Prima pagină » Război în Ucraina » Oglinzi și fum în Ucraina: Oamenii lui Putin au „DISTRUS” un sistem anti-aerian de 140 de milioane de euro. Sau nu totul este ceea ce pare?

Oglinzi și fum în Ucraina: Oamenii lui Putin au „DISTRUS” un sistem anti-aerian de 140 de milioane de euro. Sau nu totul este ceea ce pare?

Oglinzi și fum în Ucraina: Oamenii lui Putin au „DISTRUS” un sistem anti-aerian de 140 de milioane de euro. Sau nu totul este ceea ce pare?

La marginea unei păduri din Ucraina, un sistem anti-aerian avansat a fost observat de o dronă de recunoaștere rusă. Eforturile ucrainenilor de a ascunde platforma sofisticată, în valoare de 140 de milioane de euro, au eșuat. La scurt timp după aceea, o dronă kamikaze Lancet vine și distruge sistemul IRIS-T, de producție germană.

Însă rușii au fost păcăliți. Ceea ce au distrus este, de fapt, o „momeală”. Platforma IRIS-T vizată de drona kamikaze este una gonflabilă.

Strategia nu este nouă, fiind folosită deseori în al Doilea Război Mondial de aliați, în nordul Africii, dar și înainte de Debarcarea din Normandia.

Sistem anti-aerian fals, produs în Cehia pentru Ucraina. (Foto: captură din video)

Kievul a instalat zeci de astfel de arme și platforme false de-a lungul frontului. Există și copii de sisteme HIMARS sau de tancuri Leopard 2. Unele sunt gonflabile, iar altele sunt construite din lemn, carton și metal.

Citește și: Aceasta POZĂ, făcută acum un an în Crimeea, i-a provocat pierderi de 600 de milioane de dolari lui Putin. „Suntem norocoși că sunt atât de proști”

„Este o tactică prin care rușii sunt făcuți să își folosească dronele pentru nimic”, a declarat o sursă din armata ucraineană pentru publicația britanică Telegraph.

Proprietarul Azovstal se răzbună pentru distrugerea fabricii sale din Mariupol

Cel mai mare producător de astfel de momeli din Ucraina este compania care deține fabrica de oțel Azovstal din Mariupol, distrusă de ruși. Rinat Ahmetov, proprietarul firmei și cel mai bogat om din Ucraina, a aprobat personal proiectul și a furnizat mare parte din fondurile necesare.

Realizarea unui obuzier fals M777 de 155 mm costă 920 de euro, iar acesta poate fi montat pe câmpul de luptă în 30 de minute. Arma reală costă aproximativ 3,5 milioane de euro. Unele rachete de croazieră folosite de Rusia pentru a distruge aceste obuziere false costă chiar și 5,8 milioane de euro unitatea.

În Ucraina, războiul a evoluat în așa fel încât sistemele scumpe sunt distruse cu arme ieftine. Primul tanc Challenger 2 distrus vreodată a fost scos din luptă în acest război de o dronă kamikaze care costă 28.000 de euro. Vehiculul are un preț de 4,7 milioane de euro.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele