LIVE | Ziua 447 de război. NATO analizează posibilitatea garanţiilor pentru Ucraina, dar nu vrea un conflict mai amplu cu Rusia

LIVE | Ziua 447 de război. NATO analizează posibilitatea garanţiilor pentru Ucraina, dar nu vrea un conflict mai amplu cu Rusia
Jens Stoltenberg, secretarul general NATO | Foto – Profimedia Images
Publicat: 16/05/2023, 08:25
Actualizat: 16/05/2023, 14:42

Ziua 447 de război în Ucraina. Liderii NATO analizează modalităţi de a garanta că Ucraina nu va fi atacată din nou de Rusia după oprirea actualei invazii, dar se vor asigura că Alianţa Nord-Atlantică nu va fi atrasă într-un conflict mai amplu, a declarat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

Cele mai importante informații din ziua 447 de război

UPDATE 2: Procuratura ucraineană: șeful instanței supreme din Ucraina a fost reținut

Șeful instanței supreme din Ucraina a fost reținut în cadrul unei investigații privind un caz de corupție, a anunțat marți un reprezentant al Procuraturii ucrainene citat de Sky News.

Șeful instanței supreme din Ucraina a fost reținut în legătură cu o presupusă schemă de mită, a declarat un procuror de la Procuratura anticorupție.

Procurorul nu a dat numele oficialului reținut, dar le-a spus reporterilor funcția acestuia, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Biroul Național Anticorupție din Ucraina a mai spus că a „expus corupția la scară largă în cadrul Curții Supreme”, referindu-se la o schemă de „primire de beneficii necuvenite de către conducere și judecători”.

„Acțiuni urgente de investigație sunt în curs de desfășurare”, a precizat Biroul pe Telegram, unde a prezentat o fotografie cu teancuri de bani îngrămădiți pe o canapea.

UPDATE 1: Sursă ucraineană: mai multe rachete hipersonice au fost doborâte de apărarea antiaaeriană

Trupele din Ucraina au doborât toate rachetele rusești lansate în noaptea de luni spre marți, a afirmat un oficial ucrainean. Printre acestea sunt și mai multe rachete hipersonice Kinzhal, a precizat oficialul citat de Sky News.

Forțele ucrainene au reușit să doboare toate cele 18 rachete lansate de Rusia în cursul nopții, a anunțat, pe Telegram, Valerii Zaluzhny, comandantul-șef al forțelor armate.

El a spus că rușii au lansat rachete aeriene, maritime și terestre, inclusiv „șase rachete Kh-47M2 Kinzhal de la șase avioane MiG-31K”.

Forțele aeriene ucrainene au precizat că șase drone de fabricație iraniană au fost doborâte împreună cu alte trei drone de recunoaștere, conform Agenției Mediafax.

NATO analizează posibilitatea garanţiilor pentru Ucraina, dar nu vrea un conflict mai amplu cu Rusia

Liderii NATO analizează modalităţi de a garanta că Ucraina nu va fi atacată din nou de Rusia după oprirea actualei invazii, dar se vor asigura că Alianţa Nord-Atlantică nu va fi atrasă într-un conflict mai amplu, a declarat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

Preşedintele Volodimir Zelenski solicită „garanţii de securitate” din partea NATO, pentru evitarea unei noi invazii militare a Rusiei după încheierea actualului conflict.

„Există consultări în curs” înaintea summitului NATO programat la Vilnius, în Lituania, în iulie, a declarat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de agenţia The Associated Press.

„Nu ştim cum se va încheia acest război, dar ştim că atunci când se va încheia va fi extrem de important să putem evita repetarea istoriei”, a afirmat Stoltenberg, denunţând anexarea Crimeei, invazia militară rusă în Ucraina şi intervenţia militară rusă în Georgia, în 2008. „Aceste lucruri trebuie să se oprească. Singura modalitate prin care pot fi oprite este, parţial, ca Ucraina să aibă forţa militară de a împiedica astfel de acţiuni şi a se apăra de noi agresiuni ale Rusiei, dar şi de a identifica un anumit cadru prin care să îl împiedicăm pe preşedintele (Vladimir) Putin să continue să perturbe securitatea europeană”, a subliniat Stoltenberg, citat de Mediafax.

Însă Stoltenberg a subliniat că trebuie evitate acţiunile care ar putea atrage NATO într-un conflict mai amplu. „Dacă aliaţii din cadrul NATO, în principal statele mari, încep să ofere Ucrainei garanţii de securitate bilaterale, ne apropiem mult de Articolul 5”, referitor la securitatea colectivă. „Deci, nu este uşor să găsim o soluţie la aceste probleme”, a insistat Stoltenberg.

Anterior, Stoltenberg a apreciat că Alianţa Nord-Atlantică nu poate stabili un calendar pentru admiterea Ucrainei până când forţele militare ucrainene nu vor obţine o victorie categorică împotriva Rusiei. Într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Summitul pentru Democraţie de la Copenhaga, Stoltenberg a anticipat, potrivit postului de televiziune Sky News, că statele NATO vor agrea, la summitul din iulie, că Ucraina va putea deveni membră NATO în viitor. „Ucraina are dreptul de a-şi alege propriul drum. Nu trebuie să decidă Moscova ce poate face Ucraina, ci decizia trebuie să aparţină Ucrainei. Dar cred şi că aliaţii vor afirma că, desigur, cea mai urgentă sarcină de acum este ca Ucraina să fie victorioasă, pentru ca preşedintele Vladimir Putin să nu câştige acest război. Pentru că, doar dacă Ucraina va fi victorioasă ca naţiune independentă în Europa, se va putea discuta momentul şi modul în care Ucraina poate deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice”, a subliniat Stoltenberg.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile pe frontul din Ucraina

Ziua 446 de război în Ucraina. Prigojin vrea să dezvăluie pozițiile trupelor rusești | Ursula von der Leyen: ”Ucraina luptă pentru libertate”

Ziua 445 de război. Preşedintele Volodimir Zelenski a ajuns în Germania, unde va primi prestigiosul Premiu „Carol cel Mare”

Ziua 444 de război. Volodimir Zelenski a ajuns la Roma. Se va întâlni cu Papa Francisc și oficiali italieni

Ziua 443 de război. Rușii neagă avansurile ucrainene din Bahmut: ”Inamicul suferă pierderi semnificative”

Ziua 442 de război: Ucraina anunță că i-a ÎNDEPĂRTAT pe ruși din Bahmut, Kremlinul recunoaște că situația este „foarte dificilă”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?