La Moscova, rușii organizează o expoziție cu tancuri M1 ABRAMS și Leopard, capturate de la ucraineni

Publicat: 02 05. 2024, 18:05
Actualizat: 04 05. 2024, 19:15
Foto ilustrativ. Shutterstock
La Moscova, în apropierea Zilei Victoriei și a paradei care va comemora 79 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, rușii se îngrămădesc pentru a vedea tancurile occidentale capturate.
Într-o expoziție în aer liber, tancuri Leopard și Abrams, ca niște trofee de război, sunt expuse în Parcul Victoriei, complexul memorial uriaș al Moscovei, dedicat înfrângerii Germaniei naziste de către Uniunea Sovietică. Dar nu are nimic de-a face cu cel de-al Doilea Război Mondial, ci cu războiul din Ucraina.
Conflictul ce are mari șanse să se transforme într-un nou război mondial după ultimele declarații ale președintelui francez Emmanuel Macron. „Istoria se repetă”.

Tancuri Abrams și Leopard, expuse la Moscova

Printre vehiculele expuse se află un vehicul de sprijin tactic Husky al armatei britanice care a fost donat Ucrainei. Parbrizul său are găuri de gloanțe. Este și un tanc american Abrams care a fost avariat pe câmpul de luptă. Este, de asemenea, și un tanc german Leopard. E  un lung șir de armuri germane.  Peste 30 de vehicule blindate au fost expuse. Anterior, ele au servit pentru armata Kievului pe frontul din  Ucraina.  Au fost avariate/distruse și  capturate. Iar acum, sunt trofee de război.  
 
Regimul oligarh de la Kremlin vrea ca publicul să creadă că războiul din Ucraina și cel de-al Doilea Război Mondial au un numitor comun: Rusia este victima atacată de inamicii vestici din străinătate. După invazia germană,  Vladimir Putin susține că este atacat de NATO prin Ucraina.  În realitate, cele două războaie sunt foarte diferite. În 1941, Germania a invadat Rusia. În 2022, Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei.

„Este incredibil. Atrăgător”, spune Natalya, care admiră exponatele alături de soțul și fiica ei cea mică.

„Este uimitor să ne gândim că băieții noștri au reușit să obțină aceste trofee”, citează BBC.

Rusia, acuzată că a atacat Ucraina cu arme chimice

Statele Unite au acuzat oficial Rusia că folosește arme chimice împotriva Ucrainei și au impus noi sancțiuni majore firmelor și organismelor guvernamentale ruse. Departamentul de Stat al SUA a declarat că au fost utilizate gaze lacrimogene pe durata războiului, încălcând  Conveția privind interzicerea folosirii armelor de distrugere în masă. Printre acestea ar fi fost cloropicrina. agent chimic folosit chiar în Primul Război Mondial, care poate irita plămânii, pielea și ochii. Poate provoca greață, vărsături și diaree pentru săptămâni întregi.

„Folosirea unor astfel de substanțe chimice nu este un incident izolat și este probabil determinată de dorința forțelor ruse de a îndepărta forțele ucrainene din pozițiile fortificate și de a obține câștiguri tactice pe câmpul de luptă”, se arată în comunicatul citat de CNN. 

Kremlinul a respins acuzațiile SUA. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Am văzut știrile despre asta. Aceste acuzații sunt absolut nefondate, nu sunt susținute de nimic. Rusia a fost și rămâne angajată în obligațiile sale privind dreptul internațional”.