Jurnalista Marina Ovsiannikova l-a sfidat pe Vladimir Putin, în direct, la o televiziune pro-Kremlin, fiind apoi interogată timp de 14 ore și amendată cu 30.000 de ruble.
Din acel moment, viața rusoaicei s-a transformat într-un adevărat thriller, iar ea a recunoscut, pentru postul de televiziune RAI, că se teme pentru ziua de mine.
Marina Ovsiannikova a intrat în cadru, în timpul unei emisiuni a postului Pervîi Kanal, arătând spre camere o pancartă pe care scria ”Nu războiului”, referire explicită la așa-zisa ”operațiune militară specială” în Ucraina, ordonată de Vladimir Putin și declanșată pe data de 24 februarie. Jurnalista a fost reținută imediat de polițiști, iar apoi a fost judecată sub acuzația că ”a manifestat în mod ilegal”, fiind amendată şi apoi eliberată.
De atunci, viața jurnalistei s-a schimbat dramatic, cel puțin în ceea ce privește temerile legate de viitor. Într-un interviu acordat televiziunii italiene RAI, Marina Ovsiannikova a declarat că nu poate răspunde la întrebările despre viitorul ei într-un moment în care nu știe nici măcar ce soartă ar putea avea a doua zi.
”Acum viața mea îmi amintește de un thriller. Nu știu ce se va întâmpla mâine cu mine și dumneavoastră mă întrebați de planurile și proiectele viitoare. Mă trezesc luni și mă acuză că sunt un spion britanic. Publicul ucrainean crede că sunt un agent al FSB. Deja figura mea este învăluită de diverse teorii și conspirații. Nu știu ce se va întâmpla mâine când mă voi trezi”, a mărturisit Marina Ovsiannikova.
Marina Ovsiannikova se teme pentru viața ei și pentru viața celor două fiice. Se teme ca acestea, pe fondul tensiunilor, să nu fie agresate pe stradă sau la școală.
Din păcate, a mai spus jurnalista care a avut curajul să îl sfideze pe Vladimir Putin, cenzura – în Rusia – este o tristă realitate, iar rușii nu au accs la informații despre ceea ce se întâmplă în Ucraina.
”Sigur că îmi este teamă. Sunt o persoană normală, am două fiice pe care le cresc singură. Îmi este teamă să nu aibă parte de agresiuni la școală sau pe stradă. Acum, în Rusia, informațiile sunt cu adevărat puține, pentru că mass-media de opoziție este blocată sau închisă. Majoritatea rețelelor sociale sunt închise. Rușii nu au unde să găsească informațiile adevărate despre ce se întâmplă în Ucraina și au la dispoziție doar televiziunile de stat”, a mai declarat jurnalista.
Citește și: