Ziua 638 de război în Ucraina. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să înceteze agresiunea împotriva Ucrainei, în cadrul primei reuniuni online a G20 la care a participat preşedintele rus de la începutul războiului.
UPDATE 4: Vladimir Putin a ajuns în Belarus
Președintele rus Vladimir Putin a ajuns în Belarus pentru a participa la un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) de la Minsk, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului, joi, scrie The Kyiv Independent.
CSTO este o alianță militară între Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Belarus și Tadjikistan, formată în 2002.
Întâlnirea este stabilită pentru a discuta „îmbunătățirea în continuare a sistemului de securitate colectivă”.
Summit-ul are loc la Minsk, deoarece dictatorul belarus Alexander Lukașenko este actualul președinte al acestuia.
Ultima dată când Putin a mers într-o vizită oficială în Belarus a fost în decembrie 2022.
În ultimele luni, Putin a călătorit în Kazahstan, China și Kârgâzstan.
Călătoria lui în Kârgâzstan, din octombrie, a fost prima sa deplasare în străinătate de când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru lui, în martie 2023, pentru deportarea în masă a copiilor ucraineni.
UPDATE 3: Ministrul olandez al Apărării anunță un ajutor militar de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina în 2024
Olanda va oferi un ajutor militar Ucrainei în valoare de 2 miliarde de euro Ucrainei anul viitor, a declarat ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren.
„Cu această sumă substanțială, trimitem un semnal clar că suntem hotărâți să continuăm sprijinul nostru pentru Ucraina, acum și în viitor”, a scris Ollongren pe rețeaua de socializare X.
The Netherlands will make €2 billion euros available for military support to Ukraine in 2024. With this substantial amount, we send a clear signal that we are determined to continue our support to Ukraine, now and in the future.
— Kajsa Ollongren (@DefensieMin) November 17, 2023
UPDATE 2: 20.000 de bărbați ucraineni au trecut ilegal granița, din februarie 2022
Aproximativ 20.000 de bărbați ucraineni au încălcat legea marțială și au trecut ilegal granița, conform BBC.
Autoritățile din țările vecine Ucrainei, respectiv din România, Ungaria, Slovacia, Polonia și Moldova, au declarat că 19.740 de bărbați au trecut ilegal granițele între 24 februarie 2022 și 31 august 2023.
În plus, BBC a spus că autoritățile ucrainene au dezvăluit că peste 21.000 de persoane au fost reținute de polițiștii de frontieră în timp ce încercau să fugă din țară. Majoritatea celor prinși încercau să treacă pe jos sau înot granița, iar aproape 7.000 au încercat să folosească documente falsificate.
Bărbaților ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani li s-a interzis să părăsească țara din cauza legii marțiale care a fost impusă de la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie 2022. Legea permite doar câteva excepții.
UPDATE 1: Fetiță de 2 ani, dată dispărută în Ucraina, adoptată în Rusia de un aliat politic al lui Putin
O fetiță în vârstă de 2 ani, dată dispărută în Ucraina, a fost descoperită în Rusia lui Vladimir Putin. Paradoxal, copilul a fost „adoptat” de un cuplu cu legături puternice la Kremlin, Serghei Mironov fiind liderul partidului A Just Russia (O Rusie Dreaptă), aliat politic al președintelui rus.
Conflictul din Ucraina a adus în atenția opiniei publice mondiale și fenomenul copiilor deportați în Rusia. Ucraina a transmis că nu mai puțin de 19.546 de copii ucraineni au fost duși în Rusia de la începutul invaziei pe scară largă din luna februarie a anului 2022.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să înceteze agresiunea împotriva Ucrainei, în cadrul primei reuniuni online a G20 la care a participat preşedintele rus de la începutul războiului.
„I-am cerut să-şi retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei pentru ca acest război să se termine în sfârşit”, a declarat liderul german, în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin cu premierul italian Giorgia Meloni.
Participarea preşedintelui Putin la acest summit G20 a fost „o ocazie bună” de a afirma clar cum să se restabilească pacea în Ucraina: „Rusia a atacat Ucraina şi pentru a restabili cu uşurinţă pacea este suficient ca Rusia să-şi retragă trupele”, a spus el, relatează AFP, citată de Agerpres.
La rândul său, Giorgia Meloni, aflată la Berlin pentru consultări guvernamentale germano-italiene, a apreciat că este „uşor” pentru Putin să participe la G20, deoarece nu trebuie să părăsească Moscova.
Meloni, care a participat de asemenea online la G20, s-a declarat de acord cu Scholz: „Am insistat încă o dată asupra poziţiei noastre” faţă de Rusia în timpul summitului virtual al G20. „Cel mai simplu lucru ar fi o retragere a trupelor (ruse, n. red.)”, a spus ea.
Preşedintele rus Vladimir Putin nu a participat la reuniunea liderilor G20 în septembrie în India şi nici la cea din Indonezia anul trecut. El a fost reprezentat de ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov.
G20 include cele mai mari 19 economii ale lumii, precum şi UE şi Uniunea Africană.