LIVE | Ziua 539 de război în Ucraina: Rusia acuză că politica de apărare a Europei este subordonată intereselor SUA / AVERTISMENT de la Casa Albă
Ziua 539 de război. Politica Europei în materie de apărare este subordonată total intereselor Statelor Unite ale Americii. Această reacție îi aparține ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu.
El a vorbit în deschiderea Conferinţei pentru Securitate Internaţională de la Moscova.
Șoigu: „SUA epuizează armamentul partenerilor din întreaga lume”
Serghei Şoigu a acuzat Statele Unite că, sub pretextul oferirii de asistenţă militară Ucrainei, „epuizează armamentul partenerilor din întreaga lume”. Astfel, în opinia ministrului rus al Apărării, se limitează suveranitatea în materie de securitate.
„Un exemplu este Europa, unde politica apărării este subordonată complet intereselor Washingtonului” – Serghei Şoigu
Anterior, cu ocazia aceleiași Conferinţe pentru Securitate Internaţională preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denunţat „aventurile geopolitice neocoloniale ale statelor occidentale”, pledând pentru un sistem mondial multipolar, în care naţiunile să îşi protejeze interesele.
La eveniment de la Moscova participă aproximativ 800 de oficiali militari din 76 de naţiuni de pe glob, inclusiv ministrul Apărării din China, Li Shangfu.
Statele din cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene acordă asistenţă militară masivă Ucrainei pentru respingerea invaziei militare ruse. Rusia este vizată de sancţiuni masive impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană, NATO şi Grupul G7 ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina.
Franța vrea o armată a UE
În ultimii ani, Franţa şi Germania au pledat pentru consolidarea autonomiei strategice şi apărării Uniunii Europene, dar Washingtonul a insistat să fie menţinute structurile euro-atlantice.
Nu de mult, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, reitera poziţia privind autonomia strategică a Uniunii Europene, argumentând că, în relaţia cu Statele Unite, parteneriatul „nu înseamnă a fi vasal”.
Macron a pledat pentru consolidarea „autonomiei strategice a Uniunii Europene”, cerând „intensificarea industriei apărării europene şi accelerarea luptei în domeniile nuclear şi al energiilor regenerabile”.
Totuși, în mai 2022, Consiliul European a anunţat că Uniunea Europeană va va continua „cooperarea strânsă cu Alianţa Nord-Atlantică”.
SUA avertizează: cooperarea militară Rusia-Coreea de Nord, un pericol!
Administraţia de la Washington a avertizat Rusia că intensificarea cooperării cu regimul din Coreea de Nord încalcă rezoluţiile Consilului de Securitate al Naţiunilor Unite.
„Informaţiile noastre arată că Moscova încearcă intensificarea cooperării militare cu Phenianul. Orice tip de cooperare în materie de securitate sau efectuarea de tranzacţii cu armament ar însemna, în mod categoric, încălcări ale rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU”, a declarat Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, au semnalat marţi, printr-un schimb de scrisori, că intenţionează „dezvoltarea relaţiilor strategice”.
Statele Unite acuză Coreea de Nord că furnizează armament Rusiei pentru invazia militară din Ucraina.
Zelenski, o nouă vizită pe front
Ucraina intenţionează să îşi consolideze apărarea în zonele din nord şi est, la frontierele cu Belarus şi Rusia, anunţă premierul Denis Şmihal. Astfel, Guvernul va aloca 32 de milioane de euro pentru suplimentarea capabilităţilor militare în regiunile Harkov şi Cernigău, a precizat premierul.
În același timp, preşedintele Volodimir Zelenski a efectuat o nouă vizită pe frontul din sud-estul ţării. Preşedinţia Ucrainei a transmis, citează cotidianul Le Monde, că Volodimir Zelenski s-a deplasat în regiunea Zaporojie şi s-a întâlnit cu militari ucraineni.
Luni, Volodimir Zelenski s-a deplasat în regiunea Doneţk, într-o zonă rămasă sub control ucrainean.