Moartea lui „Moise”, lovitură grea pentru forțele lui Putin. De ce Rusia nu poate străpunge liniile de apărare ucrainene
Rusia nu reușește să străpungă liniile de apărare ucrainene, deoarece atunci când soldații săi se strâng în grupuri, acestea sunt atacate imediat de drone, potrivit think tank-ului The Institute for the Study of War (ISW).
„Forțele ruse nu se pot concentra într-un număr suficient de mare pentru a trece prin liniile ucrainene, deoarece forțele ucrainene lovesc toate concentrările de forțe mai mari decât un batalion”, a scris un blogger militar rus, citat de ISW.
Chiar și trupele care se strâng mult în spatele liniei frontului sunt vulnerabile la atacuri, potrivit sursei citate.
Cu aceeași problemă s-a confruntat și Ucraina în timpul contraofensivei din vară.
Citește și: Ce este „Baba Iaga”, arma ucraineană care a băgat spaima în ruși. Vine noaptea, pe nesimțite
Dronele au transformat profund câmpul de luptă modern. „Bine ați venit în viitor. E îngrozitor”, a declarat un analist militar, făcând referire la noua realitate de pe câmpul de luptă din Ucraina.
Rusia nu poate exploata slăbiciunea Ucrainei
Rusia ar vrea să profite de această perioadă în care ucrainenii duc lipsă de muniție, din cauza pachetelor de asistență financiară, promise de aliații vestici, care întârzie. În SUA acestea sunt blocate de republicani, iar în Uniunea Europeană de Ungaria.
Din cauza pericolului reprezentat de dronele FPV (first-person view), operatorii acestora au devenit ținte foarte importante pentru ambele părți, așa cum erau lunetiștii de succes în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Kievul a anunțat recent că l-a eliminat pe „Moise”, „cel mai bun pilot rus”, transmite Newsweek. Informația a fost confirmată de soția operatorului. „Moise” ar fi scufundat, cu ajutorul dronelor „kamikaze” controlate de el, 31 de ambarcațiuni și ar fi ucis aproape 400 de soldați ucraineni în apropiere de satul Krînkî.
Ucraina a dus folosirea dronelor ieftine, echipate cu bombe și grenade, la un alt nivel. Acestea sunt produse peste tot în țară, iar componente pentru ele sunt livrate chiar și de voluntari din alte state.