona autostrăzii Minsk, la vest de Moscova”, a indicat Serghei Sobyanin pe Telegram.
„În acest moment, nu sunt informaţii privind victime”, a adăugat el.
Atacurile cu drone ucrainene s-au multiplicat în ultimele săptămâni pe teritoriul Rusiei, vizând adesea Moscova şi peninsula Crimeea.
Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă ucraineană în regiunea Kaluga, la mai puţin de 200 km sud-vest de Moscova, după ce a distrus alte şapte joia trecută, în aceeaşi regiune. În fine, duminică, Sobyanin a anunţat că o dronă care viza capitala a fost doborâtă de forţele de apărare aeriană.
Iar săptămâna trecută, un atac cu drone a deteriorat o clădire de birouri în principalul cartier de afaceri din Moscova.