Forțele ruse au adăugat 17 grupuri tactice de batalion (BTG) în Ucraina în ultima săptămână, în timp ce patru BTG-uri au fost aduse numai ultimele 24 de ore, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării.
În total, SUA evaluează că acum există 82 de BTG-uri în interiorul Ucrainei, relatează CNN. Din cele patru BTG-uri adăugate în ultimele 24 de ore, trei dintre ele au „mers în est” în zona Donbas, a adăugat oficialul.
Aceste BTG-uri nu sunt toate neapărat formate din infanterie. Sunt „aranjate funcțional”, a spus oficialul.
„De asemenea, este important să ne amintim că unele dintre aceste grupuri tactice de batalion -tindem să ne gândim la ele și cred că toți ne-am obișnuit să vorbim despre ele de parcă ar fi infanterie sau așa ceva – nu sunt, sunt aranjate funcțional. Unele sunt infanterie, altele sunt artilerie, altele sunt blindate, mecanizate și, deci, nu știu ce amestec este aici”, a adăugat oficialul.
Șeful administrației militare regionale Luhansk, Serhii Haidai, a spus că 80% din teritoriul regiunii sale se află sub controlul Rusiei.
Dacă Ucraina nu rezistă, „Rusia cu siguranță nu se va opri aici și va merge mai departe”, a spus oficialul.
În prezent, armata rusă operează prin Grupuri Tactice de Batalion (BTG), care sunt unități de luptă autonome formate din tancuri, infanterie și artilerie.
Compoziția precisă a acestor unități poate varia, dar în general ele cuprind un număr mare de vehicule blindate, dar relativ puține trupe de infanterie.
„Rusia are relativ puține trupe la care să apeleze”, spune Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews, „deci BTG-urile sunt o modalitate de a crea o unitate de luptă cu multă putere”.
„Sunt proiectate să atace rapid cu multă putere de foc. Cu toate acestea, au foarte puțină protecție în ceea ce privește personalul de infanterie pentru a escorta blindatele și pentru a riposta dacă coloana blindată este atacată”, spune el.
Luptele sângeroase de pe teritoriul ucrainean au intrat, joi, în cea de-a 57-a zi.
În acest moment, 80% din teritoriul regiunii Luhansk se află sub controlul Rusiei, a precizat șeful administrației militare regionale Serhii Haidai.
Lansarea de miercuri a rachetei balistice intercontinentale Sarmat de către Rusia nu a fost o „surpriză” pentru Statele Unite. Casa Albă a fost înştiinţată, prin acordurile internaţionale de notificare, au precizat doi oficiali americani pentru CNN.