ONU cere 5,6 miliarde de dolari pentru a acoperi nevoile umanitare ale persoanelor afectate de RĂZBOIUL din Ucraina
ONU a cerut miercuri 5,6 miliarde de dolari (5,2 miliarde de euro) pentru a acoperi nevoile umanitare din acest an a 11,1 milioane de oameni din Ucraina și 4,2 milioane de refugiați.
„După aproape un an, războiul continuă să provoace morți, distrugeri și strămutare în fiecare zi și la o scară uluitoare”, a declarat șeful operațiunilor umanitare ONU, Martin Griffiths, într-un comunicat.
„Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a ajunge la cele mai greu accesibile comunități, inclusiv cele apropiate de linia frontului. Suferința poporului ucrainean este departe de a fi încheiată – ei continuă să aibă nevoie de sprijin internațional”, a adăugat el.
Ajutor pentru Polonia și Republica Moldova
În acest an, agențiile umanitare ale ONU vor avea nevoie de 3,9 miliarde de dolari pentru a ajuta 11,1 milioane de persoane din Ucraina și 1,7 miliarde de dolari pentru a satisface nevoile de primire a 4,2 milioane de refugiați în diferite țări din Europa de Est.
Cea mai mare parte a ajutorului pentru refugiați va merge în Polonia, principala țară gazdă a refugiaților din Europa de Est, și în Moldova, țară prin care mulți refugiați trec înainte de a pleca în altă parte a Europei, scrie Le Figaro.
În ianuarie, aproximativ 4,9 milioane de ucraineni s-au înregistrat în cadrul schemei de protecție temporară a UE sau a unor scheme comparabile în alte țări europene, după invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie 2022, potrivit ONU. Aproximativ 86% dintre refugiați sunt femei și copii.
„Acțiune colectivă îndrăzneață”
„Europa a dovedit că este capabilă să acționeze colectiv îndrăzneț pentru a ajuta refugiații”, a spus șeful ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, în anunțul de presă. El a cerut, totodată, „sprijin internațional continuu (…) până când refugiații se pot întoarce acasă în siguranță și cu demnitate”.
În apelul său pentru fonduri, ONU subliniază că războiul din Ucraina „a afectat profund accesul la mijloacele de trai și a perturbat stabilitatea pieței, în special în regiunile de sud și de est, agravând și mai mult nevoile umanitare”.
Citește cele mai noi informații legate de războiul din Ucraina pe GÂNDUL.RO.