Consiliul de Securitate REFUZĂ ancheta internațională cerută de Rusia în cazul Nord Stream. Moscova vorbește de „ascunderea probelor”

Consiliul de Securitate REFUZĂ ancheta internațională cerută de Rusia în cazul Nord Stream. Moscova vorbește de „ascunderea probelor”
Rușii cer 400 de milioane de euro despăgubiri pentru exploziile produse în 2022 la gazoductele Nord Stream 1 și 2 / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 28/03/2023, 09:43
Actualizat: 28/03/2023, 09:44

Consiliul de Securitate al ONU a respins o solicitare venită din partea Rusiei prin care se cere înființarea unei „comisii internaționale independente de anchetă” privind sabotarea gazoductului Nord Stream din septembrie 2022.

Rezoluția cere Secretarului General al ONU să înființeze această comisie pentru „desfășurarea unei anchete internaționale complete, transparente și imparțiale cu privire la toate aspectele sabotării conductelor Nord Stream 1 și 2, inclusiv identificarea vinovaților, sponsorilor, organizatorilor și complicilor”.

Rusia și-a justificat cererea susținând că a fost exclusă din investigațiile declanșate de Suedia, Germania și Danemarca, care au respins această acuzație, scrie Le Monde.

„Avem serioase îndoieli (…) în ceea ce privește obiectivitatea și transparența investigațiilor naționale efectuate de anumite state europene”, a subliniat, luni, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, care a invocat și „suspiciuni” de acțiuni întreprinse în cadrul contextul investigațiilor pentru „ascunderea probelor și curățarea locului crimei”.

Mulți membri ai Consiliului de Securitate al ONU au respins ideea unei comisii internaționale: Ei sunt de părere că cele trei țări sunt capabile să conducă investigațiile, iar Rusia nu încearcă decât să distragă atenția de la invazia sa în Ucraina.

Cine a sabotat gazoductul Nord Stream? Patru teorii și semne de întrebare fără răspuns

Încă nu există răspunsuri clare după exploziile care au zguduit gazoductul Nord Stream în luna septembrie a anului 2022. Avariile ar fi putut fi cauzate de atacuri premeditate cu explozibili subacvatici, însă anchete desfășurate în mai multe țări nu au fost, încă, finalizate.

Imediat după sabotaj, comunitatea internațională a îndreptat un deget acuzator către Rusia, Kremlinul contraatacând și spunând că Marea Britanie și / sau SUA s-ar afla în spatele presupusului atac terorist. Printre țările care au apărut în această ”schemă” se află și Ucraina, astfel că ”actorii” plasați în mijlocul acestei ecuații sunt, deocamdată, patru.

  • Rusia
  • SUA
  • Marea Britanie
  • Ucraina

Procurorii germani care au anchetat cazul au anunțat că avariile produse la Nord Stream 1 și 2 au fost cauzate de sabotaj, o concluzie similară fiind făcută publică și de procurorii suedezi. Totuși, nu s-a transmis concret cine ar fi putut fi în spatele acestor explozii, neexistând dovezi indubitabile.

Reziduuri de explozibili, dar și mai multe ”obiecte străine”

Parchetul Suediei a confirmat – în luna noiembrie – că la ”locul crimei”, pe fundul mării, au fost descoperite reziduuri de explozibili, dar și mai multe ”obiecte străine”, la aproximativ 100 de metri sub suprafața Mării Baltice, aproape de insula daneză Bornholm.

Publicațiile New York Times și Die Zeit au lansat ipoteza că o grupare pro-ucraineană, însă nu neapărat susținută de Ucraina, ar fi pus la cale sabotajul.

Parchetul german, pe de altă parte, potrivit ultimelor informații din anchetă, a confirmat că a fost percheziţionată o navă – în luna ianuarie 2023 -, existând suspiciunea că transporta explozibili folosiţi în sabotaj. Anchetatorii germani au mai precizat că sunt în continuare investigate obiectele confiscate, identităţile presupușilor autori, dar și motivele care ar fi stat la baza acțiunii de sabotaj.

Prima teorie – Vladimir Putin și agresivitatea energetică

Potrivit Politico, pot fi formulate în acest moment patru teorii referitoare la sabotarea gazoductului Nord Stream, urmând ca desfășurarea ulterioară a evenimentelor să confirme măcar una dintre ele sau, deloc exclus, să aducă în prim-plan cu totul alte informații.

După exploziile de la gazoduct, degete acuzatoare au fost îndreptate către Kremlin și către Vladimir Putin. Mykhailo Podolyak – consilier al lui Volodymyr Zelenskyy – a explicat această ipoteză pe canalul său de Twitter, în data de  27 septembrie, chiar a doua zi după ce exploziile au fost detectate.

Acesta a fost tranșant și a etichetat incidentul drept ”nimic mai mult decât un atac terorist planificat de Rusia și un act de agresiune față de UE”, la bază fiind  hotărârea Moscovei de a provoca ”panică înainte de iarnă” în legătură cu livrările de gaz către Europa. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a făcut și el aluzie la implicarea Rusiei, iar Moscova, firește, a negat cu vehemență o astfel de teorie.

  • Conductele Nord Stream sunt, parțial, deținute de Gazprom din Rusia.
  • Până la momentul exploziilor, compania a anunțat o oprire ”nedeterminată” a conductelor Nord Stream 1, invocând probleme tehnice pe care UE le-a catalogat ca fiind ”pretenții false”.
  • Noile conducte Nord Stream 2, între timp, nu fuseseră niciodată aduse în serviciu. La câteva zile după ce Gazprom a anunțat închiderea la începutul lunii septembrie, Putin a emis o amenințare voalată că Europa va ”îngheța” dacă va respecta planul său de sancțiuni energetice împotriva Rusiei.

Dar de ce ar arunca Rusia în aer gazoductul Nord Stream, din moment ce șantajul cu gazul – prin întreruperea furnizării – s-a dovedit deja eficient? 

Simone Tagliapietra – specialist în energie și membru senior la think tank-ul Bruegel – a declarat că este posibil – în cazul în care Rusia ar fi responsabilă de acest act de sabotaj – să fi existat diviziuni interne cu privire la o astfel de decizie.

”În acel moment, atunci când Vladimir Putin a decis să nu mai furnizeze (n.red. – gaz) Germaniei, mulți din Rusia s-ar fi putut împotrivi. Aceste contracte au fost o sursă importantă de venituri. Este posibil ca «durii Rusiei» să fi luat decizia de a pune capăt dezbaterii prin sabotarea gazoductului”, a spus Simone Tagliapietra, conform sursei citate.

A doua teorie – Marea Britanie a sabotat Nord Stream

Liderii din Federația Rusă au insinuat, la rândul lor, că în spatele sabotajului de la gazoductul Nord Stream s-au aflat fie Ucraina, fie aliații săi occidentali.

Dmitri Peskov – purtătorul de cuvânt al Kremlinului – a declarat la două zile după explozii că acuzațiile conform cărora Rusia este vinovată erau ”previzibile” și ”stupide”. Dmitri Peskov a mai transmis că Moscova nu are niciun interes să arunce în aer Nord Stream, fiindcă s-a pierdut o rută pentru aprovizionarea cu gaze către Europa.

După o lună de la sabotaj, Ministerul Rus al Apărării a lansat o acuzație dură, anume aceea că ”reprezentanții marinei britanice au participat la planificarea, sprijinirea și executarea” sabotajului. Totuși, nu au fost prezentate probe care să susțină această acuzație. Marea Britanie a mai fost acuzată și că a avut specialiști implicați în coordonarea unui atac ucrainean cu drone asupra Sevastopolului în Peninsula Crimeea.

Marea Britanie a negat o astfel de acuzație, transmițând că rușii doresc doar să mute atenția de la înfrângerile pe care le suferă pe frontul din Ucraina, totul ținând de frustrarea Moscovei.

A treia teorie – Operațiunile ”sub acoperire” ale SUA

Într-un interviu acordat pentru Berliner Zeitung, jurnalistul Seymour Hersh a precizat că ancheta pe care a efectuat-o a dus la concluzia că ”atacurile asupra conductelor Nord Stream au fost pregătite de guvernul SUA, cu sprijinul Norvegiei”.

”La sfârșitul lui septembrie 2022, opt bombe urmau să fie detonate lângă insula Bornholm din Marea Baltică , dintre care șase au explodat într-o zonă destul de plată. Au distrus trei dintre cele patru conducte majore Nord Stream 1 și 2. Conducta Nord Stream 1 a furnizat Germaniei și altor părți ale Europei gaze naturale foarte ieftine de mulți ani. Întrebarea a fost cine a făcut-o și de ce”, a declarat Seymour Hersh.

Acesta a reamintit și că președintele Joe Biden, într-o intervenție din luna februarie 2022, înainte de invadarea Ucrainei de către armata Federației Ruse, a declarat că SUA intenționează să oprească Nord Stream, insistând asupra Nord Stream 2 și spunând ”promit că vom putea face asta”. Jurnalistul Seymour Hersh a mai spus, în timpul acestui interviu, că administrația americană nu numai că a transmis că poate face asta, dar avea și toate mijloacele necesare.

”În Marina Statelor Unite există unități care se ocupă de submarine, există și un comandament de inginerie nucleară. Și există o echipă de mine. Zona minelor subacvatice este foarte importantă și avem specialiști pregătiți în ea. O locație centrală pentru educația lor este un mic oraș de vacanță numit Panama City, în Florida. Antrenăm oameni foarte buni acolo și îi angajăm. Minerii subacvatici sunt de mare importanță, de exemplu pentru a curăța intrările blocate în porturi și pentru a arunca în aer lucrurile care stau în cale. 

De asemenea, pot arunca în aer conductele de petrol subacvatice ale unei anumite țări. Nu întotdeauna fac lucruri bune. Pentru grupul de la Casa Albă era clar că ar putea arunca în aer conductele. Există un exploziv numit C4 care este incredibil de puternic, mai ales la nivelul pe care îl folosesc. Poate fi controlat de la distanță cu dispozitive sonar subacvatice”, a acuzat Seymour Hersh (mai multe detalii AICI).

Casa Albă a descris povestea lui Hersh drept ”ficțiune complet falsă”.

A patra teorie – O barcă misterioasă

Ultimele informații apărute aduc în atenție o misterioasă barcă în care s-ar fi aflat șase persoane. Potrivit acestor rapoarte, o ambarcațiune care a pornit din portul german Rostock s-a oprit, ulterior, la insula daneză Christiansø.

Procurorul federal al Germaniei a confirmat, așa cum precizam mai sus, că o navă suspectată că transporta explozibili a fost percheziționată în luna ianuarie. În același timp, unii dintre cei aproximativ 100 de locuitori ai micuței insule Christiansø au declarat pentru TV2 din Danemarca că poliția a efectuat anchete pe insulă.

  • Boris Pistorius – ministrul german al Apărării – a avertizat, totuși, că nu trebuie trase concluzii cu privire la ultimele rapoarte, adăugând și că există posibilitatea să fi fost derulată o ”operațiune sub steag fals” care să plaseze Ucraina în postura de ”vinovat”.
  • Serviciul Danez de Securitate și Informații a transmis că ancheta lor este în curs.
  • Un purtător de cuvânt al Autorității de Procuratură a Suediei a declarat că informațiile vor fi făcute publice atunci când vor fi disponibile.

Podolyak – consilierul lui Volodimir Zelensky – a scris, tot pe Twitter, că deja îi place ”să colecteze teorii amuzante ale conspirației” despre ceea ce s-a întâmplat cu Nord Stream, dar a ținut să precizeze, încă o dată, că Ucraina ”nu are nimic de-a face” cu asta și ”nu are nicio informație despre grupurile de sabotaj pro-ucrainene”.


Citește și:

EXCLUSIV | Descoperire rarisimă – ”Micul Jurnal Intim” al Reginei Maria, o ”bijuterie a sufletului ei”. Academician Georgeta Filitti: ”Pagini întregi în care femeia aceasta trăiește numai bucuria de a ști că există acest om. Și omul acesta se numește Barbu Știrbey” (GALERIE FOTO)

EXCLUSIV | Urbanistul Alexandru Pânișoară, denunț la DNA împotriva lui Nicușor Dan: ”Deturnare de fonduri și abuz în serviciu” (DOCUMENT)

După dezvăluirile GÂNDUL, PNL Sector 1 cere Clotildei Armand să-l demită urgent pe consilierul Dragoș Constantin

Activistul rus Dmitry Ivanov, după ce a fost CONDAMNAT la 8 ani și 5 luni de închisoare pentru ”difuzare de informații false despre armata Rusiei”: ”Lumea trebuie să înțeleagă că Rusia nu este Putin”

Aflată în exil, Svetlana Tikhanovskaya, liderul opoziției din Belarus, a fost CONDAMNATĂ la 15 ani de închisoare: ”Înaltă trădare și conspirație pentru preluarea puterii”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”