LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 688: Dmitri Medvedev avertizează că atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei riscă să atragă un răspuns nuclear

Publicat: 12 01. 2024, 15:50
Actualizat: 12 01. 2024, 15:56
Dmitri Medvedev / Sursa foto: Shutterstock
16:41

Strănepotul lui Stalin consideră ''ilegală'' campania militară rusă în Ucraina

Campania militară a Rusiei în Ucraina este ilegală, dat fiind faptul că autorităţile nu au consultat populaţia atunci când au trimis trupe în ţara vecina, a declarat vineri rusul Iakov Djugaşvili, strănepotul lui Stalin, într-un interviu pentru EFE.

„Pentru ca să participe în acest război, forţele armate trebuiau să fie trimise pe câmpul de luptă de către organele de stat ale Rusiei, urmând instrucţiunile şi în numele poporului rus”, a declarat urmaşul dictatorului sovietic, citat de Agerpres.

În acest sens, el a declarat că nici Duma de Stat şi nici Consiliul Federaţiei, cele doua camere ale parlamentului rus, nu au emis nici măcar „o singură lege sau o prevedere legală care să facă aluzie la război, la Ucraina sau la operaţiunea militară specială”.

Djugaşvili, care poartă acelaşi nume şi prenume ca fiul cel mare al lui Stalin, a subliniat că puţin contează că „o persoană care îl interpretează pe (preşedintele Vladimir) Putin a anunţat la televizor” începerea „operaţiunii militare speciale” (SVO) la 24 februarie 2022.

„Pe pagina web a preşedintelui nu există niciun document privind începerea SVO. Astfel, poporul rus nu a trimis forţele armate la război în Ucraina, nici direct, nici prin intermediul puterilor sale de stat”, a spus el.

15:53

„Pauze” în război vor ajuta Rusia să se reînarmeze şi să ”zdrobească” Ucraina, avertizează Zelenski

Orice „pauză” în apărarea Ucrainei împotriva invaziei ruse nu va face decât să ajute Moscova să se reînarmeze şi să-i permită să „zdrobească” Ucraina, a avertizat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un turneu de două zile în ţările baltice, la Tallinn, relatează AFP.

„Daţi Federaţiei ruse doi sau trei ani şi ea ne va zdrobi. Nu ne vom asuma acest risc (…). Nu va exista pauză în favoarea Rusiei”, a subliniat joi, preşedintele ucrainean, răspunzând unei întrebări într-o conferinţă de presă comună cu omologul său eston Alar Karis, conform News.ro.

„O pauză pe câmpul de luptă, pe teritoriul Ucrainei, nu este o pauză în război. Ea nu este sfârşitul războiului. Asta nu conduce la un dialog politic cu Federaţia rusă sau cu oricine alticineva”, a subliniat el.

14:00

Letonia promite ajutor militar suplimentar Kievului

Preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics, a promis joi că ţara sa va oferi Ucrainei ajutor militar suplimentar pentru apărarea sa împotriva Rusiei, relatează dpa.

După o întâlnire joi, la Riga, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele leton a anunţat următorul pachet de ajutor care include mortiere, muniţie de artilerie, sisteme de apărare antitanc şi antiaeriană, lansatoare de rachete, vehicule de teren, grenade, elicoptere şi alte echipamente.

Letonia vrea, de asemenea, să antreneze 3.000 de soldaţi ucraineni în acest an şi sprijină Ucraina cu producţia de drone.

„Guvernul, ţara noastră şi cetăţenii noştri vor continua să ofere Ucrainei tot sprijinul de care are nevoie”, a spus Rinkevics, citat de Agerpres.

13:00

Premierul britanic, vineri, la Kiev, pentru a anunţa un pachet militar sporit pentru Ucraina

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak se deplasează vineri la Kiev pentru a anunţa un sprijin sporit pentru Ucraina, cu un angajament de ajutor militar de 2,5 miliarde de lire sterline (2,9 miliarde de euro), fonduri destinate în special achiziţionării de drone militare pentru Kiev, relatează AFP şi Reuters.

Londra este unul dintre cei mai fermi susţinători ai Kievului de la declanşarea invaziei ruse, iar premierul Sunak a declarat că Marea Britanie îşi va spori sprijinul în următorul exerciţiu financiar până la 2,5 miliarde de lire sterline (circa 2,9 miliarde de euro), o creştere cu 200 de milioane de lire sterline faţă de cei doi ani precedenţi. Aceste noi fonduri ridică la aproape 12 miliarde de lire sterline (14 miliarde de euro) ajutorul britanic pentru Ucraina de la începutul războiului, relatează Agerpres.

Regatul Unit a declarat că va asigura cea mai mare livrare de drone către Ucraina din partea vreunei ţări, cele mai multe dintre aceste aparate urmând să fie fabricate la nivel local.

10:41

Asistenţa americană pentru Ucraina a „încetat complet”, declară Casa Albă

Casa Albă a anunţat joi că asistenţa acordată Ucrainei de către SUA pentru a contracara invazia rusă a „încetat complet” din cauza lipsei unui acord în Congres pentru a continua sprijinirea autorităţilor de la Kiev, relatează EFE şi Reuters.

La Washington continuă totuşi negocierile cu privire la un pachet de ajutor pentru Ucraina care ar putea fi condiţionat de o revizuire a măsurilor de securitate la frontierele SUA.

„Asistenţa pe care le-o ofeream a încetat acum”, a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby, potrivit Agerpres.

Viitorul ajutorului american pentru Ucraina se decide în prezent în Congres, unde democraţii controlează Senatul (camera superioară), iar republicanii Camera Reprezentanţilor (camera inferioară).

Preşedintele american Joe Biden, din partea Partidului Democrat, a cerut Congresului să aprobe un ajutor suplimentar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, însă opoziţia republicană a declarat că va aproba noul pachet de ajutor doar dacă democraţii sunt de acord să implementeze o serie de măsuri la frontiera între SUA şi Mexic.

În faţa acestei situaţii, Kirby a folosit conferinţa sa de presă de joi pentru a-i îndemna încă o dată pe republicani să aprobe ajutorul pentru Ucraina, în special după ce serviciile de informaţii americane au concluzionat că Rusia a folosit rachete balistice nord-coreene în unele dintre ultimele sale atacuri împotriva Ucrainei.

„Atacurile pe care le desfăşoară ruşii sunt în creştere. Iar acum folosesc rachete balistice nord-coreene pentru a efectua aceste atacuri”, a afirmat Kirby.

Potrivit lui Kirby, Rusia a lansat cel puţin o astfel de rachetă balistică asupra Ucrainei la 30 decembrie 2023 şi de asemenea „mai multe” rachete balistice nord-coreene la 2 ianuarie a.c., ca parte a unui alt atac asupra infrastructurii ucrainene.

Aceste rachete au fost parte integrantă a atacurilor cu rachete şi drone al Rusiei asupra Ucrainei la sfârşitul anului 2023 şi începutul acestui an în ceea ce a fost cel mai mare atac de la începutul războiului, în februarie 2022.

SUA, cel mai important furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, au acordat Kievului 44,2 miliarde de dolari de la începutul războiului, potrivit datelor Departamentului de Stat.

08:55

Pentagonul recunoaşte „deficienţe” în controlul ajutorului militar

Departamentul american al Apărării nu a respectat pe deplin cerinţele de control pentru aproximativ 1 miliard de dolari de ajutoare militare furnizate Ucrainei, a anunţat joi un organism independent din cadrul Pentagonului, notează AFP.

Acest anunţ intervine într-un moment în care oponenţii republicani ai preşedintelui Joe Biden se opun în continuare unui ajutor suplimentar pentru Kiev.

„La 2 iunie 2023, inventarele de numere de serie pentru mai mult de 1,005 miliarde de dolari (59%) din totalul de 1,699 de miliarde de dolari în echipamente de apărare acoperite de EEUM erau deficitare”, a declarat biroul Inspectorului General al Pentagonului într-un comunicat.

Denumirea EEUM se referă la un material care, datorită naturii sale sensibile, face obiectul unei supravegheri sporite în ceea ce priveşte utilizarea sa.

Această deficienţă poate fi explicată prin factori precum „numărul limitat de personal american în centrele logistice din ţările partenere şi din Ucraina” şi restricţiile impuse deplasărilor personalului de supraveghere, a precizat textul, conform News.ro.

În timpul unui inventar al numerelor de serie, controlorii notează sau scanează codul de bare al echipamentului, apoi actualizează informaţiile într-o bază de date, a explicat biroul inspectorului general.

„Nivelul ridicat al deficienţelor poate fi legat de incapacitatea de a menţine o contabilitate completă a echipamentelor de apărare care fac obiectul unei desemnări EEUM”, a adăugat el, subliniind că aceste lacune ar putea „creşte riscul de furt sau deturnare”.

Echipamentele afectate includ rachete antitanc Javelin, rachete antiaeriene Stinger şi drone de luptă Switchblade.

„Nu există dovezi credibile ale unei deturnări ilicite a armelor convenţionale avansate furnizate de Statele Unite către Ucraina”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.

În fruntea sprijinului acordat Kievului după invazia rusă din februarie 2022, cu ajutoare de zeci de miliarde de dolari, Washingtonul a contribuit în mare măsură la rezistenţa forţelor ucrainene.

Dmitri Medvedev avertizează că anumite atacuri ucrainene pe teritoriul Rusiei riscă să atragă un răspuns nuclear

Un colaborator apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin a avertizat joi că orice atacuri ucrainene asupra locurilor din Rusia de lansare a rachetelor, folosind arme livrate de SUA şi aliaţii lor, riscă să atragă un răspuns nuclear din partea Moscovei, transmite Reuters.

Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a afirmat că unii comandanţi militari ucraineni iau în considerare lovirea cu rachete cu rază lungă furnizate de Occident a unor locuri din Rusia de lansare a rachetelor.

El nu a oferit alte detalii despre presupusul plan şi numele comandanţilor vizaţi, conform Agerpres.

”Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă un singur lucru şi anume că ei riscă să fie activat paragraful 19 al fundamentelor politicii de stat a Rusiei în domeniul descurajării nucleare”, a scris Medvedev pe aplicaţia Telegram.

”Acest lucru ar trebui să fie reamintit”, a adăugat fostul preşedinte rus.

Riscul unei escaladări nucleare a sporit de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

SUA şi Rusia sunt de departe cele mai mari puteri nucleare: Vladimir Putin controlează 5.889 de focoase nucleare, în timp ce preşedintele american Joe Biden 5.244 de focoase nucleare, potrivit Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.