Prima pagină » Război în Ucraina » RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 894: Mali rupe relațiile diplomatice cu Ucraina, din cauza controversei privind atacul Wagner

RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 894: Mali rupe relațiile diplomatice cu Ucraina, din cauza controversei privind atacul Wagner

RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 894: Mali rupe relațiile diplomatice cu Ucraina, din cauza controversei privind atacul Wagner
Colonelul Abdoulaye Maiga, purtătorul de cuvânt al guvernului din Mali / Sursa foto: X

Guvernul din Mali a anunțat întreruperea relațiilor diplomatice cu Ucraina, în urma declarațiilor controversate făcute de un oficial ucrainean cu privire la atacurile de la sfârșitul lunii trecute care au vizat soldați și mercenari malieni din grupul Wagner din Rusia.

Decizia vine după ce Andriy Yusov, purtătorul de cuvânt al agenției de informații militare a Ucrainei (GUR), a declarat că rebelii din Mali au primit informații cruciale pentru a desfășura operațiuni împotriva „criminalilor de război ruși”. Comentariile lui Yusov au provocat indignare la Bamako, unde autoritățile au catalogat atacurile drept „lașe, perfide și barbare”.

Într-un comunicat oficial, colonelul Abdoulaye Maiga, purtătorul de cuvânt al guvernului din Mali, a subliniat că acțiunile Ucrainei reprezintă o încălcare gravă a suveranității țării și un sprijin inadmisibil pentru terorismul internațional. „Am aflat despre aceste remarci și am decis să întrerupem relațiile diplomatice cu efect imediat”, a declarat Maiga, citat de Al Jazeera.


Tensiunile dintre cele două națiuni au escaladat după ce ambasadorul Ucrainei în Senegal, Yurii Pyvovarov, a fost convocat de autoritățile senegaleze pentru un videoclip în care oferea „sprijin neechivoc” pentru atacul terorist din Mali.

Confruntările violente din nordul statului Mali, în apropierea graniței cu Algeria, s-au soldat cu pierderi semnificative pentru grupul Wagner și forțele din Mali. Rebelii tuaregi susțin că au ucis peste 130 de combatanți în luptele care au durat trei zile, în luna iulie, inclusiv 84 de mercenari Wagner și 47 de soldați malieni.

În contextul acestor evenimente, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a reafirmat sprijinul Rusiei pentru Bamako într-o convorbire telefonică cu omologul său malian, Abdoulaye Diop.

Mali, care a suferit o lovitură de stat în 2020, a înlocuit trupele franceze și forțele internaționale de menținere a păcii cu mercenarii Wagner la sfârșitul anului 2021. Grupul de mercenari, acuzat de diverse abuzuri, inclusiv atacuri asupra civililor, are aproximativ 1.000 de luptători activi în Mali. Autoritățile maliene resping acuzațiile de abuzuri.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și